.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

Rastimo zajedno u Gospodnu uz svakodnevnu obiteljsku molitvu 

Istinita je stara izreka da obitelj koja «moli zajedno, ostaje zajedno». Isus želi da obitelj ostane zajedno u jedinstvu i ljubavi. Nedostatak zajedničke molitve razlog je mnogim razvodima i odvojenostima u obitelji. Muž i žena koji su potpuno različiti po karakteru i temperamentu ostaju zajedno samo uz Božju pomoć. Bog koji ih je združio u sveti brak stalno ih podržava svojom milošću ako mu zajedno dolaze u molitvi. 

Ako postoji molitva u obitelji, djeca će rasti u zdravom okruženju, stezi i pravednosti. Obitelji su te koje su rodile i odgojile vjerske vođe, pape, svećenike; državnike, predsjednike i premijere. Na žalost obitelji su krive i za mnoge pljačke i kriminalce. Oni koji žive obiteljskim životom neka se odluče na stalnu zajedničku molitvu.    

Sigurno je da krunica čini jezgro obiteljske molitve. Marija je bila žena, supruga, majka, udovica; ona će znati najbolje posredovati u molitvi za sve obiteljske potrebe.Dovedimo Isusa u obitelji putem zajedničke molitve; tako će nam obitelji biti spašene.

 

Advertisements

Papa Franjo: Zajednička molitva jača obitelj 

zajednička molitva u obitelji

 

Sveti je Otac na nedjeljnoj svetoj misi s obiteljima svoju propovijed oslonio na tri točke, temeljne označnice kršćanske obitelji:

  • Obitelj koja moli
  • Obitelj koja čuva vjeru
  • Obitelj koja živi radost

 

Prva je: Obitelj koja moli, kazao je Papa Franjo. Evanđelje nam danas očituje dva načina molitve, jedan lažni – onaj farizejev – i drugi vjerodostojan način – onaj carinikov. Farizej utjelovljuje stav i ponašanje koje Bogu, za njegova dobročinstva i njegovo milosrđe, ne iskazuje zahvalnost, nego prije svega jedno zadovoljstvo samim sobom. Farizej se osjeća pravednim, na svom mjestu te druge sudi s visoka, sa svoga pijedestala. Suprotno tome, carinik, ne umnaža riječi. Njegova je molitva ponizna, trijezna, prožeta sviješću o vlastitoj nedostojnosti, o vlastitoj bijedi: ovaj čovjek sebi priznaje potrebu za Božjim oproštenjem.

Molitva ovoga carinika jest molitva siromaha i molitva draga Bogu, koja – kako veli Prvo čitanje – prodire u nebesa (Sir 35,20), dok je ona farizejeva opterećena taštinom. U tom smislu, htio bih vas pitati, drage obitelji: molite li koji put kao obitelj. Poneki da, to znam; no, mnogi me pitaju: kako se moli? Molitva je osobna stvar, a isto tako nikad ne nalazimo jedan prikladan trenutak mira… Da, istina je, ali je to i pitanje poniznosti; pitanje priznavanja svoje potrebe za Bogom, kao što je činio i carinik! A za to je potrebna jednostavnost! Moliti zajedno Oče naš, oko stola se može. Moliti zajednički Krunicu, u obitelji, veoma je lijepo i daje toliko snage! I moliti jedni za druge! – kazao je Sveti Otac te nastavio:

Drugo nam čitanje predlaže jedan drugi vidik: obitelj koja čuva vjeru. Apostol Pavao, na zalazu svog života, pravi jednu rekapitulaciju svega svoga djelovanja: Vjeru sačuvao (2 Tim 4,7). Ma kako ju je sačuvao? – upitao je Papa – je li je pohranio u neki sef? – Ne, niti ju je zakopao u zemlju, poput lijenog sluge. Pavao svoj život uspoređuje s bojem i s utrkom. Sačuvao je vjeru jer se nije ograničio na to da je brani, nego ju je naviještao, ukorijenio i pronio daleko. Odlučno se suprotstavio onima koji su je htjeli sačuvati i „balzamirati“ Kristovu poruku unutar granica Palestine. Stoga je činio hrabre izbore, odlazi u neprijateljski raspoloženu sredinu, dopro je do onih koji su daleko iz različitih kultura, govorio je slobodno i bez straha. Pavao je vjeru sačuvao, onakvom kavu je i primio; kakva mu bijaše darovana, hrleći na periferije ne vodeći računa o tome da se opravda ili brani pred napadima.

I ovdje se možemo zapitati: kako mi čuvamo svoju vjeru? Držimo li je samo za sebe i unutar svoje obitelji, kao neko privatno dobro ili je znamo dijeliti i prenositi svjedočanstvom, prihvaćanjem i otvorenošću prema drugima. Svi znamo da obitelji, na poseban način one mlade – kazao je Papa – žive u trci i užurbanosti; ali pomislite li katkad da ta trka može biti i trka vjere? Kršćanske su obitelji, misionarske obitelji, u svakodnevnom životu, čineći to u sve dane, začinjajući sve solju i kvascem vjere – kazao je Sveti Otac.

 

Treći vidik – nastavio je Papa – izvlačimo iz Božje riječi: Obitelj koja živi radost. U psalmu piše, Nek’ čuju ponizni i nek’ se raduju (Ps 34,3). Čitav je psalam zapravo himan upućen Gospodinu kao izvoru radosti i mira. No, koji je razlog takve radosti? – Ovaj: Gospodin je blizu, čuje vapaj malenih i oslobađa ih od zla. Pavao također piše: Budite radosni… Gospodin je blizu (Fil 4, 4–5)!

Drage obitelji, to vi dobro znate: istinska radost u obitelji nije nešto površno, niti dolazi od materijalnih stvari niti od ugodnih okolnosti. Istinska radost dolazi iz dubokog sklada među osobama, što svi osjećaju u srcu, što daje da u srcu osjetimo ljepotu onoga biti zajedno, biti potpora jedni drugima na životnom putu. Ali u temelju ovog osjećaja duboke radosti, Božja je prisutnost u obitelji; njegova ljubav koja prihvaća; koja je milosrdna; koja svakoga poštuje. Jedino Bog umije uspostaviti sklad među razlikama. Ako Božja ljubav nedostaje, onda i obitelj gubi sklad te prevagne individualizam čime se gasi radost. Ako pak obitelj živi radost vjere te je spontano priopćuje, biva sol zemlje i svjetlo svijeta; i kvasac je društva.Drage obitelji, živite uvijek s vjerom i jednostavnošću, poput Svete Nazaretske Obitelji. Radost i mir Gospodnji bili uvijek s vama – kazao je Sveti Otac zaključujući svoju propovijed.

 

Molitva Svetoga Oca za obitelji

 Isuse, Marijo i Josipe, Sveta Nazaretska Obitelji, s divljenjem i pouzdanjem tebi danas upravljamo pogled; U vama kontempliramo ljepotu zajedništva u istinskoj ljubavi; vama povjeravamo sve svoje obitelji, da se u njima obnove divote milosti. 

 Sveta Nazaretska Obitelji, privlačiva školo Evanđelja; nauči nas oponašati tvoje kreposti, mudrom duhovnom stegom podari nam bistar pogled da u svakodnevnim životnim zbiljama znamo prepoznati djelo Providnosti.

Sveta Nazaretska Obitelji, vjerna čuvarice otajstva spasenja, preporodi u nama vrjednovanje tišine, daj da naše obitelji postanu cenakuli molitve i pretvori ih u male kućne Crkve; obnovi želju za svetošću, podrži plemeniti trud rada, odgoja, slušanja, uzajamnog razumijevanja i praštanja.

Sveta Nazaretska Obitelji, u našem društvu razbudi svijest o svetosti i nepovrjedivosti obitelji, neprocjenjivoga i nezamjenjivoga dobra; Učini da svaka obitelj bude gostoljubivo boravište dobrote i mira za djecu i za starije osobe, za bolesne i osamljene, za siromašne i potrebite.

Isuse, Marijo i Josipe, vama se pouzdano obraćamo, vama se radosno povjeravamo. 

 

Ne dajte se zavesti, obnovite Božji red u svojoj obitelji  

Budite svjesni taktike koju neprijatelj upotrebljava i ne dajte se zavesti! Obnovi Božji red u svojoj obitelji; u njemu je muž glava obitelji. Obiteljski život kakvim ga je Bog zamislio danas je pomućen u ime nekakve ženske ravnopravnosti! Kada se igramo s Božjim odredbama tada uvijek dolazi zbrka, sukobi i nered. Uvijek u mislima čuvajmo savjete koji su dani muževima i ženama u Bibliji: Podložni budite jedni drugima u strahu Kristovu! Žene svojim muževima kao Gospodinu! Jer muž je glava žene kao i Krist Glava Crkve – On, Spasitelj Tijela. Pa kao što se Crkva podlaže Kristu, tako i žene muževima u svemu!

Muževi, ljubite svoje žene kao što je Krist ljubio Crkvu te sebe predao za nju da je posveti, očistivši je kupelji vode uz riječ te sebi predvede Crkvu slavnu, bez ljage i nabora ili čega takva, nego da bude sveta i bez mane. Tako treba da i muževi ljube svoje žene kao svoja tijela. Tko ljubi svoju ženu, sebe ljubi. Ta nitko nikada ne mrzi svoga tijela, nego ga hrani i njeguje kao i Krist Crkvu. Doista, mi smo udovi njegova Tijela! Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; dvoje njih bit će jedno tijelo. Otajstvo je to veliko! Ja smjeram na Krista i na Crkvu. Dakle, neka svaki od vas ljubi svoju ženu kao samog sebe, a žena neka poštuje svog muža.

 

 

 

MOLITVA ZA OBITELJ

Bože, stvoritelju i milosrdni obnovitelju svoga naroda! Izlij, molimo te, obilan blagoslov na moju obitelj, sabranu u tvoje ime. Neka svi njezini članovi, koji su povezani jednom ljubavlju, budu u duhu gorljivi i u molitvi postojani. Neka jedni o drugima brinu i neka pritječu u pomoć potrebnima. Neka riječju i primjerom budu svjedoci vjere. Po Kristu, Gospodinu našemu. Amen. Oče naš…

 

 


Podijelite ovo s prijateljima!