.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

Papa Franjo je u nedjelju, 28. siječnja 2024., s prozora svoje radne sobe u Apostolskoj palači izmolio molitvu Anđeo Gospodnji s vjernicima i hodočasnicima okupljenim na Trgu sv. Petra. Donosimo u cijelosti Papino obraćanje prije i nakon molitve Angelusa.

Draga braćo i sestre, dobar vam dan!

Današnje nam Evanđelje prikazuje Isusa kako oslobađa osobu opsjednutu „zlim duhom“ (usp. Mk 1, 21-28), koji ga je mučio i zbog kojeg je stalno vikao iz svega glasa (usp. rr. 23.26). To je ono što čini đavao: on želi posjedovati kako bi nam „okovao dušu“. Okovati nam dušu: to želi đavao. Moramo se čuvati „okova“ koji guše našu slobodu. Zato što ti đavao oduzima slobodu, uvijek. Pokušajmo imenovati neke od tih okova koji nam mogu sputavati srce.

Mislim na ovisnosti, koje čovjeka porobljavaju, čine vječito nezadovoljnima, i proždiru energiju, dobra i drage ljude; mislim na prevladavajuće mode, koje tjeraju ljude na sve moguće i nemoguće perfekcionizme, na konzumerizam i hedonizam, koje pretvaraju ljude u robu i narušavaju njihove odnose. I drugi okovi: postoje napasti i uvjetovanosti koje podrivaju čovjekovo samopoštovanje, vedrinu duha i sposobnost da izabere i ljubi život; zatim drugi okov: strah zbog kojeg se na budućnost gleda s pesimizmom, te bezosjećajnost, koja uvijek svaljuje krivnju na druge; a tu je i vrlo ružan okov: idolopoklonstvo moći, koje rađa konflikte i pribjegava oružju koje ubija ili koristi ekonomsku nepravdu i manipulaciju mišlju. Mnogo je okova našem životu.

Advertisements

A Isus je došao osloboditi nas od svih tih okova. A danas, na izazov đavla koji mu viče: „Što ti imaš s nama […]? Došao si da nas uništiš?“ (r. 24), odgovara: „Umukni i iziđi iz njega!“ (r. 25). Isus oslobađa od vlasti đavla. Isus oslobađa od vlasti zla, pazimo, istjeruje đavla ali ne razgovara s njim! Isus nikad nije razgovarao s đavlom; a kad je bio napastovan u pustinji, njegove su riječi bile riječi iz Biblije, nikada dijalog. Braćo i sestre, s đavolom se ne razgovara. Pazite: s đavlom se ne razgovara, jer ako se s njim počne razgovarati, on uvijek pobjeđuje. Budimo na oprezu!

Što, dakle, što učiniti kad se osjećamo napastovanima i pritiješnjenima? Pregovarati s đavlom? To ne, s đavlom se ne pregovara. Moramo zazvati Isusa: zazivati ga tamo gdje osjećamo da se okovi zla i straha najjače stežu. Gospodin i danas želi, snagom svoga Duha, ponoviti zloduhu: „Odlazi, ostavi to srce na miru, ne unosi razdor u svijet, obitelji, naše zajednice; pusti ih da žive mirno, da u njima mogu cvasti plodovi moga Duha, a ne tvoji – tako kaže Isus – da među njima vladaju ljubav, radost i blagost, a umjesto nasilja i povika mržnje da bude sloboda i mir, poštivanje i briga za sve“.

Zapitajmo se, dakle: želim li doista slobodu od tih okova koji mi stežu srce? Znam li, nadalje, reći „ne“ napastima zla, prije nego što se uvuku u dušu? Konačno, zazivam li Isusa, dopuštam li mu da djeluje u meni, da me iznutra ozdravi?

Neka nas Sveta Djevica štiti od zla!


Podijelite ovo s prijateljima!

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*