.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

.

Danas postoji mnoštvo različitih oblika borilačkih vještina: aikido, jujutsu, kung fu, karate, ninjutsu, tai chi chuan, taekwondo, judo… Temelje se na chi ili ki-energiji i za njihovo razumijevanje potrebno je poznavati učenja taoizma i budizma. Ukratko, za kršćane, borilačke vještine oblik su prikrivene idolatrije koje Biblija oštro osuđuje te su neprihvatljive u filozofiji i praksi piše za Injigo Časopis Mario Petrović, dipl. Teolog uz dopuštenje za portal Rastimo u Gospodinu.

Kada spomenemo sintagmu »borilačke vještine« većina ljudi odmah pomisli na Kinu ili Japan i filmove o Bruceu Leeju. Međutim, izvorište borilačkih vještina jest Indija.

.

Advertisements

Od Indije preko Azije do nas

U indijskim svetim spisima spominje se Vajramukti ili »Munjevita šaka«, borilačka vještina kojom je osobito dobro vladao demonski princ ratnik Indrajit. S vremenom se iz ove razvio niz drugih borilačkih vještina. Budući da je budizam nastao u Indiji, budističkim redovnicima obično se pripisuje donošenje borilačkih vještina iz Indije u ostatak Azije. Po legendi, budistički redovnik Boddhidharma donio je borilačke vještine u Kinu. Jedni izvori tvrde kako je on osnovao samostan Shaolin koji je iznjedrio borilačku vještinu kung fu. Najvjerojatnije je prijelaz borilačkih vještina iz Indije u Aziju bio postupan, u djelovanju više pojedinaca i u više navrata. Iz Kine, borilačke vještine dospjele su u Koreju, Japan, Kambodžu, izgrađujući nove oblike. U današnjoj Kini još uvijek postoje samostani gdje je moguće steći znanja iz borilačkih vještina i koji su rasadnici dviju religija: budustički samostan Shaolin i skupina taoističkih samostana na svetoj planini Wudang.

.

Različiti oblici borilačkih vještina

Danas postoji mnoštvo različitih oblika borilačkih vještina. Spomenimo samo neke: aikido, jujutsu, kung fu, karate, ninjutsu, tai chi chuan, taekwondo i judo. Po nekim izvorima, borilačke vještine bile bi zapravo meditacija u pokretu. Ovo osobito dolazi do izražaja kod tai chija koji je iznimno usporen i u prvi trenutak nalikuje na tjelovježbu, premda je u svojoj biti borilačka vještina. Potrebno je samo ubrzati pokrete kako bi se to vidjelo.

.

Što je zapravo prava podloga borilačkih vještina?

Kako bismo ispravno razumjeli borilačke vještine, moramo poznavati učenja taoizma i budizma. Taoizam ili daoizam jest religijsko-filozofski sustav koji uči da je u početcima svijeta bio samo Tao (Dao) ili Put. Tao emanira (isijava) energiju chi i tako oblikuje svijet te vrši na njega utjecaj. Budući da je Tao neosoban (istočne religije ne poznaju koncept osobe) takva je i energija chi. Ipak, u svojoj je srži chi monodualističan i sadrži dva suprotna principa:

yin i yang. Taoističko učenje tvrdi da je yin (tigar) negativna, ženska, tamna, hladna energija, a yang (zmaj) pozitivna, muška, svijetla, topla energija. Prema taoizmu, ova energija sve oblikuje i prožima pa tako i čovjeka. Čovjek u sebi ima energetsko tijelo, slično kao meridijani i paralele oko zemaljske kugle, kroz koje kruže ove energije. Kada se yin i yang međusobno sukobe, ili jedna energija prevlada drugu, tada dolazi do zastoja u funkcioniranju organizma i pojave bolesti. Da bi se postiglo zdravlje, potrebno se koristiti akupunkturom ili akupresurom da bi se energije yin i yang unutar čovjeka dovele u homeostazu ili, drugim riječima, u sklad. Na ovome principu djeluju borilačke vještine. Jedne koriste yin-energiju (aikido, wing tsun…), a druge yang-energiju (karate, kung fu…), ovisno o tome je li vještina (kata) ofenzivna ili defenzivna. Cilj je pokreta koji se uvježbavaju prikupiti što više chi-energije, a da bi se to postiglo potrebno je imati prazan um što se postiže meditacijama koje predlaže chen-budizam (u Japanu zen-budizam). Iz glave se moraju izbaciti sve misli kako bi um bio prazan, odnosno otvoren! U svakome slučaju, borilačke vještine baziraju se na chi ili ki-energiji.

.

Primjer – jujutsu (japanska borilačka vještina)

Uzmimo, primjerice, japansku borilačku vještinu jujutsu. On se pojavio u Japanu kao derivat prethodnih borilačkih vještina i služio je kao vještina samoobrane premda ima nešto i napadačkih pokreta. Kao i svaka borilačka vještina, jujutsu se koristi sustavom kata. Kata jest serija borbenih tehnika sa zamišljenim protivnikom tijekom koje se stavovi i tehnike blokova (obrane) i udaraca povezuju točno utvrđenim slijedom i načinom. Pretpostavlja se da je prva kata nastala 500. godine n. e. Prvobitna kata – Sanchin – za koju je utvrđeno da je stvarno postojala, vježbana je i prenošena stoljećima s koljena na koljeno po budističkim samostanima. Određene napredne kate posvećene su zmaju, imaju strukturu zmaja i simboliziraju mudrost, dubinu i duhovnost taoizma i budizma koja se suprotstavlja materijalnosti svijeta. Kate se vježbaju do perfekcije (neke kate i po nekoliko godina) jer se na taj način ovladava i utjelovljuje sama energija ki u onome koji vježba kate te je moguće zadavati smrtonosne udarce i pobjeđivati nevjerojatnom lakoćom daleko (fizički) jačega neprijatelja. Oni koji vježbaju jujutsu polažu zakletvu ili pristupnu izjavu u kojoj se vježbenik obvezuje na slijepu poslušnost učitelju i otvorenost uma i srca za sve što ih uči ovaj Put! To je samo jedna od serije izjava koje pristupnik potpisuje i na koje se svojim potpisom obvezuje. Na višim stupnjevima jujutsua meditira se jer nije moguće u potpunosti ovladati borilačkom vještinom ako se prije ne prikupi ki-energija meditacijom.

.

Borilačke vještine oblik su prikrivene idolatrije

Borilačke vještine nisu čista tjelesna aktivnost ili sport kako se to danas prikazuje u medijima. Ove vještine u sebi imaju skrivene simbole taoizma i budizma (zmaj) koji su oprečni simbolici Biblije i bitno iskrivljuju značenje koje nudi Sveto pismo (zmaj je drugo ime za đavla). Nadalje, energija koja se koristi nije znanstveno utvrđena (ne može se opisati niti dokazati putem znanstvenih metoda) i, prema tome, ona je duhovna.

Ovladavajući chi/ki-energijom u sustavu tjelesnih vježbi (kate) vježbenik ulazi u duhovnu sferu koja je naizgled kontrolirana što je zapravo privid jer se ne može vladati nečim što se uistinu ne poznaje. U svakoj borilačkoj vještini tjelesne vježbe samo su središte u koje se hvata chi / ki-energija na početnoj razini da bi se kasnije njome manipuliralo. Da bi se ove vježbe poboljšale, na početku i na kraju se meditira (npr. kod ai- kida koji je derivat jujutsua). Međutim, događa se tijekom vježbanja upravo suprotno, spomenuta energija ovladava vježbenikom. Svrha je meditiranja ispražnjenje uma. Isus jasno govori što se događa kada je kuća (um) prazna (Lk 11,24-26)! Treninzi u dojoima (prostor ili vježbalište gdje se treniraju borilačke vještine) podsjećaju na lažnu »liturgiju« ili idolatriju: nakloni, meditacija, obožavanje majstora i hladnog oružja koje se koristi kod vježbi. Uz sve navedeno polaže se zakletva nekome ili nečemu što nije Bog. Drugim riječima, borilačke vještine oblik su prikrivene idolatrije koje Biblija oštro osuđuje, a za kršćanina su neprihvatljive u filozofiji i praksi. O duhu smrti, agresiji bijesa koji se za vježbenika »zakvače« tijekom vremena provedena u vježbanju ne treba niti govoriti.

.

Primjer iz svakodnevnoga života: odreći se duha karatea

Jedan prijatelj svjedočio mi je kako je bio kod fra Ive na seminaru. Prije toga prestao je trenirati karate i čak je pokidao člansku iskaznicu koju dobiju svi članovi kluba. Za vrijeme molitve je fra Ivo izgovorio njegovo ime i rekao da neće dobiti darove Duha Svetoga sve dok se ne odrekne duha karatea. Tada je shvatio da nije bilo dovoljno to što je prestao s treninzima i poderao člansku iskaznicu, nego se trebao i u srcu odreći karatea. Kad je to učinio, darovi su stigli, a s njima i Duh Sveti.

Zaključit ćemo riječima Svetoga pisma: »Nema dobra stabla koje bi rađalo nevaljalim plodom niti stabla nevaljala koje bi rađalo dobrim plodom« (Lk 6,43).

Korištena literatura:

Skyrme, B. 2005. Krščanski pogled na borilne veščine in jogo. Prenova v Duhu. Ljubljana
Rallo, V. 2011. Exposing the Dangers Behind Martial Arts & Yoga. Sovereign world ltd. Lancester

Izvor: Injigo, Časopis za sudionike ignacijanskih duhovnih vježbi u Programu Injigo, broj 2, godina 2015, Poveznica na časopis: https://payhip.com/b/wSnr  


Podijelite ovo s prijateljima!

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*