Božansko Milosrđe

Krunica SRCU ISUSOVU

Rastimo u Gospodinu

Nebesa odozgor rosite

Već se bliži vrijeme blago,..

animated-christmas-tree-decorations-image-0053

MOLITVE

Baner Molitve

 poboznosti banerdevetnice BANER

LITANIJE BANER

Duhu Svetom - BANER

 zastitna molitva

 baner za oslobodjenje 3

 

Isus u ❤

banner euharistija 4

Padaj s neba roso sveta

Zdravo budi MarijoPATER AREK KRASICKI: O traženju kapljice dobrote (Lk 19,1-10)
Pater Arek Krasicki za Rastimo u Gospodinu

 

U zemlji koja je prekrivena pijeskom ili bolje rečeno prahom stijena i kamena zrno pijeska ne znači ništa. To je Izrael. Tu nitko ne traži zrno pijeska jer je sve okolo pijesak. Ali, Bog traži zrno pijeska. Tako kaže Knjiga mudrosti (Mudr 11,22). On traži i kapljicu vode koja je u Svetoj zemlji blagoslov. Zrno pijeska i kapljica vode nama ne znače ništa. Ali u usporedbi s ljudskim srcem otkrivaju se pred nama novi duhovni vidici. Tako se otkriva Bog milosrđa koji je iznova spreman oprostiti svaki grijeh što slikovito izražava Knjiga Mudrosti Kroz prste gledaš na grijehe ljudima da bi se pokajali. To je Radosna vijest! Nitko ne može Bogu prigovoriti zašto to činiš, zašto opraštaš grijehe ljudima, oni su zaslužili kaznu! 

Konkretizacija odlomka iz Knjige Mudrosti događa se u susretu Isusa sa Zakejem. Tu se ostvaruje potražnja za zrncem pijeska i kapljicom vode, odnosno potraga za dobrotom u ljudskom srcu. Ona se može pronaći jer se često skriva u prašnjavom srcu Božjeg odsjaja.
Zrnce pijeska i kapljica vode je Zakej – s jedne strane, a s druge strane Bog – Isus. To zrnce je vrlo slabo. To je nedostatan čovjek. Kada bismo njega poznavali sigurno bismo ga zamrzili. Najvjerojatnije sve započinje u njegovoj mladosti. Neki duhovnici pretpostavljaju da je nešto ukrao jer uvijek s malom krivicom počinju velika i opaka djela. Kasnije je postao nadglednik svih carinika. Židovi su carinike držali za lopove. Oni su nasilno istjerivali od ljude poreze za rimskog okupatora i to više no predviđao propis. To je bila pljačka u bijeli dan. Pogledajte, koliko je duboko Zakej živio u laži: I ako sam koga u čemu prevario….
Povrh toga svega Zakej ima drugi problem –kompleks – bio je niskog rasta. Inače znamo iz iskustva da ako imamo kompleks na nekom području onda najčešće odgovaramo zloćom onima koji napadaju. Dok je držao u svojim rukama istjerivačku palicu doživljavao je poštovanje, ali kad se okrenuo mnogi su ga iza leđa ismijavali. Tada na njihovu zlobu odgovarao još većom zločestoćom. To je i nama jako poznato! Zakej, zapetljan u svoje komplekse i svoje slabosti, živio je u laži.


Isus prolazi kroz Jerihon. To je bio veliki trgovački centar. Među ljudima su kružile priče i govorkanja. Svakodnevno su se prepričavali životni događaji, makar i neistiniti. Zamislite, vijest o Isusovu dolasku proširila se još brže nego putem interneta. Dolazi Isus – čudotvorac! U mnoštvu ljudi, moguće i par tisuća, Isus pronalazi jednog Zakeja. Najvjerojatnije su i drugi bili na drveću uz put kojim je Isus prolazio. Ali, Isus je odabrao baš Zakeja. Njemu se Isus obraća: Danas će kod tebe biti večera. Isus želi u njegovu kuću. 

Možda imate i vi nekog takvog u svom životu. Netko tko vam zagorčava život, a još se obogatio na lukav način. Zamislite sada, pred njim staje Isus i govori: Želim večerati s tobom u tvojoj kući. Što bismo mi učinili? Kako bismo reagirali? Sigurno: Molim? Isuse takvom nekom ćeš otići, a ne meni?
Zakeja je spasio susret s Isusom jer je on u njemu tražio zrno pijeska i kapljicu vode. Isus mu nije rekao da je ološ i propalica, lopov i da ništa ne vrijedi. Isus mu nije rekao da je zao, nego mu je rekao: Želim u tvoju kuću. Prije svega Zakej ima veliko srce. Zamislite da dadnete polovicu svoga bogatstva onima koje ste povrijedili. Jeste li vratili nekome ne na način da mu vratite koliko mu pripada, nego četverostruko više? Nama je teško pravedno vratiti a kamoli četverostruko više.


Isus traži samo jedno –Zakejevo srce. Znao je da Zakej želi nekoga tko će s njim sjesti za stol. On nije imao nikoga. Bio je sam. Isus je znao da će se pokrenuti njegovo srce kada on dođe u njegovu kuću. To isto Bog čini s nama On traži zrnca pijeska i kapljicu vode. Često smo slabi, padamo, griješimo, ali on traži. Bog u tom zrncu traži nešto najbolje.


Ljudi oko nas ne mogu se spasiti jer nemaju nikoga tko bi sjeo s njima za stol. Mi ih najčešće osuđujemo. Oni ostaju sami. Budimo s njima To su vrhunske visine ljubavi, ali stvoreni smo na Božju sliku. Stvoreni smo za ljubav. Često se brakovi raspadaju jer više njih dvoje ne traže zrnce pijeska niti kapljicu vode. Nemaju strpljenja jedno za drugo. Poželimo danas takvo srce koje će tražiti dobro kod drugih. Zastani malo i potraži nekoga kome ćeš pomoći. Potraži dobro u njemu.

 

 

Došašće - Andvent

 Što je to Došašće (Advent)?

 

  Neka je svima sretno i blagoslovljeno ovo milosno vrijeme Došašća!

 

UŽIVO - Klanjanje

Propovjedi, Kateheze,...

papa Frano.PNG

Dr. sc. fra Ivo Pavić

Baner fra Ivo Pavić

fra Petar Ljubičić

fra petar

FRA ANTE VUČKOVIĆ

don Damir Stojić

Baner Damir Stojić 3

Pater Arek Krasicki

baner - pater Arek

fra Velimir Bavrka

Baner-Velimir-

Josip Lončar

Baner Josip Loncar

Ivica Ursić

baner - Ivica Ursić

Dr. med. Antun Lisec

Dr. Antun Lisec

Temeljna ispovijed

Pomirenje s Bogom-002

Intervju s biskupom Franjom Komaricom

Trenutno na stranici

We have 340 guests online

Facebook stranica

facebook stranica 6

Budite s nama i na Facebooku 

Međugorje

Gospine poruke

Izdvajamo

Baner zanimljive teme

Baner svjedocanstvo 2

Baner zamke zloga -

pomirenje s Bogom 2

pitajte svecenika

banner euharistija 4

 primjeri 2