.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

ZDRAVA HRANADanas nas mediji bombardiraju svakakvim izjavama i teorijama o zdravoj prehrani, ima li Crkva svoj stav o prehrani i vegetarijanstvu?

Crkva naravno, zastupa i podržava zdravu prehranu. Vatikan šalje svoje delegate na međunarodne susrete, sastanke i konferencije o zdravoj prehrani, ali bi samo nadodao da glede ovog pitanja zdrava prehrana mora biti sredstvo, a ne cilj.

To znači, da mi jedemo zdravo i moramo jesti zdravo zato što nas je Bog stvorio i utkao je neka pravila u naša tijela. Naravno da je zdrava prehrana u skladu s Božjim zakonima. Glede vegetarijanstva, po sebi ne kosi se s naukom Crkve, ali i u ovom slučaju bih pitao zašto je netko vegetarijanac. Ako je razlog da osoba štuje životinju kao boga ili ih poistovjećuje sa čovjekom, onda takvo vegetarijanstvo nije u skladu s naukom Crkve. Glede argumenta zdravlja, nisam autoritet na ovom području, mislim da meso ima nešto jako bitno za naše zdravlje i organizam i najčešće vegetarijanci moraju naći dobru supstituciju za ono što im meso prirodno daje; skup je to hobi. Možda je najvažnije biti umjeren u svemu.  BTB don Damir Stojić


Podijelite ovo s prijateljima!