.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

 

“Budite hrabri i jaka srca, svi koji se u Gospodina uzdate” Ps 31,25

Iako vjerujemo da smo djeca Božja (po krštenju), iako se trudimo živjeti po Božjim zapovijedima, ipak često padnemo u svakodnevnoj duhovnoj borbi. Stoga nam je potrebna  pomoć od „Sile odozgor“,od Duha Svetoga.Potreban nam je dar jakosti da se odupremo neprijateljima naše duše. Sv. Pismo kaže da imamo 3 neprijatelja: naša grešna narav (koja je sklona grijehu i nakon krštenja), svijet (svjetovni bezbožni mentalitet) i Đavao sa svojim demonima.

Padre Pio kaže da će se u nama voditi borba između dobra i zla dokle god u našem tijelu teče i posljednja kap krvi. Da bismo pobjeđivali u borbi protiv svojih grijeha i mana, potrebna nam je snaga koja dolazi od Duha Svetoga (po molitvi, Riječi i sakramentima). Stoga, tek kad se u poniznosti posve oslonimo na Boga, moći ćemo uskliknuti zajedno sa sv. Pavlom: Sve mogu u Onome koji me jača!  (Fil 4, 13).

Današnji bezbožni mentalitet, koji se sve više šire zahvaljujući ogromnom utjecaju masmedija, stvara kulturu koja ne uči čovjeka da poštuje i voli samoga sebe (MitchAlbom). Ivan Pavao II upozoravao je da suvremeni ljudi izgrađuju „kulturu smrti“. Pozivao nas je da budemo graditelji kulture života i civilizacije ljubavi. Ne možemo ustrajati i uspjeti u borbi za izgradnju boljeg i pravednijeg svijeta (Božjeg kraljevstva) bez dara jakosti.

Advertisements

Da bismo se uspješno borili  protiv demonskih sila: „protiv Vrhovništva, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima“, moramo se stalno   „jačati u Gospodinu i silnoj snazi njegovoj“ (Usp. Ef 6, 10-12). Nužno nam je potrebnaduhovna„oprema za duhovni boj“,jer se ne borimo protiv „krvi i mesa“ (ljudi), nego protiv palih duhovnih bića. Sv. Pavao nam predlaže da se ovako opremimo. (Usp. Ef6, 13-18).

Prvo ćemo „opasati bedra istinom“ – istinom koja je sadržana u riječi Božjoj, kojom ćemo razotkriti demonske laži. Zatim „oblačimo oklop pravednosti“ – uvjerenje da smo oprani  Jaganjčevom Krvlju i opravdani od osude i vječne  smrti, te postali djeca Božja. Potom nastojimo„potpasati noge spremnošću za evanđelje mira“ – navješćujući drugima mir i radost koje smo osobno iskusili. „Štitom vjere“ zaustavljamo i gasimo ognjene strijele Zloga: optužbe, kletve i psovke. „Kacigom spasenja“ štitimo svoj um od demonskih prisilnih misli i želja. A „mačem Duha, tj. Riječju Božjom“, izgovorenom naglas i s vjerom, presijecamo svako zlo i prokletstvo.

Stoga molimo za dar jakosti kako bismo pobjeđivali u duhovnim borbama i napredovali u krepostima i svetosti.

 

Za Rastimo u Gospodinu: fra Josip Ikić

 

 

 

 


Podijelite ovo s prijateljima!