.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

.

U nedjelju 26. ožujka 2023. na redovitom nedjeljnom molitvenom susretu zajednice Rastimo u Gospodinu kao predavač i gost u Kući djeteta Isusa u Livnu bila je sestra Ivanka Mihaljević.

Okupljenim članovima Zajednice s. Ivanka je govorila na temu „Učiti živjeti iz Božje riječi“. U trenutku kada je Isus gladan kruha izgovorio je rečenicu koja se tiče svakoga od nas: „Ne živi čovjek samo od kruha nego od svake riječi koja izlazi iz Božjih usta“ (Mt 4,4). Potreba za Božjom riječju je potreba da čovjek oblikuje život iz Božje snage. Temeljnu glad ljudskog duha može utažiti samo
Bog i njegova riječ. Isus je utjelovljena riječ, on je kruh i on je život.

.

Advertisements

.

Naša temeljna potreba vezana uz duh je molitva, tj. odnos s nevidljivim Bogom. Mi smo danas na ovom mjestu da naučimo kako izgraditi taj odnos, da stanemo pred Riječ koja postaje zrcalo. Potrebno je da svakodnevno idemo do zrcala Pisma kako bismo se kroz njega promijenili. U zrcalu Riječi se vidimo kakvi smo. U tom zrcalu opažamo što se događa s nama. U Božjoj riječi ne samo da vidimo gdje smo, nego u Božjoj riječi dobivamo uputu što nam je činiti da se stvari u našem životu promijene. Riječ nam daje snagu da možemo donijeti odluku, ona nam daje snagu da možemo oblikovati svoj život. I uči nas kako se to događa. Učiti živjeti iz Božje riječi znači primiti Božju riječ i hraniti gladne oko sebe.

.

.

Oni koji su u Kristu ne zaustavljaju se na iskustvu jednokratnog obraćenja, već neprestano vape da budu promijenjeni i obnovljeni Duhom Svetim.  Stoga nam je potrebo obraćenje na koje nas Isus poziva. Obraćenje traje cijeli život. Obraćenje je program života. Najteže je raditi na odnosima, kako našem odnosu s Bogom tako i s bližnjima. Evanđelje i čitavo Sveto pismo, te sve što mi molimo želi kazati jednu istinu: bez Boga ništa ne možemo napraviti i s Bogom se stvaraju čuda.

U Svetom pismu jasno su nam dane upute kako se odnositi prema Riječi: „Sine moj, pazi na moje riječi prigni uho svoje mojim besjedama. Neka ti nikada ne odlaze s očiju. Čuvaj ih na dnu srca. Jer su život onima koji ih nalaze i ozdravljenje svemu tijelu njihovu“ (Izr 4,20-22).Kušajte ovaj lijek Božje riječi. Provjerite ga. Kada se prima prema Božjim uputama, donosi život, naglasila je s. Ivanka.

.

.

U drugom dijelu susreta s. Ivanka se osvrnula na korizmeno vrijeme i značenje križa u našem životu. Što križ čini za nas? Što križ čini u nama? Ova pitanja se ne postavljaju često, ali pronalaženje odgovora na njih dovest će nas do uvijek dublje razine posvećenja. „Jednim jedinim prinosom zauvijek je usavršio one koje posvećuje“ (Heb 10,14). Možda ćete pomisliti: „Nisam ja toliko ni savršen ni posvećen…“. Točno, nitko od nas nije. Mi smo stalno u procesu posvećenja. Naše je posvećenje postupno. Mi smo ti koji se postupno približavamo Bogu, sve se više odvajajući od grijeha i primajući sve više Boga u sebe. To je ono što otkrivenje križa čini u nama. Ako ne stavimo križ na pripadajuće mjesto u središtu svojega života, tada naša vjera gubi značenje i silu. Nitko neće biti kadar živjeti Govor na gori bez sile križa u svojem životu, zaključila je s. Ivanka.
.

.

Ovaj molitveni susret zajednice Rastimo u Gospodinu svojom pjesmom pratio je odnedavno osnovani slavljenički tim zajednice. U prijepodnevnim satima članovi zajednice sudjelovali su, također, na sv. misi u crkvi Svih Svetih, koju je slavio p. Mato Anić, direktor Radija Marije, i dali su svoj doprinos u pokretanju studija Radio Marije u Livnu i na njegovom svečanom otvorenju.


Sestra Ivanka Mihaljević pripada zajednici Školskih sestara franjevki Krista Kralja. Na Papinskom sveučilištu Salesianumu u Rimu 1998. godine stekla je licencijat na području pastorala mladih i katehetike, dok je na Sveučilištu sv. Bonaventure u New Yorku 2007. godine postigla magisterij iz područja Franjevačke duhovnosti. Trenutno živi u zajednici sestara u Bugojnu gdje djeluje kao vjeroučiteljica u školi, voditeljica je seminara i različitih susreta duhovnog karaktera među kojima posebno održava biblijske susrete.

Izvor: Rastimo u Gospodinu


Podijelite ovo s prijateljima!

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*