.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

Papa Franjo predslavio je jutros svetu Misu u Domu svete Marte u kojoj je izrazio zabrinutost za sve nas koji se suočavamo s raznim strahovima.

– U današnje vrijeme toliko patnje. Ima puno straha. Strah starijih osoba koje su same u staračkim domovima, bolnicama ili vlastitim domovima, i ne znaju što će se dogoditi. Strah onih koji nemaju redovit posao i razmišljaju kako nahraniti svoju djecu. Predviđaju da mogu gladovati. Strah mnogih državnih službenika. U ovom trenutku rade na održavanju funkcioniranja društva i možda bi se razboleli. Tu su i strah, strahovi svakog od nas – kazao je papa Franjo moleći Boga da nam pomogne pobjediti te strahove.

U propovijedi je razmišljao je o tome kako idolopoklonstvo utječe na sve naše živote. Svoje misli temeljio je na prvom čitanju iz Knjige Izlaska 32,7-14 gdje piše kako je narodu ‘dosadilo’ čekati Mojsija da se vrati sa Sinaja.

– Bilo je to istinsko otpadništvo. Otišli su od živog Boga do idolopoklonstva, neznajući kako čekati Boga. Ova nostalgija je bolest, koja nam je poznata. S entuzijazmom krenemo prema slobodi, ali onda počnemo prigovarati. Govorimo: ovo je teško, pustinja je, žedan sam, želim vode, želim meso, u Egiptu smo jeli dobre stvari… – primijetio je papa Franjo.

Advertisements

Opisao je kako je idolopoklonstvo selektivno. Osoba razmišlja o dobrim stvarima koje idoli pružaju, ali ne dopušta da vidi loše stvari.

– Izabrani narod pamtio je sve dobre stvari iz Egipta, ali su zaboravili da su bili u ropstvu – istaknuo je Sveti Otac.

Napomenuo je kako Idolopoklonici gube sve. Izabrani narod predao je svo svoje zlato i srebro kako bi napravili zlatno tele. Izradili su zlatno tele s darovima koje im je Bog dao.

– Ovaj mehanizam se događa i kod nas. Kad radimo stvari koje nas vode ka idolopoklonstvu, postajemo vezani za stvari koje nas udaljuju od Boga. Još jednog boga stvaramo darovima koje nam je Gospodin dao: svojom inteligencijom, voljom, ljubavlju, srcem. Božje darove koristimo za izradu idola.

Zapitao se koji su naši današnji idoli, gdje ih skrivamo jer ih samo otkrivanjem možemo iskorijenuti iz naših života.

– Neka nas Gospodin ne nađe na kraju života i kaže nam: Odstupili ste od mene i od moga puta. Otišli ste na put idolopoklonstva. Zato molimo Gospodina za milost prepoznavanja naših idola – zaključio je Papa.


Podijelite ovo s prijateljima!