.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

 

Tumačeći Isusovu misao „Novo vino u nove mješine“, Sveti je Otac u propovijedi razmišljao o obnovi koju donosi Isus. Riječ je o obnovi koja se prije svega ima dogoditi u našem srcu, naglasio je. Novost Evanđelja obnavlja nas, i obnavlja strukture. Zbog toga Isus kaže da su za novo vino potrebne nove mješine. U kršćanskom životu, i u životu Crkve, ima vrlo starih, trošnih struktura; potrebno ih je obnoviti! – primijetio je Papa.

Nastavljajući se na svoju viziju obnove, još snažnije riječi je uputio na susretu sa šest tisuća sjemeništaraca te kandidatica i kandidata za redovnički poziv, kojima je uputio riječi bez unaprijed pripremljenog teksta.
Ne postoji svetost koja je žalosna, obješena lica, naglasio je tom prigodom Papa. Neki vjeruju da je radost u stvarima koje imamo, u posljednjem modelu smartphonea, u posljednjem modelu automobila, u zabavi u razvikanom trendovskom mjestu za izlazak, ali nije tako.

Papa je istakao da je potrebno da život svećenika i redovničkih osoba bude doista autentičan i usklađen s njihovim zvanjem. „Meni je bolno, a mladima odbojno, vidjeti, svećenika ili redovnicu u luksuznom modelu automobila.“ istakao je. Ne može se voziti u skupim automobilima, oni s potrebni za djelovanje, ali nabavite neki skromni, ako želite i lijepi, ali mislite na djecu koja umiru od gladi“ poručio je papa budućim svećenicima, redovnicama i redovnicama. Prava radost nije u stvarima, nego u susretu, u čuvstvu da si prihvaćen, shvaćen i voljen, stoga se trebamo osloboditi površnosti. Na misi u bazilici s redovnicima dan poslije ponovio je poziv redovnicima da njihov život odražava njihov poziv: „Ljudima su danas potrebne riječi, no više od svega smo im potrebni mi kao svjedoci Gospodinova milosrđa i nježnosti koja grije srce, pruža nadu i privlači ljude dobru, naglasio je Papa.

 

Radio Vatikan

Advertisements

 


Podijelite ovo s prijateljima!