Božansko Milosrđe

Krunica SRCU ISUSOVU

Rastimo u Gospodinu

Međugorske poruke

Gospine poruke

MOLITVE

Baner Molitve

 poboznosti banerdevetnice BANER

LITANIJE BANER

Duhu Svetom - BANER

 zastitna molitva

 baner za oslobodjenje 3

 

RADUJMO SE KRŠĆANI

 

 

 

Intervju s bikupom Franjom KomaricomOzdravljenja po molitvama iz Rimskog misala i Brevijara
fra Ivo Pavić za Rastimo u Gospodinu

Stepincev-brevijarCrkva jednako moli za ozdravljenje i duha i duše i tijela – za cjelovito ozdravljenje. Jer zdravlje nam je potrebno kako bismo mogli služiti Gospodinu!
U Rimskom misalu i Časoslovu postoje mnoge molitve u kojima se od Boga traži ozdravljenje duše i tijela.


U knjizi Vjerom do zdravlja, autorica M. Čunčić navodi liturgijske molitve u Rimskom misalu i Brevijaru koje odražavaju vjerničku želju za ozdravljenjem i nadu da će Bog uslišati njihove molitve. Tako je autorica Čunčić pronašla 28 primjera. Navodim ovdje dio njezine knjige u kojem to obrađuje.


...i ja ću ozdraviti
Na Veliki petak molimo da nam lijek dođe s drveta križa Kristova jer nas je i neprijatelj – Sotona, ranio s drveta u raju zemaljskom kad je naše praroditelje zaveo (Post 3,1-24) da počine istočni grijeh: „I da otud lijek nam kane, otkle dušman rani nas“ (Rim. misal, 197).
Postovi djeluju ljekovito kao što se moli u svetoj misi: „Gospodine, primljena otajstva nek nam pomognu u korizmenom zalaganju da naši postovi budu tebi mili a nama ljekoviti“ (Rim. misal, 120).
Znamo iz Svetog pisma da je Isus liječio bolesnike i On je obećao besmrtnost duše i tijela onima koji vjeruju u njega, kako svećenik pod misom moli: „da budemo zajedničari besmrtnosti Isusa Krista, koji je svojom smrću pobijedio našu smrt“ (Rim. misal, 90).
Cjelovito ozdravljenje sastoji se u neraspadljivosti tijela koje će uskrsnuti: „Gospodine, ti si svoj narod obnovio otajstvima vječnog života: daj mu da dostigne slavu neraspadljivosti u uskrsnuću tijela“ (Rim. misal, 236).

 

Crkva i u svojim liturgijskim molitvama pokazuje da je zdravlje moguće izmoliti kao i oproštenje grijeha i život vječni jer je i zdravlje Spasitelj ljudskog roda priskrbio smrću i uskrsnućem, posebno svojim patnjama „čijim ste modricama izliječeni“ (1 Pt 2,25).
To potvrđuju mnoge liturgijske molitve počevši od onih u kojima se općenito moli: „Gospodine Bože, vapijemo k tebi: oprosti nam grijehe i pomozi u nevoljama života; utješi nas dolaskom svoga Sina, da nas više ne okuži stara zloća grijeha“ (Rim. misal, 68), preko onih koji traže pomoć u podnošenju patnja i povratak zdravlja: „Ne dopustimo da klonemo od umora i bolesti dok čekamo dolazak tvoga Sina koji nam vraća snagu i zdravlje“ (Rim. misal, 77), do onih koji traže da se bolest ukloni: „Molimo svemogućeg Boga Oca, da očisti svijet od zabluda, bolesti ukloni, glad odagna, otvori tamnice, razriješi okove, dade sigurnost putnicima, povratak iseljenicima, bolesnicima zdravlje i umirućima vječno spasenje“ (Rim. misal, 192). Molimo pred Vazam da: „zdravi prispijemo vazmenim blagdanima“ (Rim. misal, 153). A na Veliki petak molimo za Papu: „Njega je Bog i Gospodin naš odabrao u red biskupa: neka ga živa i zdrava čuva svojoj svetoj Crkvi“ (Rim. misal, 188).

U misi za bolesnike moli se: „Za ove bolesnike: da duhovnim blagoslovom nagradiš njihove bolove, ublažiš trpljenje i po svojoj volji ih vratiš zdrave svojoj Crkvi“ , i: „Gospodine Isuse Kriste, ti si za zemaljskog života iscijelio toliko bolesnika. Usliši naše molbe i milostivo pogledaj ove bolesnike, ublaži im bolove, udijeli milosne plodove bolesti i zdravlje.“
Svećenik prije pričesti moli: „Gospodine Isuse Kriste, neka mi blagovanje tvoga Tijela i Krvi ne bude na sud i osudu, nego po tvojoj dobroti neka mi bude duši i tijelu zaštita i lijek“ (Rim. misal, 425). Bog nam jača život „sa snagom svetih otajstava“ (Rim. misal, 103). Sjedinjenje naše ljudske naravi s božanstvom Isusa Krista u svetoj pričesti izvor je stalnoga obnavljanja: „Molimo te, Gospodine: obnovi nas milošću na sliku Isusa Krista, u kome je naša ljudska narav sjedinjena s tvojim božanstvom“ (Rim. misal, 115).


Kršćanin priznaje da je slab, izranjen, pa svećenik moli da primanje svete pričesti „očisti od grijeha i učini dionicima nebeske radosti“ (Rim. misal, 134). Isus koji nam dolazi u svetoj pričesti pravi je lijek za tijelo i dušu: „Neka nas prožme snaga Kristova, koji je lijek našoj slabosti“ (Rim. misal, 122).

 

U Gospodnjoj molitvi Očenaša, u redcima 'oslobodi nas od zla', znači: od svakog zla pa i bolesti.

Satnikova molitva „Gospodine, nisam dostojan da uđeš pod krov moj, nego samo reci riječ, i ozdravit će sluga moj“ (Mt 8,8) bila je uslišana. Krist je ozdravio bolesnoga slugu po vjeri satnika, a da nije ni išao k njemu u kuću. Ta je molitva ušla u liturgiju i vjernici ju mole prije svete pričesti.

Čunčić dobro primjećuje da je engleski prijevod izvorniji jer je vjerniji biblijskome značenju i označuje cjelovito izlječenje: „Lord, I am not worthy to receive you, but only say the word and I shall be healed“ (Gospodine, nisam dostojan da te primim, nego samo reci riječ i ja ću ozdraviti). Tako je i na španjolskom sačuvana izvorna ideja cjelovitog ozdravljenja: una palabra tuya bastara para sanarme (jedna tvoja riječ je dosta da me ozdravi), i na francuskom: je serai guéri (ja ću ozdraviti) . Na talijanskom jeziku ta rečenica glasi: O Signore, non sono degno di partecipare alla tua mensa: ma di' soltanto una parola e io sarò salvato. (Gospodine, nisam dostojan biti dionikom tvog stola nego samo reci riječ i bit ću spašen) – ističući širi pojam spasenja. Na njemačkom jeziku isto je kao i na hrvatskom: so wird meine Seele gesund (ozdravit će duša moja). Hrvatski i njemački prijevodi držali su se latinskog izvornika: anima mea (duša moja), a ne Biblije, i pokazuju tragove neoplatonizma. Kristova smrt i uskrsnuće daje nam pravo da ozdravimo ne samo duševno nego i tjelesno, tj. cjelovito.

Kristovi su blagdani anticipacija i predokus vječne sreće kao što se moli „da nam skori blagdani tvoga Sina budu izvor snage u sadašnjem životu i predokus vječne sreće“ (Rim. misal, 84).brevijarCrkva jednako moli za ozdravljenje duha, duše i tijela

Crkva jednako moli za ozdravljenje duha, duše i tijela: „obnovi nas u tijelu i duhu da ti služimo iskrena srca“ (Rim. misal, 219). U molitvi vazmene srijede moli se da nam Bog po žrtvi koja „iskupljuje čovjeka i po njoj nam udijeli zdravlje duše i tijela“ (Rim. misal, 233). Bog želi da njegov narod „uživa zdravlje duše i tijela“ (Rim misal, 93).
Briga Crkve za duhovno zdravlje vjernika da žive bez uznemiravanja đavla vidi se u liturgijskim molitvama Božanskog časoslova koji mole svi svećenici, redovnici i mnogi laici.
U povečerju se svakoga utorka čita poruka svetoga Petra: „Otrijeznite se! Bdijte! Protivnik vaš, đavao, kao ričući lav obilazi, tražeći koga da proždre. Oprite mu se čvrsti u vjeri!“ (1 Pt 5,8-9).

Za Božić se moli za oslobođenje od onoga koji je utjecao na čovjekov pad po kojem je došla bolest i smrt: „Molimo te da nam novo tjelesno rođenje tvoga Sina donese mir i oslobođenje“ (Bož. časoslov I, 317) Također u završnoj molitvi prvog tjedna Psaltira molimo: „Daj nam ovu noć proživjeti bez uznemiravanja sotone“ (Bož. Časoslov I, 530). Zatim se, u prvoj večernjoj uoči nedjelje ili svetkovine moli: Pohodi, molimo te Gospodine, ovaj stan. Odagnaj od njega sve neprijateljske zasjede“ (Bož. časoslov, II, 1143), zaključuje Čunčić svoju analizu misala i brevijara s vidika molitava za ozdravljenje.

U molitvi vjernika trećeg tjedna u časoslovu piše: Liječniče duše i tijela, daruj zdravlje bolesnima, utjehu umirućima, pohodi i obnovi sve ljude sa svojim milosrđem (Bož. Časoslov, III, 860).

U antifoni Blažene Djevice Marije moli se: „O pomozi palom svijetu, koji želi ozdravljenje“ (Bož. Časoslov, IV, 935).
Također, u himnu šestog časa moli se od Gospodina za zdravlje i mir u srcu: „Pokloni zdravlje tjelesno i pravi pokoj srdaca“ (Bož. Časoslov, IV, 431).

Ni u jednoj liturgijskog molitvi ne piše da Bog hoće da budemo bolesni ili zarobljeni, već zdravi i slobodni.


misal2
1. Na Veliki petak molimo da nam lijek dođe s drveta križa Kristova jer nas je i neprijatelj – Sotona, ranio s drveta u raju zemaljskom kad je naše praroditelje zaveo (Post 3,1-24) da počine istočni grijeh

2. Crkva i u svojim liturgijskim molitvama pokazuje da je zdravlje moguće izmoliti kao i oproštenje grijeha i život vječni jer je i zdravlje Spasitelj ljudskog roda priskrbio smrću i uskrsnućem, posebno svojim patnjama ...

3. Sjedinjenje naše ljudske naravi s božanstvom Isusa Krista u svetoj pričesti izvor je stalnoga obnavljanja

4. Isus koji nam dolazi u svetoj pričesti pravi je lijek za tijelo i dušu: „Neka nas prožme snaga Kristova, koji je lijek našoj slabosti“ (Rim. misal, 122)

5. Kršćanin priznaje da je slab, izranjen, pa svećenik moli da primanje svete pričesti „očisti od grijeha i učini dionicima nebeske radosti“ (Rim. misal, 134)

6. „Ozdravit će duša moja“: hrvatski i njemački prijevodi držali su se latinskog izvornika: anima mea (duša moja), a ne Biblije, i pokazuju tragove neoplatonizma...

7. Kristova smrt i uskrsnuće daje nam pravo da ozdravimo ne samo duševno nego i tjelesno, tj. cjelovito
8. Ni u jednoj liturgijskog molitvi ne piše da Bog hoće da budemo bolesni ili zarobljeni, već zdravi i slobodni

fra Ivo Pavić


_____________________________________________
1 vjernih, Kršćanska sadašnjost, Zagreb, 1981., 179.
2 Isto, 179.
3 Usp. M. L. Grua, La preghiera di guarigione, Palermo, 2004., 89.
4 New Joseph’s Weekday Missal Commplete Edition, Vol. II – Pentecost to Advent, Catholic Book Publishing Co. New York 1975, Communion Rite, 649. (prema: Čunčić, Vjerom do zdravlja. Isticanja: M. Č.)
5 Usp. Lippi – M. Philippe, La preghiera per la guarigione i per la liberazione nella Chiesa, nav. dj., 90.
6 Mess. Romano

 

Gledaj On te gleda

Molitva blagoslova

Propovjedi, Kateheze,...

papa Frano.PNG

Dr. sc. fra Ivo Pavić

Baner fra Ivo Pavić

fra Petar Ljubičić

fra petar

don Damir Stojić

Baner Damir Stojić 3

Pater Arek Krasicki

baner - pater Arek

fra Velimir Bavrka

Baner-Velimir-

Josip Lončar

Baner Josip Loncar

Ivica Ursić

baner - Ivica Ursić

Dr. med. Antun Lisec

Dr. Antun Lisec

Temeljna ispovijed

Pomirenje s Bogom-002

Trenutno na stranici

We have 189 guests online

Facebook stranica

facebook stranica 6

Budite s nama i na Facebooku 

Izdvajamo

Baner zanimljive teme

Baner svjedocanstvo 2

Baner zamke zloga -

pomirenje s Bogom 2Nova Eva

upoznajmo sto cinimo

pitajte svecenika

banner euharistija 4

banner euharistija 4

 primjeri 2

Baner - Ime Isus

Bdijte i molite da ne padnete