.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

papa franjo - 10U Poslanici Kološanima Pavao otkriva Isusov identitet; on je Božji Prvorođenac, Bog je, a Otac ga je poslao da „mirotvori i miri“ s Bogom čovječanstvo nakon grijeha. Mir je Isusovo djelo – rekao je Papa – djelo njegova „snižavanja da bude poslušan sve do smrti na križu“. A kad govorimo o miru i mirenju, onda treba da uvijek razmišljamo o velikom miru i mirenju, koje je donio Isus. Bez Njega nije moguć mir. Bez Njega nije moguće mirenje. Naša je zadaća da u ratu, mržnji, također i obitelji, budemo mirotvorci i miritelji – ustvrdio je papa Franjo.

A bilo bi dobro da se pitamo: Sijem li mir? Primjerice, svojim jezikom sijem mir ili kukolj? Koliko smo puta čuli govoriti o nekoj osobi: ima zmijski jezik!, jer uvijek čini ono što je zmija učinila Adamu i Evi; uništila je mir. A to je zlo, bolest je u našoj Crkvi: sijati podjele, mržnju i nemir. Svaki dan svi se trebamo pitati: Jesam li danas sijao mir ili razdor? Ma, katkada treba kazati nešto jer to onaj ili ona zaslužuju: a što siješ s takvim ponašanjem? – priupitao je Papa.

Kršćani su dakle pozvani da budu kao Isus, koji je došao mirotvoriti i miriti. Može li se neku osobu proglasiti svetom jer je cijeli život mirila i mirotvorila? Ona je sveta osoba. U tom nam je rasti, moramo se obratiti: nikada ne treba izgovoriti riječ koja unosi razdor, koja donosi rat, nikada ne treba biti ogovaranja. Razmišljam: što su ogovaranja? Obično se kaže: Nije ništa reći nešto protiv nekoga ili nešto o nekomu izmisliti: učinio je ovo ili ono… Međutim, ogovaranje je terorizam jer je onaj koji ogovara poput terorista koji baca bombu i bježi, uništava: s jezikom uništava, nije mirotvorac. Ali je lukav. Nije terorist samoubojica jer dobro čuva sebe – primijetio je Papa.

Svaki put kad nekomu dođe na um da izgovori riječ koja sije kukolj i razdor i da ogovara drugoga, treba se ugristi za jezik. Jamčim vam, ako se u tomu vježbate, da se ugrizate za jezik umjesto sijanja kukolja, u počecima će nateći jezik, bit će pun rana, jer đavao nam pomaže, i to je njegov posao, njegov zanat: dijeliti. Papa je propovijed zaključio molitvom: Gospodine, dao si svoj život, daj mi milost da mirotvorim i mirim. Ti si prolio svoju krv, daj da me nije briga što će jezik malo oteći ako se ugrizem prije nego počnem ogovarati druge.

Advertisements

 

Radio Vatikan

 

 

KATEHEZE I PROPOVJEDI PAPE FRANJE

 

papa Frano.PNG 

 

 

 

 


Podijelite ovo s prijateljima!