.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

neokatekumeni

 

Neokatekumenski put u BiH započeo je u Vrhbosanskoj Nadbiskupiji , počeo je s održavanjem kateheza 1997. godine u Sarajevu, i 1999. godine u Žepču u župi sv. Antuna. Nakon posjeta pape Ivana Pavla II., pozvani od župnika Sarajevske katedrale i Sv. Luke u Novom gradu katehisti neokatekumenskog puta su držali kateheze kroz XI. i XII. mjeseca 1997. godine.

 

Tada u ekipi katehista su bili don Šime Doljanin iz Splita, Lidija Vrdoljak iz Pule i Michele Cittadino, bogoslov iz Sjemeništa Redemptoris Mater u Puli. Nakon pola godina počele su kateheze i u župi Presveto Trojstvo u Novom Sarajevu zatim, sveti Ignacije, u samostanu Sv. Ante na Bistriku: zajednice koje su se rodile bile malobrojene i braća su se skupili u Katedrali.

 

Danas zajednice Neokatekumenskog puta djeluju u Sarajevu u župi Presvetog Srca Isusova – katedrala, u župi Sv. Ante Padovanskog u Žepču (gdje služi kao župni kapelan i pomoć za neokatekumenske zajednice vlč. Milan Blaha, svećenik formiran u Sjemeništu Redemptoris Mater u Puli) i u naselju Vogošća, nedaleko od Sarajeva, gdje je od listopada 2011. godine osnovano također Sjemenište Redemptoris Mater (to je jedan od 85 sjemeništa u svijetu vezani s Neokatekumenskom putu).  

 

Godine 1990. Neokatekumenski put je priznao papa Ivan Pavao II. kao itinerarij katoličke formacije valjane za društvo i za današnja vremena. Prvo odobrenje Statuta Neokatekumenskog puta ad experimentum dogodilo se u lipnju 2002. godine, dok je konačno odobrenje stiglo 11. svibnja 2008. na svetkovinu Pedesetnice. U Rimu 26. prosinca 2010. odobren je “Katehetski direktorij Neokatekumenskog puta” dok je na Audijenciji 17. siječnja 2011. papa Benedikt XVI odobrio sva slavlja Neokatekumskog Puta sadržane u spomenutom Katehetskom direktoriju. U više navrata Sveti Otac Benedikt XVI., se obratio članovima Neokatekumenskog puta. Na audijenciji 12. siječnja 2006. je rekao: »Vaše apostolsko djelovanje nastoji se smjestiti u srce Crkve, u potpunom suglasju s njezinim uputstvima i u zajedništvu s partikularnim Crkvama u koje odlazite djelovati, vrednujući u potpunosti bogatstvo karizmi koje je Gospodin podigao preko inicijatora Puta« (Insegnamenti di Benedetto XVI II, 1 [2006], 58-59).

Advertisements

 

Izvor: Vrhbosanska Nadbiskupija

 

VIDEO: Neokatekumenski put u BiH

 

 

Audijencija pape Franje i neokatekumenskih zajednica u auli Pavla VI.

 Biskupijsko misijsko sjemenište REDEMPTORIS MATER Pula

Neokatekumenske pjesme

 

 


Podijelite ovo s prijateljima!

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*