.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

.

Nedjelju prije Uskrsa obilježava se Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje.

Kršćani se na taj dan prisjećaju Isusova svečanog ulaska u Jeruzalem dan prije židovske Pashe, prilikom kojeg su ga ljudi dočekali mašući palminim i maslinovih grančicama, a po putu kojim je jahao na magarcu rasprostirali su svoje haljine.

Postoje i određeni običaji i zanimljivosti vezani uz Cvjetnicu. Cvjetnica je uvod u veliki tjedan, a iako mnogi običaju padaju ili su već pali u zaborav, neki od njih i danas su dio Cvjetne nedjelje u mnogim dijelovima Bosne i Hercegovine kao i susjedne nam Hrvatske.
S obzirom na to da se obilježava tjedan dana prije Uskrsa, i Cvjetna je nedjelja, kao i Uskrs, pomični blagdan, što znači da se svaku godinu obilježava na drugi datum.

Advertisements

Blagoslov maslinovih i palminih grančica

Običaj je da se na misama u crkvama diljem Bosne i Hercegovine i Hrvatske na Cvjetnicu pjeva ili čita Muka tj. odlomci iz Evanđelja koji govore o Isusovoj muci i smrti, a vjernici na blagoslov nose maslinove grančice, grančice jele ili palmine grančice.

Običaj vjerničkih povorki s granama palme nastao je u Jeruzalemu u IV. stoljeću, a u Rimu se prakticira od IX. stoljeća, odakle se raširio po cijeloj Crkvi.

Blagoslovljene grančice vjernici nose na grobove svojih najdražih, zatim u svoj dom, gdje ih tako blagoslovljene stave na raspelo i čuvaju do iduće Cvjetnice, a negdje ih vjernici zabadaju u zemlju početku njive ili u vrtu.

Umivanje u cvijeću

U nekim dijelovima Bosne i Hercegovine kao i Hrvatske običaj je umivanje u proljetnom cvijeću, vrlo često je to u ljubičicama. Ovaj običaj provodi se tako da se dan prije ubere cvijeće čije se latice potope u čistoj vodi u koju se dodala blagoslovljena sol, u toj vodi svi ukućani naprave znak križa potom se umiju.

Pripreme za Uskrs

Cvjetnica je dan s kojim u mnogim domovima počinju intenzivne pripreme za Uskrs, najveći kršćanski blagdan.

Foto: Osijek.in


Podijelite ovo s prijateljima!

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*