.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

“Potrebno je čuvati naše srce, u kojem boravi Duh Sveti kako u njega ne bi ušli drugi duhovi. Čuvati srce potrebno je kao što se čuva kuća, pod ključem. Bdjeti nad njim poput stražara.“ – rekao je papa Franjo.

Riječ Božja nas podsjeća kako se đavao uvijek nanovo vraća, ne propuštajući nikada priliku da nas napastuje. „Đavao ima strpljenja“ – istaknuo je Sveti Otac – „ne pušta ono što želi za sebe“ – našu dušu. Čak i poslije iskušenja u pustinji, sotona se ponovno i ponovno vraćao; kada su planirali zavjeru protiv Isusa, prilikom Isusove muke, sve do križa u poruzi „Ako si zaista Sin Božji, siđi s križa, pa ćemo ti vjerovati“. „A svi mi znamo kako te riječi bodu srce“ – objasnio je Papa – „’Ma, možeš li to? Daj da vidimo!.. Ne, ne možeš’“. Tako je đavao napastovao Isusa, a tako napastuje i nas.

Potrebno je čuvati naše srce, u kojem boravi Duh Sveti – naglasio je papa Franjo – „kako u njega ne bi ušli drugi duhovi.“ Čuvati srce potrebno je kao što se čuva kuća, pod ključem. Bdjeti nad njim poput stražara: „Koliko puta“ – nastavio je Papa – „u nj ulaze zle misli, zle nakane, ljubomora, zavist. Toliko je stvari koje ulaze. Ali tko im je otvorio vrata? Kuda su ušle?“ Ako ne razumijem odakle su ušle u moje srce, „ono će biti poput trga gdje svi dolaze i odlaze. Srce bez intimnosti, gdje Gospodin ne može govoriti i gdje ga se još manje može čuti“ – kazao je Sveti Otac, dodajući: „Isus kaže: ‘Tko sa mnom ne sabire, rasipa’. Kako bismo imali srce koje sabire; srce u kojem znamo što se događa, možemo tu i tamo primijeniti tako drevnu i tako dobru praksu Crkve: ispit savjesti. Tko od nas navečer, prije nego zaključi svoj dan“ sebi nasamo postavlja pitanja: „Što je danas ušlo u moje srce? Što se dogodilo? Koje su stvari prošle mojim srcem? Ako to ne činimo, doista nećemo moći budno paziti na svoje srce ni očuvati ga“ – zaključio je papa Franjo, dodavši: „Ispit savjesti je milost, jer čuva naše srce i u njemu čuva Duha Svetoga.“ „Znamo, Isus jasno govori kako se đavli uvijek vraćaju,“ čitav život – rekao je dalje Papa. Međutim, Isus nam daje primjer, kako „se čuvati, bdjeti, kako oni ne bi ušli. Potrebno je znati sabrati se; biti u tišini sami pred sobom i pred Bogom; i na kraju dana pitati se“ o tome što je sve prošlo kroz naše srce. „To nam pomaže obraniti se od zala, koje i mi možemo počiniti, ako dopustimo ulazak lukavim demonima, koji nas na kraju sve prevare“ – rekao je na koncu Papa.

Izvor: Radio Vatikan

Advertisements


Podijelite ovo s prijateljima!