.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

U karizme otkrivenja ili spoznaje ubrajamo i karizmu riječ mudrosti. Ovaj karizmatski dar razlikuje se od dara mudrosti (koji primamo u sv. potvrdi) i od ljudske mudrosti, koju stječemo svojim znanjem i iskustvom. Riječ mudrosti ne protivi se niti zamjenjuje spomenute mudrosti nego ih nadopunjava i nadilazi. Dakle, kao i ostale karizme i riječi mudrosti razlikuje se od mudrosti ovog svijeta (1 Kor 2,6) kao i od čovjekove mudrosti (Prop 1, 16-18). Riječ mudrosti jest izvanredni dar Duha Svetoga koji nam omogućava da primijenimo znanje koje smo dobili od Boga (usp. 1 Kor 2, 6-7). Pomaže nam da vidimo sebe i druge iz Božje perspektive. Zapravo Bog nam daje milost da vidimo konkretnu životnu situaciju njegovim očima kako bismo donijeli ispravnu odluku u teškim okolnostima života. Sveznajući i dobri Bog, izvor sve mudrosti, udjeljuje nam djelić svoje mudrosti da bismo pravilno postupili u nerješivim okolnostima ili da bi spasili druge iz bezizlazne situacije. Dakle, i ovu karizmu primamo radi izgradnje Božjeg naroda i radi proslave Boga.

U Bibliji ima puno osoba koje su imale ovu karizmu. Tako prorok Daniel, još kao neiskusni dječak, dobivši riječ mudrosti od Boga, spašava nevinu Suzanu od lažnih optužbi, dokazujući laž iz usta samih optužitelja (usp. Dn 13, 42-64). Kod Isusa ima više primjera primjene ove karizme. Navedimo samo onaj slučaj kada se mudro izvukao iz opasne zamke koju su mu postavili farizeji pitajući ga što On osobno misli o plaćanju poreza rimskim okupacijskim vlastima u Izraelu.  Isus je tada mudro rekao da treba dati Bogu Božje a caru carevo (Mt 22, 15-22). Isto tako, Pavao se spasio pred židovskim vijećem, koje je bilo sastavljeno od saduceja i farizeja, izjavivši da mu se sudi jer (kao farizej) vjeruje u uskrsnuće mrtvih (Dj 23, 6). Kod mnogih svetih kršćana kroz povijest Crkve prisutna je, pored ostalih i ova karizma. I danas Duh Sveti dijeli ovu karizmu onima koji su otvoreni za njegove darove. Ponekad pojedini ispovjednici posvjedoče da su  primili riječ mudrosti u vrlo teškim situacijama prilikom ispovijedanja i savjetovanja.

Dakle, zahvaljujući ovoj karizmi Duh nam pomaže da prepoznamo Božju volju za sebe i svoje bližnje;pomaže nam da otkrijemo neku skrivenu istinu, da nađemo izlaz iz ljudski bezizlazne situacije. Uz ovu karizmu primamo i snagu kako bismo riješili neki ljudski nerješiv problem.Jednostavno rečeno, riječ mudrosti jest pravilna primjena znanja koje smo dobili od Boga. Zato je ova karizma usko vezana s karizmama riječ spoznanja i razlikovanja duhova. Kao i ostale karizme, i riječ mudrosti primamo od Boga kao čisti dar po molitvi a ne svojim trudom i svojim zaslugama (Ef 1, 17). Kad ovu karizmu počnemo prakticirati, onda se u nama pojavljuje još jedan redoviti dar Duha Svetoga – dar straha Božjega (ne strah od Boga). Zapravo, strah Božji jest početak mudrosti (Izr 1,7).

U današnje vrijeme, koje je obilježeno dubokom krizom vjere i morala, u današnjoj duhovnoj dezorijentaciji, jako nam je potreban i dar Božje mudrosti, uz našu ljudsku mudrost. Ovaj karizmatski dar mudrosti možemo primiti samo preko molitve, u poniznosti i spremnosti na ljubav koja uključuje i žrtvu. Zato poslušajmo mudri savjet sv. Jakova: Ako komu od vas nedostaje mudrosti, neka ište od Boga, koji svima daje obilno i bez prigovora, i dat će mu je. Ali neka ište s vjerom, bez ikakva sumnjanja, jer je onaj koji sumnja sličan morskom valovlju koje vjetar podiže i tamo-amo goni. Takav čovjek neka ne misli da će što primiti od Gospodina (Jak 1,5–7).

Advertisements

 Za Rastimo u Gospodinu: Fra Josip Ikić


Podijelite ovo s prijateljima!