.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

Sretan i radostan, čestit i blagoslovljen Uskrs svima vama koji ove retke čitate! Uskrsli vam darovao mir i radost, životnu sreću i vječni spas!

Uskrs je najveći, najstariji i najvažniji blagdan-svetkovina, sunce svih blagdana, temelj i sigurnost naše vjere, ispunjenje svih naših nada, dovršenje našega spasenja, potpuna pobjeda života nad smrću, dobra nad zlim, ljubavi nad mržnjom, praštanja nad osvetom, svjetla nad tamom i zlom grijeha,  radosti nad tugom i uskrsnuća nad grobom.

Krist je slavno uskrsnuo od mrtvih. Mislavimonjegovo uskrsnuće i radujemo se njegovoj pobjedi nad smrću i grijehom, grobom i tamom… Uskrs je radost neba koja ispunja naša srca. To je svjetlo nade koja razgoni tamu i obasjava put kojim nam je ići. Uskrs je svetkovina vjere u Krista uskrsloga.

Vjerovati u Kristovo uskrsnuće znači vjerovati i u vlastito uskrsnuće. Apostol Pavao će reći kako smo i mi suuskrsli s Kristom (Kol 3,1). Osjećamo li se suuskrslima…?

Advertisements

Svi smo mi manje-više u svom životu proživjeli kalvarijske dane: bili tjeskobni, bolesni, poniženi…Čeznulismo za spasenjem i otkupljenjem… Trebali bismo na duhovan način doživjeti uskrsnuće, kako bi u nama započeo novi život, život radosti i mira, zadovoljstva i ljubavi…

Novi život je najsnažnija poruka Isusova uskrsnuća. Mi smo oslobođeni i spašeni! I kad shvatimo što nam je Bog sve darovao i kako je Isus za nas umro i uskrsnuo, mi to prihvaćamo i postajemo ponovno duhovno rođeni.

Iako već imamo gotovo dvomilenijsko povijesno iskustvo, još sasvim ne shvaćamo što se sve mora dogoditi u Kristu. Krist je uskrsnuo i on je s nama i pred nama! On je naš jedini Put, jedina Istina i naš Život! Čvrsto smo uvjereni pravednost se mora uspostaviti, istina se mora očitovati i ljubav mora pobijediti…! U  Kristu je naša pobjeda i naš spas!

Uskrs je sav u pobjedničkom slavlju, on je radost onih koje milosrdni Bog spašava. Iako se još uvijek nalazimo u nesigurnosti, iako nas prate nevolje, ipak u uskrsnoj vjeri imamo čvrstu nadu i ništa nas ne smije pokolebati na putu prema vječnosti. Znamo da je Uskrsnuli pred nama otišao pripraviti nam mjesto u raju. On nas stalno zove govoreći: Ne bojte se, samo naprijed, ja sam s vama! Sve će brzo proći, budite mi vjerni i biti ćete pobjednici!

Naš božanski Spasitelj Isus Krist bio je uvijek velik, ali najveći je na Uskrs, kada je svojim uskrsnućem pokazao i dokazao da je pravi Bog i da je pobjednik smrti i tako postao neuništiv. Tako je naša vjera neu­ništiva kao što je neuništiv naš uskrsnuli Spasitelj. Stoga veselimo se i radujmo se ovom danu.

Bez Isusova uskrsnuća naša bi vjera bila isprazna, a luda naša nada ko što to sv. Pavao kaže.

– Što bi nam, zapravo koristilo, što smo se rodili, da se Krist nije za nas rodio. Naše ro­đenje bila bi smrt, naš život bio bi besmislen.

– A što bi nam koristilo, što se Krist za nas rodio, da nam nije dao svjetlo svoga nauka = evanđelje? Bio bi jedan slijepac više na svijetu!

– A što bi nam i to koristilo, da nije umro za naše grijehe? Umirali bismo mi radi njih!

– A što bi nam koristilo, što je umro za nas da nije uspio pobijediti smrt!

– Što bi nam koristio sav svijet da Krist nije uskrsnuo!? Još bismo bili u grijesima našim! Još bismo bili dužnici pakla.

Da Krist nije uskrsnuo bez temelja bi bila naša vjera. Sve bi bilo uzalud i mi bismo bili najbjedniji i najnesretniji na svijetu. Ne bi se isplatili uopće i živjeti…

Krist je uskrsnuo i mi ćemo jednom uskrsnuti! Njegovo uskrsnuće je zapravo početak općega uskrsnuća svih ljudi. Mogli bi reći, on je uskrsnuo radi nas. On ne uskrsava jedini nego prvi. Iza njega slije­dimo mi. Njegovo uskrsnuće je temelj, početak i korijen našega uskrsnuća. U njemu je vidno zajamčeno ono što će se dogoditi sa svim ljudima. Tim je naša nada u život vječno osnovana i potvrđena.

Uskrsnuće Isusovo je garancija naše veličine, naše sreće i naše slave i našeg uskrsnuća! Zato se isplati u Krista vjerovati, s Njim i za Njega živjeti i tako svoju vječnu sreću osigurati. Isplati se svakoga dana obraćati, moliti, pokoru činiti i u svakom pogledu žrtvovati.

Uskrs nam pomaže shvatiti da smo nešto više nego samo obični ljudi. Mi smo uvjereni da sav naš rad, sve naše brige, tjeskobe, patnje, svakodnevni križevi i poteškoće imaju svoj puni i pravi smisao. I neizmjernu vrijednost…

Uskrsli nas Krist poziva da povjerujemo u njegovo uskrsnuće: da odlučno i spremno kažemo: “Tvoj život, Kriste, bit će moj život!” Ne zaboravimo nikada, kako nas Isus poziva da ga nasljedujemo, da naš život bude vjerna slika njegova života, da na njegovu nauku i na njegovu primjeru formiramo svoje misli, svoje nazore, svoje osjećaje, svoje nade.

Uskrsnuli i danas prolazi ovim svijetom i želi uskrsnuti u svakome od nas.

Pozvani smo uvijek buditi u sebi svijest da smo iz smrti preneseni u život. Otkupljeni smo i spašeni! S Kristom smo uskrsli na novi život. Pozvani smo živjeti tako visoko uzdignuće, svjesni svoga kršćanskog poziva i izabranja. Probudimo se iz mrtvila i proslavimo Boga u svome tijelu, porastimo u bratskoj ljubavi! Učvrstimo se u vjeri i onda će nas uskrsno svjetlo obasjati i uskrsna radost ispunit će naše srce.

Uskrs nas poziva na uskrsnu radost i mir.Radujmo se, ali istin­ski! Uskrsli je među nama, u nama i s nama! On je naš mir i sreća, uskrsna radost i vječni spas!

Radujmo se unatoč tome što nas salijeću patnje i nezgode, boli i razni životni križevi. Sve to ima svoj puni smisao, jer se samo “po muci i križu” ide sigurno ususret slavi uskrsnuća.

Ne zaboravimo nikada kako nam Uskrs poručuje: mislite jedni na druge, darivajte se jedni drugima, volite jedni druge kao što je Krist vas ljubio. Pretvarajmo svoj život u darivanje…

Okrenimo povijest. Izađimo iz povijesti grijeha, evo nam otvorene povijesti spasenja u Sinu Božjemu! Bog je poslao Sina, evo ga ide pred nama. Uskrsnuli. U našem je tijelu. Umro je za nas i uskrsnuo je za nas. Time je otvorio vrata u novi život. Želi nas uvesti u punu Istinu i puni Život! Zato svi pohrlimo k njemu! Evo ga, lomi kruh za nas, lomi kruh svima.

Uzimajmo rado taj kruh i nahranimo se ljubavlju što je on donosi od Oca božanski Spasitelj. To će tada biti nov svijet, nov život i radost bez kraja.

Postavši dionici Isusova uskrsnuća, sastajmo se i lomimo međusobno kruh na njegov spomen, kako nam je naredio, hranimo se njegovim tijelom i krvlju, njim samim, da Duhom njegovim ispunjeni navijestimo u ovom našem vremenu svojoj braći i sestrama novi život.

Pokažimo im to zorno svojim načinom života. Potaknimo izlazak iz grijeha svijeta, iz grješnih stanja, pročistimo svoje povijesno pamćenje, nemojmo biti jedni protiv drugih, nego se već jednom u liku Krista, Spasitelja svih ljudi složimo i postanimo graditelji novoga pravednijeg života i svijeta. Uskrs nas  na to poziva.

Vjerovati u Uskrsnuloga znači davati svijetu svjedočanstvo o ljubavi i životu koji se preobražava. To se ne može činiti samo riječima već poglavito zalaganjem i radom. Zalaganjem na svemu onome što ovaj život čini pravednijim, ljudskijim i sretnijim. Borba protiv nepravde, mržnje, grijeha i svakoga zla – znak je vjere u Uskrsnuloga i predanja samomu Bogu.

Oliver Clement, suvremeni pisac, bivši socijalist i ateist, obratio se na kršćanstvo u 27. godini, napisa ove retke: “U Isusu Kristu, evo što možemo reći ljudima: smrt je pobijeđena, Krist je uskrsnuo: moj brate, ti živiš – zauvijek!”

Da, Krist je uskrsnuo – mi živimo zauvijek! Blago nama! Blago svima koji vjeruju i nadaju se životu vječnom i blaženom!

Neka Kristova pobjeda tako pro­svjetljuje naša srca da oslobođeni tmine živimo novim životom i taj život darujemo svima s kojima se susrećemo. “Zaista je Gospodin uskrsnuo!” – Aleluja! Radujmo se i zahvaljujmo Bogu na tome!

Kako sam pronašla Boga i postala redovnicom

Moji roditelji nisu išli u crkvu i nitko mi nije govorio o Bogu. Ja sam od malih nogu osjećala jednu prazninu u srcu koju je mogao ispuniti samo On. Kako to nisam znala, pokušavala sam tu čežnju ispuniti ovozemaljskim. Bila sam gladna ljubavi…

Moji roditelji su divni ljudi, ali živjeli su bez Boga. Mogli su me barem povesti u crkvu kako bi čula za Isusa, liječnika duše i tijela, moćnoga Spasitelja i čudesnoga Otkupitelja, koji je svoj život predao za nas.

Upadala sam olako u zamke Zloga. Propsovala sam se i nazivala se antikristom, deklarirala se ateistom želeći biti drukčija od drugih… Ipak Bog se brinuo za mene i nije odustajao od mene. Pustio me je da zloupotrijebim svoju slobodu, ali me nije prestajao zvati k sebi…

Jednoga je dana čuo Bog moj glas: “Žedna mi je duša Boga, Boga živoga. O kad ću doći i lice Božje gledati?!”

Moje su se oči potpuno otvorile i počela sam gledati svijet Božjim očima. Moje se srce  počelo puniti Njegovom ljubavlju i milošću te sam postajala sposobna ljubiti, opraštati, mijenjati se, otvarati… Učinila sam veliku ispovijed…

U potpunom predanju i molitvi zaljubila sam se u Isusa. I u vrlo kratkom vremenu On je odgovorio na moja pitanja iz djetinjstva: “Stovrena si za Nebo. Stvorena si iz ljubavi, stvorena si da ljubiš!” 

Isus me zaprosio. Odbijala sam to misleći da nisam dostojna biti njegova zaručnica… I kad sam pristala postati njegova zaručnica – časna sestra, radosti nije bilo kraja.

Isus me je trebao kao učenicu i svjedoka, kao oduševljenu i Duhom Svetim prožetu, pred kojom će demoni bježati.

Krist nas sve treba. Oduševimo se za Njega i odlučimo Ga slijediti! Iz iskustva znam kako nema prave sreće bez Boga.


Podijelite ovo s prijateljima!