Božansko Milosrđe

Krunica SRCU ISUSOVU

Rastimo u Gospodinu

Nebesa odozgor rosite

Već se bliži vrijeme blago,..

animated-christmas-tree-decorations-image-0053

MOLITVE

Baner Molitve

 poboznosti banerdevetnice BANER

LITANIJE BANER

Duhu Svetom - BANER

 zastitna molitva

 baner za oslobodjenje 3

 

Isus u ❤

banner euharistija 4

Padaj s neba roso sveta

Zdravo budi MarijoFokolari u BiH
Katoličke udruge i zajednice

fokloariDjelo Marijino - Pokret fokolara

Pokret fokolara jedan je od brojnih novih pokreta nastalih u Katoličkoj crkvi 20. stoljeća, koje je papa Ivan Pavao II. nazvao "proljećem Crkve". Vrlo brzo se proširio i u drugim Crkvama, prihvatili su ga i vjernici drugih religija, kao i ljudi koji nemaju vjerskih uvjerenja, a u posljednje vrijeme značajan je njegov doprinos u dijalogu sa suvremenom kulturom.

Započela ga je Chiara Lubich 1943., u Trentu, gradu u sjevernoj Italiji. Dvadesetogodišnja djevojka Chiara nije imala neki unaprijed postavljeni plan, sve je nastajalo po nadahnuću odozgor.

Na podlozi mržnje i nasilja Drugoga svjetskog rata dogodila se objava - blistavo otkriće koje je radikalno mijenjalo njezin život: Bog je Ljubav.

"Novost je sijevnula pred mojim umom", kaže. "Bila je to za nas velika novost" koja je izazvala potpunu promjenu u načinu gledanja na svijet i na povijest, a posljedično i na njihovo djelovanje.

"Od tog trenutka – pripovijeda Chiara – primjećivale smo da je Bog posvuda prisutan sa svojom ljubavlju: u našim danima, u našim zanosima, u našim odlukama, u radosnim i utješnim događajima, u tužnim, mučnim i teškim situacijama."

Chiara odmah naslućuje da Bog ljubi svakog čovjeka: odraslog, mladoga, dijete, bijelog, crnog, onoga druge vjere... Ona želi svima posredovati tu temeljnu istinu i sve povući u novu viziju čovjeka i svemira.

Kako odgovoriti na tu Ljubav? Ljubeći sve ljude s kojima dolazi u kontakt. U tome otkrivaju način kako povezati razjedinjeno društvo.

Čitajući Isusovu oporuku: "Oče da svi budu jedno" osjećaju da je to cilj njihova života i Pokreta koji nastaje iz te prve skupine: doprinijeti ostvarenju jedinstva u svijetu.

Pokret pobuđuje duhovnu i društvenu obnovu. U nešto više od 60 godina dostiže svjetsku proširenost u 182 države, s preko dva milijuna pripadnika i utjecajem na nekoliko milijuna ljudi, što je teško odrediti.

Zbog raznolikosti svojega sastava Pokret s godinama poprima dimenzije maloga naroda, kako ga je nazvao papa Ivan Pavao II. Zahvaća ne samo katolike, nego i kršćane raznih Crkava i crkvenih zajednica te Židove. Malo po malo priključuju mu se sljedbenici velikih religija i osobe bez vjerskog uvjerenja. Prianjanje Pokretu događa se bez sinkretizma, u punoj vjernosti vlastitom identitetu. Zajedničko je zalaganje da se živi ljubav i jedinstvo koji su zapisani u DNK svakog čovjeka.

Pokret fokolara možemo nazvati i mrežom osoba koje se otvaraju raznim kulturama i stvaraju novi narod.

Prvo sjeme ideala jedinstva Pokreta fokolara posijano je u Bosnu i Hercegovinu godine 1975., kada je nekoliko mladih sudjelovalo na marijapoliju u Zagrebu. Nakon toga kontakti se održavaju osobnim posjetima, a potom i susretima. Duh jedinstva živi i širi se tiho i nenametljivo.

Izbivanjem rata godine 1992. život se ne gasi, naprotiv, preko konkretne pomoći članova Pokreta iz Hrvatske i drugih zemalja mnogi dolaze u kontakt s Djelom, neki kao izbjeglice u stranim zemljama, drugi preko humanitarne pomoći ili svjedočanstva članova u okupiranim gradovima. Iskra ideala jedinstva, upaljena prije mnogo godina i čuvana u srcu, potpuno se rasplamsala upravo u ratu.

Godine 1997. u Sarajevo dolazi Gen Rosso i više od 1000 osoba sudjeluje na njihovom koncertu. Neki ostaju u kontaktu.

U današnjoj složenoj situaciji mješovita zajednica Pokreta fokolara u Bosni i Hercegovini nastoji biti znak onoga jedinstva koje je Ivan Pavao II. zaželio građanima Sarajeva prigodom svoga posjeta: da Sarajevo postane uzor suživota za treće tisućljeće.

 

 

Izvor: vrbosanska-nadbiskupija.com

 

Došašće - Andvent

 Što je to Došašće (Advent)?

 

  Neka je svima sretno i blagoslovljeno ovo milosno vrijeme Došašća!

 

UŽIVO - Klanjanje

Propovjedi, Kateheze,...

papa Frano.PNG

Dr. sc. fra Ivo Pavić

Baner fra Ivo Pavić

fra Petar Ljubičić

fra petar

FRA ANTE VUČKOVIĆ

don Damir Stojić

Baner Damir Stojić 3

Pater Arek Krasicki

baner - pater Arek

fra Velimir Bavrka

Baner-Velimir-

Josip Lončar

Baner Josip Loncar

Ivica Ursić

baner - Ivica Ursić

Dr. med. Antun Lisec

Dr. Antun Lisec

Temeljna ispovijed

Pomirenje s Bogom-002

Intervju s biskupom Franjom Komaricom

Trenutno na stranici

We have 95 guests online

Facebook stranica

facebook stranica 6

Budite s nama i na Facebooku 

Međugorje

Gospine poruke

Izdvajamo

Baner zanimljive teme

Baner svjedocanstvo 2

Baner zamke zloga -

pomirenje s Bogom 2

pitajte svecenika

banner euharistija 4

 primjeri 2