.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

Jedino Crkva koja se odriče svijeta može dobro naviještati Gospodina. Crkva koja je slobodna od moći i novca, od trijumfalizma i klerikalizma, na vjerodostojan način svjedoči da Krist oslobađa čovjeka – istaknuo je papa Franjo u svom govoru pred oko 150 tisuća članova Neokatekumenskog puta koji su se okupili na rimskom Sveučilištu „Tor Vergata“ u prigodi 50. godišnjice njihove djelatnosti u Vječnom gradu.

Tko su neokatekumeni?

Neokatekumenski put jedan je od novih crkvenih pokreta koji su 1964. godine u Madridu osnovali Španjolac Franscisco „Kiko“ Argüello i njegova suradnica Carmen Hernández. Spomenuti se pokret shvaća kao katekumenat za odrasle, odnosno put kršćanskog odgoja za suvremenog čovjeka. Pritom je ključni element na tom putu Sveto pismo, a u srcu neokatekumenata nalazi se euharistija. Posebnost su im katehizacija i kerigmatski navještaj. Neokatekumeni šalju obitelji kako bi svojim svjedočanstvom i životom uspostavile prisutnost Katoličke Crkve u mjestima gdje je Crkva odsutna ili kako bi osnažile i obnovile prisutnost katoličkih zajednica u vrlo sekulariziranim područjima.

Sveti je Otac pred kraj susreta blagoslovio križeve i predao ih odgovornima za 34 nove „misije ad gentes“ koje će donositi evanđelje u različite dijelove svijeta.

„Idite!“

Papa Franjo se u svom govoru usredotočio na Isusov nalog „Idite“ njegovim učenicima koje je poslao u misiju. Papa je rekao da kad misionar ode, ide samo s prtljagom povjerenja u siromašnog Isusa koji nije imao gdje da nasloni glavu.

Advertisements

Kako biste išli, trebate biti lagani. Kako biste naviještali, potrebno je odreknuće – kazao je Sveti Otac prisutnim neokatekumenima, ističući da se srce slobodno od navezanosti širi i postaje raspoloživo za Boga i druge. Onaj koji se iz ljubavi odrekne prolaznih stvari, prigrljuje veliko blago slobode – objasnio je.

Papa Franjo je također usmjerio pažnju na činjenicu da je Isus nalog izrekao u množini, a ne u jednini. „Idite“ znači da „potpuni misionar“ ne hodi sam, nego uvijek zajedno s drugima. Napomenuo je da je to umijeće budući da implicira hodanje zajedno s drugima bez izoliranja ili nametanja vlastitog smjera drugima. To znači hoditi sjedinjeni, kao Crkva, s pastirima, s braćom i sestrama, bez žurenja ili žaljenja zbog onih najsporijih.

Dijeliti s drugima iskustvo vlastitog susreta s Kristom

Kristovo poslanje da od svih naroda učinimo Njegove učenike potpuno je drugačije od dinamike prozelitizma. To znači podijeliti s drugima vlastiti susret s Kristom koji nam je promijenio život – kazao je papa Franjo naglašavajući da je u srcu poslanja svjedočiti da nas Bog ljubi. Potaknuo je pripadnike Neokatekumenskog puta da ne računaju na argumente koji uvjeravaju, nego na život koji privlači; da ne računaju na sposobnost nametanje sebe, nego na hrabrost da se služi.

Podsjećajući ih na njihovo poslanje naviještanja evanđelja, potaknuo ih je da donose obiteljsko ozračje u mnoga napuštena mjesta koja su lišena ljubavi. Čineći sve narode učenicima Isus je htio naglasiti da u njegovu srcu ima mjesta za sve ljude. Nitko nije isključen – naglasio je Papa.

Sveti je Otac potaknuo pripadnike Puta da ljube kulture i tradicije narodā kojima su poslani bez primjenjivanja unaprijed utvrđenih modela. Ne smiju započinjati od teorija i shema, nego od konkretnih situacija, a Duh Sveti učinit će ostalo, pomažući Crkvi da raste ujedinjena u različitosti naroda, darova i karizmi – kazao je na kraju papa Frano.

 

IZVOR: Vatikannews

Podijelite ovo s prijateljima!