.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

.

U emisiji Argumenti HKR-a govorilo se o tome tko je Duh Sveti te kako da uz njegovu pomoć i mi doživimo svoje „pedesetnice“, korjenite promjene života. O tim i drugim temama govorili su prof. dr. sc. fra Ante Vučković, s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, fra Ivan Matić, voditelj Kuće susreta Tabor i don Damir Stojić, vojni kapelan na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” i duhovnik Katoličke karizmatske zajednice “Božja pobjeda”.

.

.

Advertisements

Govoreći o tome tko je Duh Sveti, fra Ante Vučković rekao je: “On je treća božanska osoba, Bog u nama; najdublja dinamika unutar božanskog života. Polazeći od Svetog pisma, u Starom zavjetu opažamo njegovo djelovanje u liku Duha koji lebdi nad vodama, pa sve do Djela apostolskih. Duh Sveti je sila koja djeluje u Crkvi i vjernicima, odnosno božanski život s kojim sudjelujemo u cjelokupnom životu Crkve. Duh Sveti je ponekad shvaćen kao velika nepoznanica u smislu jednog osobnog ili zajedničkog iskustva. To odgovara slici razgovora Isusa i Nikodema, odnosno – vjetra. Nije vidjljiv, ali se njegovo djelovanje vidi”

Objašnjavajući Duha Svetoga kao onoga koji je dar, ali i darivatelj, don Damir Stojić kazao je kako je Duh Sveti osoba koja daje. “Zanimljivo je to što Petar dok hoda s Isusom 3 godine ne može razumjeti ono što mu govori. Tek kada je Isus otišao i poslao Duha Svetoga, počeo je shvaćati.” Tako je govoreći, obrazložio i razliku između darova i karizmi te istaknuo kako su darovi usmjereni prema osobnom posvećenju, a karizme su darovi na izgradnju drugih i Crkve. “One nisu dane svima, Bog slobodno raspolaže kada i kako hoće.”

“Duh Sveti nas sjedinjuje s Bogom”, poručio je fra Ivan Matić. “On je Životvorac i sve posvećuje. Mi samo u Duhu Svetome možemo biti jedno s Bogom. U tom sjedinjenju mi postajemo jedno – u snazi i sili Duha”, nastavio je te poručio da onaj koji se otvara tom djelovanju promatra plodove tog djelovanja.

.

.

Duh Sveti je i onaj koji vodi Crkvu, poručili su gosti u nastavku emisije. Bog ljubi svoj narod i svaku osobu te nikada neće odustati od svog djeteta. Duh Sveti je taj koji se zauzima za nas neizrecivim uzdasima i onda kad ne znamo što molimo, podsjetili su.

U emisiji se govorilo i o duhovnoj zavisti. Fra Ante to je protumačio sljedećim riječima:  “Je li Luka Modrić bolji čovjek zbog toga što igra nogomet? Ista analogija vrijedi i ovdje. Imati karizmu ne znači imati duhovnu zrelost. Štoviše, nezrelost karizmu može usmjeriti krivo. Umjesto da služim, gradim svoj ego”, objasnio je potičući vjernike na propitkivanje.

Govora je bilo i o razlikovanju duhova, a tako su se gosti složili da je nešto se “na oko” čini dobro ne mora tako biti. Zlo se često maskira kao dobro, a to uopće nije. Kako razlikovati duhove te kako se otvoriti Božjem duhu u cijelosti možete pogledati ovdje. Urednica emisije je Diana Tikvić.


Podijelite ovo s prijateljima!

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*