.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

Pater ArekOdlomak o Petrovoj vjeroispovijesti tipičan je i prepoznatljiv tekst u evanđeoskom izviješću. Čak i oni koji površno poznaju evanđelje upoznati su s Petrovim odgovorom na Isusovo pitanje: Ti si Pomazanik – Krist. Taj se odlomak tijekom liturgije čita svake godine u Crkvi. Toliko puta smo čuli da je Isus Krist. Štoviše svaki put ispovijedamo našu vjeru ponavljajući napamet naučene retke carigradskog ili apostolskog vjerovanja. U tome nema ništa loše. Dapače, time javno priznajemo i ispovijedamo svoju vjeru, ali potrebno je razumjeti i znati što ispovijedamo. Za vjeru je nužno ući u otajstvo osobnoga susreta s Gospodinom. Zato Isus svojim pitanjem iznova provocira svakoga od nas.

            Jeste li ikada doživjeli da vas pitanje prijatelja obori s nogu? Mislim tu na pitanje nakon kojeg niste ostali ravnodušni. Niste se ni nadali da vam ta osoba može postaviti takvo pitanje. Upravo tako su se osjećali apostoli kada ih je Isus zapitao:  A vi, što vi kažete tko sam ja? To me podsjeća na susret Josipa s braćom koja su ga izdala i prodala. Josip  je poslije toga postao upraviteljem dobara u Egiptu. Braća to nisu znala. Međutim, Josip se razotkrio i očitovao se svojoj braći, nakon što ih dobro isprovocirao. Tako će se i Isus uoči svoje smrti očitovati svojoj braći, koja će ga ipak izdati i prodati.

            Isus svojim pitanjem provocira. Nije slučajno da zajedno sa svojim učenicima odlazi u sela u blizini Cezareje Filipove. Ovdje nije bilo svetišta. Poganstvo je dominiralo. Tu nisu dolazili pobožni Židovi. Tu su dolazili oni koji su tražili zaštitu mitskog boga Pana. Njemu su bila žrtvovana djeca. Za uzvrat bi Pan trebao čuvati njihova stada i domove. Mnogi su vjerovali da je Pan upravo bog i jedini spasitelj. Upravo na tom mjestu Isus svojim apostolima, koji su puno vremena bili s njim, postavlja to provokativno pitanje: Tko sam ja za tebe?

Isus i dalje obilazi ovom zemljom kao i nekoć. Njegovi se koraci čuju kao što su se čuli Jahvini koraci u raju i pita tebe po imenu: Tko sam ja za tebe? Moguće da se nisi nadao tom pitanju ili ga nisi čuo upravo na takav način. On želi znati tvoj odgovor. Ne želi više čuti što drugi o  njemu govore; što o njemu govori tvoja majka ili tvoj otac, ili tvoj župnik. Isus koji te ludo voli očekuje samo tvoj odgovor. Upravo onda kada ti je najteže i kada su te svi izdali i prevarili. Sada kada bolest nagriza tvoje tijelo. On očekuje tvoj odgovor danas bez obzira na sve.

Advertisements

Ne možeš više šutjeti i sakrivati se iza svih crkvenih stupova, jer te Isus gleda direktno u  oči. Vjera nije ponavljanje formula. Ona je svakodnevni život u blizini najveće ljubavi. Isus Krist iznova je spreman darovati svoj život za tebe. Sve što traži od tebe si ti, s tvojim konkretnim odgovorom. On ne traži da ponavljaš za Petrom: Ti si Krist! On traži da u sili Duha Svetoga upravo Ti postaneš drugi Isus. To znači da živiš i radiš kao Isus. On uvijek prvi čini korak prema tebi i doziva te po imenu. Provocira poput Zaručnika, koji zavodi svoju zaručnicu pitanjima: Tko sam ja za tebe? Hoćeš li mi darovati sebe?


Podijelite ovo s prijateljima!