.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

.

U posljednjih 15 godina Valentinovo je četiri puta zapalo u korizmenom vremenu; 2008., 2013. i 2016., a godine 2018. preklopio se s Čistom srijedom, kao što će se to isto dogoditi ove 2024.godine.

Vjernici su u nedoumici oko pitanja može li Valentinovo biti dovoljno dobar razlog za izuzetak od obveze posta i nemrsa uobičajenih za Čistu srijedu, ili kako izvesti voljenu osobu na večeru ili nekakav domjenak.

Američka biskupija Harrisburg objavila je izjavu katoličkog biskupa Ronalda W. Gainera, u vezi s obvezama posta i nemrsa na Pepelnicu i podudarnosti s Valentinovim ove godine.

Advertisements

“Ove godine Čista srijeda podudara se s Valentinovim, uglavnom sekularnom proslavom, posebno u Sjedinjenim Državama,” rekao je biskup Gainer. Kao katolici, Čistu srijedu prepoznajemo kao svečani početak razdoblja molitve, pokore i djela milosrđa. O njegovoj duhovnoj važnosti svjedoči veliki broj vjernika koji se na ovaj dan odlučuju na sv. misu. S obzirom na značaj Pepelnice, obveze posta i nemrsa su naravno na prvom mjestu u katoličkoj zajednici. Valentinovo se može prikladno slaviti neki drugi dan, kao što je Pokladni utorak, dan prije Čiste srijede, ili na Pokladni vikend, vrijeme slavlja prije korizmenog putovanja.”

Na Čistu srijedu ili Pepelnicu katolici ulaze u liturgijsko vrijeme KORIZME, vrijeme priprave za najveći kršćansku svetkovinu Uskrsnuća našeg Spasitelja Isusa Krista. Taj dan počinje KORIZMA.
Vrijeme korizme je vrijeme tišine, molitve, pripreme, odricanja i služi nam da se još više približimo Bogu, očistimo svoje savjesti, učinimo koje dobro djelo i učvrstimo svoju vjeru u vječni život i važnost vjere u ovom zemaljskom životu. Kako bismo to mogli učiniti, potrebno je od sebe odmaknuti sve što nas odvlači od sabranosti i mira, ugasiti TV i kompjutore, smanjiti ili potpuno izbaciti večernje provode po kavanama ili disko klubovima te uzeti u ruke Sv. Pismo, krunicu ili neki molitvenik i moliti.

Još više informacija o značenju i svetkovanju korizme možete pronaći na www.hbgdiocese.org/lent .


Podijelite ovo s prijateljima!

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*