.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

 

gregorian

 

Jesti bi kada bili u dilemi vezano za grupu Gregorian. Radi se o grupi koja radi obrade poznatih hitova u gregorijanskom napjevu. Jedni danas govore da je to sotonistička gupa. Drugi pak govore da to nije tako. Što je zapravo istina?

 

Mislim da nema ništa dvojbeno oko grupe Gregorian jer je ona prilično otvoreno orijentirana na sotonizam. Iako se služe crkvenom tehnikom pjevanja i gregorijanskim stilom, tematika njihovih pjesama je u velikom broju slučajeva anti-kršćanska. Posve jasan primjer je njihov album “The Dark Side” u kojemu između ostalog izvode i pjesmu “Ave Satani” (  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Dark_Side_(Gregorian_album)).

Osobno ne poznajem njihovu povijest niti svjetonazor.  Moguće je da takvo poigravanje s “tamnom stranom” koriste kao marketinški trik, ali u svakom slučaju ne bih mogao niti to odobriti. Postoji puno i kvalitetnijih i boljih grupa koje pjevaju gregorijanske korale ili njihove obrade, pa ti preporučam da radije njih potražiš na Internetu. 

don Damir Stojić

Advertisements

Grupa Gregorian nekoliko je puta nastupila u Hrvatskoj, Zagreb, Osijek,… Mnogi smatraju kako će, zbog naziva grupe, na koncertima čuti gregorijanski koral. Prije nekoliko godina Đakovačko-osječka nadbiskupija izdala je priopćenje u kojem iznosi sljedeće informacije:

Grupa Gregorian ne izvodi kršćanski gregorijanski koral, već obrade pop i rock hitova s naglašenim sotonističkim elementima. Kostimografija im je nalik na monašku, ali oni nisu monasi. Ističu kako spotove snimaju u crkvama i samostanima, no radi se o sakralnim prostorima pretvorenim u muzeje. Po slici na plakatu kojim se koncert najavljuje, može se vidjet tko zapravo dolazi jer na fotografiji članovi grupe prstima pokazuju sotonističke znakove.

– U njihovu opusu nalaze se i obrade pjesama izrazito sotonističkih grupa, a jedan od njihovih albuma nosi naslov “The dark side of the chant” (Mračna strana gregorijanskog pjevanja).

– Tvorac ove grupe je Nijemac Frank Peterson koji je okupio vrsne izvođače klasičnog obrazovanja, ali i poznavatelje slobodne glazbe. Snimanju svake skladbe Gregoriana prethodi priprema – dionice se tonski zapisuju i snimaju u jednoj staroj londonskoj crkvi koja je prenamijenjena u studio “Angel”, a da bi se izbjegla hladna studijska atmosfera, pjevači snimaju osvijetljeni svjetlošću svijeća kako bi izvedbe zvučale što sugestivnije (podsjeća na okultizam – u kojemu svjetlo “utječe” na zvuk). Peterson je tvorac i ezoterijskog benda Enigma, poznatog po okultnim skladbama također u obliku gregorijanskih napjeva, u kojima se mogu naći i poneke kršćanske antifone izvrnute naopačke.

– Grupa se, dakle, skriva iza kršćanskog naslova, a zapravo obezvrjeđuju kršćansku vjersku i kulturnu baštinu te nauk Katoličke Crkve Prenosi www.bitno.net 

 

Ako još uvijek ne znate o kojoj je grupi riječ , ovdje možete čuti njihov poznati hit“Ameno Dorime” i ne zadržavati se na njihovim pjesmama, a još pogotovo ne odlaziti na njihove koncerte. Bvb

 


Podijelite ovo s prijateljima!