.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

.

Prošle subote je u Njemačkoj u njemačkoj župi Mülacker, koja se nalazi u blizini Stuttgarta, održan 3. duhovni dan za mlade. Tema je bila” “Duh sveti i njegovih 7 darova”. Predavač je bio Ivan Bošnjak teolog i pastoralni referent te župe, ujedno dugogodišnji voditelj Internacionalne karizmatske zajednice Stuttgart.

Ivan je na moderan i interesantan način uz izvrsne video klipove mladima približio Duha sv., njegove darove, karizme i plodove. Najinteresantnije je bilo osjetiti bilo mladih, otvaranje i uključivanje u temu.
Prominentni gost susreta je bio poznati njemački glazbenik HAZE (Hrvat), koji je nedavno snimio „Oče naš“, izvrsno primljen od fanova (YT video 620.000, audio 150.000). Mladi su ga oduševljeno pjevali na nedavnoj unaprijed rasprodanoj HAZE-turneji po metropolama Njemačke, Austrije i Švicarske. A pjevat će ga i ovo ljeto po velikim open-air festivalima. To je moderni način evangelizacije, tamo gdje Crkva ne može doći, osobito u hip-hop i rap scenu, koju sluša ogroman broj mladih. Glazbenik je svjedočio svoju vjeru, govorio o spomenutoj pjesmi i svom izvrsnom nastupu na njemačkom Danu katolika, što je prenijela njemačka radio postaja SWR.

.

Advertisements

.

Luka Musa (19), član Internacionalne karizmatske zajednice, svjedočenjem svoje vjere i glazbenom animacijom susret duhovnim pjesmama oduševio je mlade. Patricija Grgić (24), članica župe, izvrsno je moderirala susret. Radilo se po grupama, izmjenjivalo iskustva uz piće i pizzu, dar župe. Raper je oduševljenim mladima neumorno dijelio autograme. Susret je završen slavljem sv. Misu, koju je predvodio župnik te katoličke župe, ujedno i dekan vlč. David Pankiraj. Mladi su aktivno sudjelovali. Organizator duhovnog susreta bila je spomenuta župa.

.

.

Lijepo je bilo vidjeti mlade Njemce koji su prisustvovali susretu. Dvorana i crkva su odzvanjale pjesmom, zajedništvom i radošću. Odjek obnove kroz razne komunikacijske kanale i sredstva informiranja bio je izvrstan, od crkvenih, biskupijskih do svjetovnih, gradskih.

.

.

Ivan Bošnjak nakon 37 g. rada u hrvatskoj pastvi u Njemačkoj, godinu dana radi na njemačkoj župi i stječe nova iskustva u radu i s Njemcima koji su nažalost već manjinska osobitost u njemačkom društvu, pred dvije godine postotak svih kršćana je pao ispod 50%, velik je broj ispisivanja iz Crkve. Njemačku je uistinu potrebno reevangelizirati i to na moderan način. Ivan to i pokušava, surađuje u mnogim tijelima biskupije i na terenu.

Hrvati laici mogu i te kako evangelizirati Njemce, mnogi to već i čine po Homebase centrima za evangelizaciju, od nedavno ima svi biskupijski gradovi i veći metropole. U našem u Stuttgartu su bili svi vodeći karizmatici iz HR i BH. Pomičemo se polako naprijed i odupiremo pošasti masovnog napuštanja Crkve. Svi gore spomenuti akteri susreta, osim Ivana, su rođeni u Njemačkoj. Svojim radom i zalaganjem su lahor u njemačkoj Crkvi, pa možda i nova vatra… Sve na veću slavu Božju!

.


Podijelite ovo s prijateljima!

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*