.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

 

molitva je

 

Molitva je život s Bogom u ljubavi – Molitva je radosno sjedinjenje čovjeka s Bogom. Molitva je radosni i milosni susret s Bogom koji nas neizmjerno voli i uvijek ima vremena za nas i za naše brige.

On uvijek čeka da nas kao Otac zagrli i ohrabri, utješi i okrijepi na putu života koji nimalo nije lagan. To je ugodni i dragi razgovor čovjeka s Bogom. Svaki čovjek čezne da se susretne s Bogom. Da se s njim sjedini u ljubavi. Da u Bogu nađe sve ono za čim njegovo srce čezne. Zato je molitva radosno sjedinjenje čovjeka s Bogom u ozračju vjere, ufanja i ljubavi. 

Molitva je naš odziv na Božji glas koji stalno odjekuje u našim dušama te nas poziva da se s njim nađemo u zajedništvu. U zagrljaju Ljubavi.Ona je najbliskiji susret ograničenoga bića s neograničenim: susret i razgovor čovjeka s Bogom. Susret otkupljena grješnika s milosrdnim Otkupiteljem. Molitva je istinski, milosni život s Bogom u ljubavi. Molitva je razgovor srdaca: srca čovječjega i srca Božjega. Bog razumije naše srce. On ga je stvorio.Molitva je uzdignuće našega srca i pameti k Bogu. To je uzdizanje čovjeka iznad zemlje i prodiranje u nebesa.

Molitva može biti: klanjanje, slavljenje, hvaljenje, veličanje, blagoslivljanje, zahvaljivanje Bogu na svemu što nam daruje.Ona je bila i ostala izraz očitovanja najdublje potrebe ljudske duše, koja po prirodi traži Boga Stvoritelja da mu se pokloni. Da mu izrazi štovanje, predanost i ljubav. Da mu zahvali za primljene darove i pruži zadovoljštinu za grijehe. Molitva je, na neki način, most između dviju udaljenih obala: neba i zemlje, vremena i vječnosti. Molitvom čovjek Bogu otvara srce da čuje njegov glas (očitovanje njegove volje), da otkrije njegovu volju. Molitva je disanje duše, kucaj srca koje ljubi, govor ljubavi, govor radosti (usp. Fil 1,9). Smijemo kao djeca Božja i braća i sestre Kristove doći svomu Ocu onakvi kakvi jesmo: sa svojim slabostima i krjepostima, manama i vrlinama, mukama i propustima. Potrebno je sabrati se i posvijestiti si Božju prisutnost i jednostavno razgovarati s Ocem. Imati u njega potpuno povjerenje, da će nas čuti i pomoći nam u našoj nevolji.

Advertisements

Molitva je najljepši cvijet, cvijet srca. Iz srca izlazi, raste i razvija se. Toliko je dobra koliko je dobro srce iz kojega izvire. Netko reče da je molitva jedina snaga na svijetu koja svladava zakone prirode. Ona snagom milosti obraća grješnike i od njih čini svece (sv. Lovre J.) Molitva je bila i ostala tajna svakoga tko je ostavio neki duboki i trajni duhovni utjecaj. Ona može više učiniti nego što možemo zamisliti. Pruža neopisivu snagu i moć u radu. Ključ je koji otvara posljednja vrata mudrosti (P. Wust).

molitva PROTIV ZLIH RIJECI

 

Što znači moliti?

Moliti znači biti svjestan svoje ograničenosti, slabosti i nemoći, te tražiti pomoć svemogućega Oca. To znači stvoriti ozračje u kojemu ćemo od Boga moliti snagu da nas prosvijetli, očisti, ojača, ohrabri i pomogne nam na životnome putu. Moliti znači raskinuti sa svime o čemu smo bili ovisni. Naći vremena i biti nasamo s Bogom. S njim razgovarati kao s Ocem koji nas voli i jedva čeka da nas utješi i usreći. To je ono ljupko sjedinjenje s Bogom u ljubavi i povjerenju. Moliti znači biti svjestan i imati čvrstu vjeru da se s Bogom može razgovarati, s njim se sjediniti i biti u zajedništvu njegove ljubavi. Osobno moliti znači sav svoj život Bogu u povjerenju predati. Bog nas pozna i voli. K njemu uvijek možemo doći. On nam je blizu i razumije nas.

Zar išta može biti ljepše i bolje, korisnije i potrebnije, spasonosnije i čovječnije od toga da čovjek, klečeći i sklopljenih ruku, Stvoritelju i Ocu izrazi vjernost i odanost, ljubav i zahvalnost za primljena dobročinstva?! To znači moliti i u molitvi osjetiti veliku radost i sreću!

 

 

Uz dopuštenje autora za našu stranicu, tekst je izvadak iz knjige “KAKO DANAS NAUČITI MOLITI” fra Petra Ljubičića

 

 

MOŽDA VAS JOŠ ZANIMAJU SLJEDEĆE TEME:

 

 


Podijelite ovo s prijateljima!

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*