.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

Iskrena ispovijed pravi je izvor utjehe, mira, sreće i spasenja

Neki jadni grješnik, opterećen mnogim grijesima, ispovije­dao se sv. Ljudevitu Bertrandu. Iako je bio zaista skrušen, veoma se plašio i stidio. Ispovjedajući pojedini grijeh, ispod oka je pogledavao ispovjednika, da vidi kako to na njega djeluje. Kad je vidio da se svetac ni najmanje ne čudi, ohrabrio se i ispovjedio i one najružnije grijehe. Tada se veoma začudi primjetivši kako se po svečevim usnama prelio neki slatki smiješak. Kad ga je ispovjednik zapitao ima li još štogod ispovjediti, sav žalostan odvratio je:

– Imam još nešto, ali se ne usuđujem kazati.

– Kako se ne usuđuješ kad si tako odvažno rekao tolike grijehe – reče mu ispovjednik.

Advertisements

– Jer sam ga počinio ovdje, ovoga trenutka.

– Još bolje, ubit ćemo ga svježa.

– Počinio sam ga protiv Vas.

– Kad ti moram oprostiti grijehe koje si učinio protiv Boga, kako da ti ne oprostim jedan grijeh protiv mene – odgovori ispovjednik.

I grješnik je priznao:

– Dok sam ispovijedao one velike grijehe, vidio sam Vas kako se smiješite i rekao sam u svom srcu: „Ovaj ih je sigurno počinio većih od mene.“

Sv. Ljudevit Bertrand sa smješkom odgovori:

– Po milosti Božjoj nisam učinio teške grijehe, makar sam ih mogao počiniti da mi Gospodin nije pomogao. Znaš li zašto sam se smiješio? Kako si malo po malo iskreno i skrušeno ispovijedao svoje grijehe, ja sam gledao kako se đavao od tebe udaljuje i kako milost Božja ulazi u tebe.

Koliko li sreće u tome za svakoga skrušenog grješnika! Jer, ako smo po nesreći možda izgubili milost posvećujuću, ona se po skrušenoj ispovijedi opet vraća u dušu. Ako je pak nismo izgubili, jer nemamo teškoga grijeha, ta milost Božja uvećava se, duša biva još ljepša.

Da, ispovijed je vraćanje na pravi izvor utjehe, mira i sreće. To je djelo neizmjerne dobrote Božje. Hvalimo i blagoslivljajmo Božju dobrotu za neprocjenjivi dar sv. ispovijedi! Nastojmo se tim darom Srca Isusova što češće i što plodonosnije okoristiti! Amen!

† † †

Da, ispovijed je vraćanje na pravi izvor utjehe, mira, sreće i pravoga života. To je djelo neizmjerne dobrote Božje. Hvalimo i blagoslivljajmo Božju dobrotu za neprocjenjivi dar sv. Ispovijedi! Nastojmo se tim darom Srca Isusova što češće i što plodonosnije okoristiti! Amen!

„Ne može se nijekati, da je uredba ispovijedi vrijedna božanske mudrosti, i u vjeri nema ništa ljepšega niti hvale vrjednijega. Jer ispovijed suzdržava mnoge ljude od zla, a pruža onima koji su pali mnogo utjehe.“ (Filozof Leibnitz


Podijelite ovo s prijateljima!