.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

Kako najlakše i najsigurnije do radosti i mira, sreće i savršenstva?

U svakome trenutku života tražimo Božju volju

Tauler, ponizni i pobožni svećenik, godinama se molio Gospodinu i pomno istraživao kako najlakše i najsigurnije doći do istinske radosti, kako postati sretan i zadovoljan. Jednom riječju: kako postati savršen, svet?

Stalno je tražio i pitao se postoji li na ovome svijetu uistinu sretan čovjek.

Advertisements

Jednoga dana dok se molio čuo je glas: – “Izađi i idi na crkveno stubište. Tamo ćeš naći čovjeka koji će ti pokazati siguran put do radosti i sreće.”

Svećenik je poslušao, izašao i našao običnog prosjaka bez igdje ičega.

Pozdravi ga: – “Bog Vam udijelio radostan dan!” Prosjak mu odgovori: – “S Gospodinom se ne sjećam da sam ikada imao žalostan dan!” – “Neka Vas Bog učini sretnim i blaženim.” – “Nikada nisam bio nesretan – odgovori prosjak – „S Bogom sam uvijek sretan i blažen.”

“Objasnite mi, molim Vas, otkuda Vam toliko zadovoljstvo, sreća?”

“Svaki dan je meni dar Božji. Svaki dar Božji je dobar. Sve što god dolazi, sve spremno primam iz Božje ruke: prezir, glad, siromaštvo, bolest, različite muke. Zapravo, uvijek slavim i hvalim Boga i zahvaljujem mu na svemu! Bog je tako dobar. Sve zna. Uvijek je s nama. Posvuda je. Sve može! Ništa se ne događa bez njegova znanja. Znam kako me voli od vječnosti i ja sam uvijek na sigurnome s njime. Loš dan nam ne donose protivštine i muke, nego naša nestrpljivost.

Sretan sam zato jer znam kako se s nama ne događa ništa što Bog neće i kako je to što Bog hoće za mene najbolje.

Blažen je onaj kome se volja uvijek i do u sitnice ispunja. Ja sam blažen jer je volja Božja moja sreća i slast. Sve što Bog hoće i sve što čini, mene čini sretnim. Tako se tome veselim tisuću puta više nego što se drugi mogu veseliti jer im se ispunila njihova želja.”

– “Što biste rekli kad bi Vas Bog bacio u ponor, neka umrete, i tako zadobijete pakao?”

– “Ne bih rekao ništa. Znam, ako padnem na bilo kojem mjestu, ondje su njegove ruke i past ću u njegovo naručje. Također znam kako me nitko ne može rastaviti od njegove ljubavi.”

– “Odakle Vi dolazite?” – “Dolazim od Boga!” – “Kamo idete?” – “Idem k Bogu!” – “Tko ste Vi zapravo?”

– “Ja sam jedno dijete Božje koje hrabro ide prema njegovu vječnom kraljevstvu. Ne bojim se ničega, niti smrti, jer moj uskrsli Isus putuje sa mnom!”

†  †  †

Evo pravog odgovora u pravo vrijeme na goruća životna pitanja. Svakome je lako razumjeti ono što je rekao prosjak. Ako želimo biti sretni, radosni i sveti, onda je samo jedno potrebno: u svemu tražiti Božju volju i tako živjeti.

Kad je ovaj prosjak tako sretan u ovome životu, kako li će tek biti sretan u raju?!

Kakvu li nagradu sprema Bog onima koji su ga voljeli i njegovu volju ispunjavali?

To oko nije vidjelo, uho čulo i Ijudsko srce nije osjetilo, kako veli sv. Pavao!

“Postoji samo jedan način kako bismo bili sretni:

živjeti za drugoga i usrećivati ga!”

Fra Petar Ljubičić / Rastimo u Gosodinu


Podijelite ovo s prijateljima!