.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

 

Nepoštivanje temeljnih naravnih razlika među spolovima koje je sam Stvoritelj htio i odredio, vode pojedince kao i čitavo društvo krivim putem.

Biblija u prvom poglavlju svoje Knjige postanka kaže da je Bog stvorio čovjeka na svoju sliku: „Muško i žensko stvori ih“ (Post 1, 20). Ovu razliku među spolovima želio je sam Bog jer je upravo tako stvorio čovjeka, naime kao muško i žensko. Mnogi nesporazumi u međuljudskim odnosima, napose u odnosu bračnih supružnika, nastaju onda kad se ne poštuju i ozbiljno ne uzimaju psihološke razlike muške i ženske psihe, odnosno muškog i ženskog mozga. Danas je u svijetu trend da se brišu razlike među spolovima tako da se u nekim zemljama već djeca u vrtićima odgajaju na takav način. Međutim, nepoštivanje temeljnih naravnih razlika među spolovima koje je sam Stvoritelj htio i odredio, vode pojedince kao i čitavo društvo krivim putem. Donosim ukratko razlike koje je dobro imati na pameti kad se radi o funkcioniranju muškog i ženskog mozga.

Ženski mozak, prema najnovijim istraživanjima ima više neurona i zahvaljujući toj činjenici žena bolje kombinira i povezuje razne informacije koje njezin mozak dobiva iz okoline. Zahvaljujući brzim neuronskim vezama u ženskom mozgu, žene imaju veću sposobnost pamćenja raznih emocionalnih doživljaja kao i sitnih detalja. Također je ustanovljeno da žene više pate od depresije nego muškarci vjerojatno zbog toga što nemaju dovoljno hormona serotonina koji regulira raspoloženje.

Što se tiče kvocijenta inteligencije (IQ), nema bitne razlike između muškog i ženskog mozga. Istraživanja su pokazala, a svakodnevni život je potvrdio sljedeće razlike između ženskog i muškog mozga.

Advertisements

Žene imaju veću i bolju sposobnost zapažanja sitnih detalja. One čuju i percipiraju puno više zvukova. Žene imaju dobro razvijenu vještinu ruku. One bolje i uspješnije rješavaju one zadatke koji zahtijevaju preciznije usklađivanje pokreta. Žene imaju bolje pamćenje. Njihov mozak ima bolje razvijenu memoriju te poput spužve upija i pamti izgovorene ili pročitane riječi. Žene imaju bolje razvijene komunikacijske sposobnosti. One su elokventnije, manje zamuckuju i vrlo mali je broj žena koje pate od poremećaja u učenju čitanja. Žene ne samo da bolje komuniciraju, nego one također bolje interpretiraju neverbalni govor. Bolje i točnije tumače neverbalne znakove na izrazu lica i sposobnije su u dešifriranju govora tijela.

Nasuprot ženskom mozgu, muški mozak ima moć bolje orijentacije. Muškarci lakše odabiru pravac kretanja, bolje se snalaze u prostoru. Također je dokazano da se muški mozak bolje snalazi u rješavanju apstraktnih, matematičkih, napose geometrijskih zadataka.

Muškarci preciznije pogađaju metu i cilj. Oni bolje barataju oružjem i uspješnije hvataju predmete u letu. U svom razmišljanju usmjereni su prema cilju, pragmatični su i usredotočeni na akciju. Lakše i uspješnije biraju i donose konkretnu odluku. Muškarci su konkretniji, sažetiji, orijentirani su da vide ono što žele vidjeti te puno lakše od žena obavljaju dvije radnje u isto vrijeme. Muški mozak se ne da lako zbuniti suvišnim podacima. Muškarci imaju više specijalizirani mozak koji se usredotoči na jednu stvar, dok ženski mozak obuhvaća širi krug i primjećuje detalje i nijanse u problemima. Kod muškog mozga centri za pojedine aktivnosti su na jednom mjestu, dok su kod ženskog mozga ti centri raspršeni po cijelom mozgu. Istraživanja su pokazala da muškarci u rješavanju problema upotrebljavaju mnogo manje dijelova mozga nego žene, što ima svoje prednosti, ali i mane.

Za Rastimo u Gospodinu p. Mijo NikićPodijelite ovo s prijateljima!