Božansko Milosrđe

Krunica SRCU ISUSOVU

Rastimo u Gospodinu

MOLITVE

Baner Molitve

 poboznosti banerdevetnice BANER

LITANIJE BANER

Duhu Svetom - BANER

 zastitna molitva

 baner za oslobodjenje 3

 

Isus u ❤

banner euharistija 4PAPA FRANJO: Evo vam putokaz da ne skliznete niz stube idola: egoizma, idolatrije novca, taštine i samodopadnosti
Papa Franjo - Propovijedi, Kateheze, ...

 

Valja slijediti i živjeti blaženstva, jer kao moreplovac kršćanima pokazuju pravi put života – potaknuo je Papa Franjo u propovijedi na svetoj misi slavljenoj u kapeli Doma Sveta Marta.
Kršćani imaju blaženstva kao točan putokaz da se ne izgube na putu vjere. Ako se ne poštuju odrednice blaženstava, može se skliznuti niz tri stube idola: egoizma, idolatrije novca, taštine i samodopadnosti i tako zanemariti druge.


Putokazi kršćanskoga života
Osvrćući se na ulomak iz Matejeva evanđelja, koji govori kako Isus slavnim Govorom na gori poučava narod, Papa je rekao da je Isus naučavao novi zakon, koji ne briše već usavršava stari, uzdižući ga do njegove punine. Ovo je novi zakon, a mi ga nazivamo blaženstvima. To je Božji zakon za nas. Blaženstva su vodič na putu kršćanskoga života. Upravo na ovom putu vidimo da, prema pokaznicama toga vodiča, možemo ići naprijed u svojem životu – istaknuo je papa Franjo.


Tri stube prokletstva
Papa je Matejev tekst, takoreći, nadopunio primjedbama evanđelista Luke koji na kraju sličnoga govora o blaženstvima, navodi „četiri jao“: jao bogatima, jao sitima, jao onima koji se smiju, i onima o kojima svi govore dobro. Papa je podsjetio kako je često govorio da je bogatstvo dobro, ali da je zlo privrženost tim dobrima, jer postaje idolatrija – objasnio je Papa dodajući: Ona je protu-zakon, pogrješan vodič. Te tri stube vode u propast, isto kao što su blaženstva stube koje vode naprijed u život. A te tri stube koje vode u propast su privrženost materijalnim dobrima, jer mi ne treba ništa. Želja da svi govore dobro o meni: svi govore dobro, osjećam se važnim, svi mi kade… osjećam se pravednim, a ne poput ovoga ili onoga. Sjetimo se prispodobe o farizeju i cariniku: „Zahvaljujem ti što nisam kao ovaj…“ Zahvaljujem ti, Bože, jer sam dobar katolik, a ne poput mojega susjeda. Svaki se dan događa isto. Druga je taština, a treća, ponos odnosno zasitnost jer zatvara srce – ustvrdio je Papa.


Ključ? Blagost
Među blaženstvima Papa posebno ističe jedno koje – kako je rekao – nije ključ za razumijevanje drugih, ali nas potiče na duboko razmišljanje, a to je blagost, 'blaženi krotka srca'. Isus pak veli za sebe: „Učite od mene jer sam krotka i ponizna srca“. Blagost nas približava Isusu. Naprotiv, oprečno ponašanje uvijek izaziva neprijateljstvo i ratove…mnoge loše stvari koje se događaju. Ali blagost srca nije ludost, ne, već dubina u shvaćanju veličine Boga i štovanja – zaključio je Papa.

 

 

 

 

UŽIVO - Klanjanje

Put Križa

Propovjedi, Kateheze,...

papa Frano.PNG

Dr. sc. fra Ivo Pavić

Baner fra Ivo Pavić

fra Petar Ljubičić

fra petar

FRA ANTE VUČKOVIĆ

don Damir Stojić

Baner Damir Stojić 3

Vlč. Silvio Španjić

fra Velimir Bavrka

Baner-Velimir-

Pater Arek Krasicki

baner - pater Arek

Ivica Ursić

baner - Ivica Ursić

MIJO BARADA

Josip Lončar

Baner Josip Loncar

Dr. med. Antun Lisec

Dr. Antun Lisec

Temeljna ispovijed

Pomirenje s Bogom-002

Intervju s biskupom Franjom Komaricom

Trenutno na stranici

We have 450 guests online

Facebook stranica

facebook stranica 6

Budite s nama i na Facebooku 

Međugorje

Gospine poruke

Izdvajamo

Baner zanimljive teme

Baner svjedocanstvo 2

Baner zamke zloga -

pomirenje s Bogom 2

pitajte svecenika

banner euharistija 4

 primjeri 2