.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

Ne smijemo se približavati đavlu niti razgovarati s njim, jer on je “opasan gubitnik” koji zavodi i poput bijesnog psa na lancu ugriza ako ga se miluje – upozorio je papa Franjo jutros na misi u Domu svete Marte i dodao – đavao nije mrtav, nego je već osuđen.

Možemo reći da umire, ali kako god, đavao je “gubitnik” – rekao je Papa i objasnio – Nije lako uvjeriti se u to, jer on je zavodnik, zna što nam treba reći i nama se sviđa da budemo zavedeni.

On ima tu sposobnost zavođenja – rekao je Sveti Otac i nastavio – Zbog toga je teško razumjeti da je gubitnik jer se predstavlja s velikom moći, obećava mnoge stvari, donosi prekrasno zamotane darove, ali ne zna se što je unutra. Zavodi nas paketom koji izvana izgleda prekrasan, ali ne pokazuje nam što je unutra. Zna našoj taštini i znatiželji prikazati svoje ponude.

Lovci kažu da nije dobro približiti se krokodilu koji ugiba, jer još uvijek može ubiti udarcem repa. Tako se i đavao, koji je vrlo opasan, predstavlja sa svom svojom moći; sve su njegove ponude laži, ali mi mu vjerujemo – kazao je papa Franjo i potvrdio – Đavao je veliki lažljivac, otac laži. Zna dobro govoriti, može čak i pjevati da bi zaveo; on je gubitnik, ali ponaša se kao pobjednik. Njegovo svjetlo blista poput vatrometa, ali ne traje, nego blijedi, dok je Gospodinovo svjetlo blago, ali trajno.

Đavao nas zavodi, zna dotaknuti našu taštinu i znatiželju, te mi kupujemo sve što nudi, to jest, padamo u napast. Moramo biti oprezni prema đavlu, kako kaže Isus: bdijući, moleći i posteći. Tako se pobjeđuje napast. Temeljna je stvar da mu se ne približavamo, jer je kao bijesan pas na lancu kojega se ne smije milovati, jer grize.

Advertisements

Moramo biti oprezni i ne razgovarati s đavlom kao što je učinila Eva – podsjetio je Sveti Otac – Mislila je da je veliki teolog i pala je. Isus ne čini tako, u pustinji odgovara đavlu Božjom riječi. Istjeruje zloduhe, ponekad ih pita za ime, ali ne razgovara s njima. S đavlom se ne razgovara, jer je pametniji od nas i pobijedit će nas – upozorio je papa Franjo.

Đavao je osuđenik i gubitnik, okovan u lance umire, ali sposoban je uništiti. Moramo moliti, činiti pokoru, ne približavati se i ne razgovarati s njim. Konačno, trebamo ići majci poput djece. Kada se djeca boje, odlaze majci; kada sanjaju, idu majci. Trebamo ići Gospi, ona nas čuva. Crkveni oci, osobito ruski mistici, kažu: u vrijeme duhovnih poteškoća, potrebno je skloniti se ispod plašta velike Majke Božje. Idite Majci! – potaknuo je Papa i zaključio Neka nam ona pomogne u toj borbi da pobijedimo poraženog „psa na lancu“.

Vaticannews, 08 svibnja 2018, 18:16
Debora Donnini, Ivica Hadaš

Podijelite ovo s prijateljima!