.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

DIVIN DAN NA KEDŽARI

Prve nedjelje nakon Petrovdana mnogi će narod hodočasti se Divi Grabovčevoj na Kedžaru. Stoga donosimo program proslave Divina dana na Kedžari. 

Subota, Misa uočnica

– svetu misu uoči Divina dana, na Kedžari, u 18 sati predslavi fra Mladen Vukšić, župnik iz Posušja

Nedjelja, proslava Divina dana

Advertisements

– od 8 sati prigoda za svetu ispovijed
u 11 sati svečano misno slavlje predslavi fra Damir Pavić, tajnik Franjevačke provincije Bosne Srebrene u Sarajevu.
– liturgijsko pjevanje predvodi etno skupina “Čuvarice” iz Rame
– Divin pozdrav govori Katarina Markešić

Divin dan i Kedžara povod su i mjesto okupljanja brojnih hodočasnika iz Rame, hercegovačkih mjesta, susjednog Tomislavgrada, Livna, i drugih brojnih mjesta. Zadnjih godina veliki broj hodočasnika dolazi i iz Hrvatske: Splita, Makarske, Trilja, Sinja, Knina… ali i veliki broj iseljenih Ramaca koji sada žive u mnogim mjestima diljem Hrvatske.

”Dođite kakvi jeste.
Otići ćete s Divina groba radosnije otvoreni životu.
Dobro došli!”

Za sve dodatne informacije:

fra Stjepan Pavličević, župnik
e-mail: stjepan87@hotmail.com
tel: 036/786-085

Rijeke hodočasnika dolaze obići grob djevojke (mučenice), koja je i život dala, ali vjeru svojih otaca nikada.

.

diva grabovceva

  

TKO JE BILA DIVA GRABOVČEVA?

Diva Grabovčeva je djevojka iz hrvatskog naroda, katoličke vjere, koja je živjela u 17. stoljeću za vrijeme turske vladavine. Mladi Tahir – beg Kopčić iz Kupresa svakako je htio imati Divu za ženu. Lijepo ju je zaprosio, kada je imala dvadesetak godina, ali ona je odbila uz suglasnost svoje obitelji. Poslije je beg poslao svoje pomoćnike, da zaprose Divu u njegovo ime. Ljutit i uvrijeđen zbog ponovnog odbijanja njegove prosidbe, Tahir-beg je vrebao priliku kako bi oteo Divu i na silu je doveo sebi za ženu. Diva je izbjegavala izlazak iz kuće zbog straha od otmice, ali kad je došlo proljeće i vrijeme odlaska na planinu zbog ispaše stada, Divini roditelji su zamijenili ispašu sa svojim kumom Arslanagom Zukićem i umjesto odlaska na Radušu, Divu šalju na Vran. Nakon što joj se izgubio svaki trag, Tahir-beg šalje svoje sluge kako bi uhodili i našli mjesto gdje se Diva sklonila. Uz pomoć svojih kmetova Tahir-beg je ipak pronašao Divu na Vran-planini, a kad ga je ona još jednom odbila da se uda za njega, jer se nije htjela odreći katoličke vjere, vjere u Isusa Krista, od bijesa ju je usmrtio nožem. Pokopana je na Vran planini, ispred Kedžare u blizini Prozora gdje je označen je njen grob. Od toga vremena do danas brojni hodočasnici dolaze na njen grob i iskazuju počast, diveći se tolikoj vjeri djevojke mučenice.

 

Dr. Ćiro Truhelka otvorio je Divin grob
Najčuveniju ramsku predaju o Divi Grabovčevoj majke pričaju svojim kćerkama kad treba da postanu cure. Ta je predaja potkrijepljena i povijesnim činjenicama. Utvrđeno je da je prije oko 150 godina u Varvari zaista živjela djevojka po imenu Diva, kći jedinica Luke i Luce Grbavac. Početkom 20. stoljeća dr. Ćiro Truhelka otvorio je Divin grob i ustvrdio da tu zaista leže kosti mlade djevojke. Više od 150 godina na obljetnicu njezine pogibije mlade djevojke, tisuće hodočasnika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, prve nedjelje u srpnju hodočaste na Divin grob na lokalitetu Kedžara na planini Vranu. Mučenica Diva Grabovčeva postala je simbol djevičanstva, ali simbol cijele Rame a i šire.

 

Diva je inspiracija i brojnim umjetnicima. Akademski kipar Kuzma Kovačić 1998. godine, uradio je kip Dive Grabovčeve koji se nalazi na Kedžari. Diva je u klečećem položaju s uzdignutom glavom prema nebu.

Dr. Ćiro Truhelka objavio je knjigu o Divi i njenom grobu.  Marko Perković – Thompson je na albumu Bilo jednom u Hrvatskoj iz 2006., snimio pjesmu „Diva Grabovčeva” u kojoj pjeva o njenoj tragičnoj sudbini.

Film na temu o ovoj hrabroj djevojci Divin krik s Vrana autora Miljenka Karačića dobio je na 15. ITF’CRO 2012. – Međunarodnom festivalu turističkog filma posebno priznanje za “iznimno kvalitetnu te dojmljivu redateljsku i scenarističku priču o davnim zbivanjima na ovom lokalitetu, u funkciji očuvanja baštine i daljnjeg razvoja hodočasničkog turizma “Diva Grabovčeva”.

 

Za one koji hodočaste na Vran, Diva je simbol susreta s izvorom života, dokaz da se život ne gubi i da onaj tko život položi za vrijednosti zapravo ne umire, nego živi vječno. Diva je simbol svih naših predaka koji su stoljećima pokazivali kako su vjera, čast i poštenje vrijednosti za koje su bili spremni vlastiti život žrtvovati.

 

diva-grabovceva-2

 


Podijelite ovo s prijateljima!