Božansko Milosrđe

Krunica SRCU ISUSOVU

Rastimo u Gospodinu

Međugorske poruke

Gospine poruke

MOLITVE

Baner Molitve

 poboznosti banerdevetnice BANER

LITANIJE BANER

Duhu Svetom - BANER

 zastitna molitva

 baner za oslobodjenje 3

 PAPA FRANJO: Trebamo poticati vjernike laike da se sve više uključuju u evangelizacijsko poslanje Crkve
Papa Franjo - Propovijedi, Kateheze, ...

 

Treba poticati laike da se sve više uključuju u naviještanje evanđelja, u znaku Drugoga vatikanskog sabora – istaknuo je Sveti Otac u govoru sudionicima plenarne skupštine Papinskog vijeća za laike, koje je danas primio u audijenciju.

Govoreći o reformi koja će ujediniti Vijeće za laike s Vijećem za obitelj i Papinskom akademijom za život, istaknuo je da se reforma zbiva zbog obnovljenoga povjerenja u poslanje laika u Crkvi.
Završava jedno važno razdoblje, a otvara se novi obzor za poslanje laika u Crkvi. Na posljednjoj plenarnoj skupština Vijeća za laike, Papa je prije svega zahvalio svima koji rade u Vijeću, koje je želio Drugi vatikanski sabor i naročito blaženi papa Pavao VI. Zahvala je iskrena, a ne oproštajni govor za Vijeće – primijetio je Papa.


Ne trebaju laici koje 'opunomoćuje' hijerarhija
Govoreći o plodovima pedesetogodišnjega djelovanja Vijeća, od Svjetskih dana mladih, do pojavljivanja novih laičkih udruga i sve važnije uloge žena u Crkvi, Papa je članovima vijeća rekao da ih je Sabor zadužio da potiču vjernike laike da se sve više uključuju u evangelizacijsko poslanje Crkve, ne po „punomoći“ hijerarhije, jer je sudjelovanje u spasiteljskom poslanju Crkve njihov apostolat, za koji su svi po krštenju i potvrdi određeni od samoga Gospodina (usp. LG, 33). Po krštenju dakle svaki vjernik laik postaje Gospodinov učenik-misionar, sol zemlje, svjetlo svijeta, kvasac koji iznutra preobražava stvarnost – ustvrdio je Papa.


Reforma Kurije uzima u obzir i nove izazove za laike
Po krštenju se ulazi u Crkvu, a ne po svećeničkom ili biskupskom ređenju. Svi smo pak ušli na ista vrata. Imajući u vidiku ono što je učinjeno, vrijeme je da se s nadom ponovo gleda u budućnost. Stvarnost nam donosi nove izazove. Odatle projekt reforme, poglavito združivanje vašeg Vijeća s Vijećem za obitelj i Papinskom akademijom za život – rekao je Papa dodajući:
Pozivam vas da prihvatite ovu reformu, u koju ćete biti uključeni, kao znak vrjednovanja i zahvalnosti za rad koji obavljate i kao znak obnovljenoga povjerenja u zvanje i poslanje laika u današnjoj Crkvi. Novo će tijelo kao kormilo za nastavak plovidbe imati apostolske pobudnice 'Christifideles laici', 'Evangelii gaudium' i 'Amoris laetitia', budući da mu je obitelj i obrana života povlašteno područje rada – istaknuo je Sveti Otac.


Potrebni su laici u izlau da stignu do udaljenih i potrebitih
U kontekstu Jubileja milosrđa, Crkva je pozvana da bude „u trajnom izlasku“, evangelizacijska zajednica, koja zna hrabro ići naprijed, u susret, tražiti udaljene i stići na raskrižja ulica da poziva isključene. Za vašu skoru budućnost predlažem vam binom: Crkva u izlasku – laikat u izlasku – rekao je Papa.

I vi dakle podignite pogled i gledajte 'van', na brojne udaljene od našega svijeta, na obitelji u teškoći i potrebne milosrđa, na brojna neistražena područja apostolata, na brojne laike dobra i velikodušna srca koji bi svoje snage, vrijeme, sposobnosti rado stavili na raspolaganje Crkvi kad bi ih njihovi pastiri i crkvene ustanove s ljubavlju i odanošću vrjednovali i pratili – primijetio je Papa


Laici s pogledom uprtim u budućnost
Potrebni su nam dobro pripremljeni laici, vođeni iskrenom i jasnom vjerom, čiji je život prožet osobnim i milosrdnim susretom s ljubavlju Isusa Krista. Potrebni su nam laici koji riskiraju, koji se ne boje prljati ruke, koji se ne boje pogriješiti, koji idu naprijed. Potrebni su nam laici s viđenjem budućnosti, koji nisu zatvoreni u malenosti života. A mladima sam rekao da su nam potrebni laici sa životnim iskustvom, koji ne prestaju sanjati. Mladima su danas potrebni snovi starih koji su kadri sanjati i dati nam snage za nove apostolske pothvate – zaključio je Papa.

 

 

Molitva blagoslova

Pobožnost sv. Josipu

Propovjedi, Kateheze,...

papa Frano.PNG

Dr. sc. fra Ivo Pavić

Baner fra Ivo Pavić

fra Petar Ljubičić

fra petar

don Damir Stojić

Baner Damir Stojić 3

Pater Arek Krasicki

baner - pater Arek

fra Velimir Bavrka

Baner-Velimir-

Josip Lončar

Baner Josip Loncar

Ivica Ursić

baner - Ivica Ursić

Dr. med. Antun Lisec

Dr. Antun Lisec

Temeljna ispovijed

Pomirenje s Bogom-002

Trenutno na stranici

We have 387 guests online

Facebook stranica

facebook stranica 6

Budite s nama i na Facebooku 

Izdvajamo

Baner zanimljive teme

Baner svjedocanstvo 2

Baner zamke zloga -

pomirenje s Bogom 2Nova Eva

upoznajmo sto cinimo

pitajte svecenika

banner euharistija 4

banner euharistija 4

 primjeri 2

Baner - Ime Isus

Bdijte i molite da ne padnete