.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

Ako želiš zaroniti u ovo molitveno čitanje potraži mjesto samoće, šutnje, – tvoja soba ili neko samotno mjesto – tu je mjesto gdje te Bog stavlja na kušnju i na taj način te odgaja , tješi i hrani. Tu će biti i Protivnik koji te poziva da bježiš, koji ti samoću čini teškom ali se ne daj slomiti, uhvati se u borbu sa đavlom, jer Gospodin nije daleko od tebe. Pomozi si slikom, zapaljenom svijećom , križem. Moraš biti svjestan, da nisi tu da proučavaš i čitaš riječ Božju već stojiš pred Gospodinom, spreman da slušaš u razgovoru s njim.


Nastoj ostvariti i vanjsku šutnju koja je nužan uvod u nutarnju šutnju. Ima prikladnih vremena za šutnju : kasna noć, rano jutro, kasna večer. Nije ozbiljno ići Gospodinu samo onda kada nađeš neku rupu u svojim poslovima. I nikad nemoj reći :”nemam vremena”.
Vrijeme dano stoji ti na raspolaganju i ne budi rob vremenu. Potrebno je određeno vrijeme izričito vidljivo dano za molitvu.Budi zaljubljen u Gospodina tad nećeš zaboraviti posvetiti onoliko vremena što posvećuješ svojim bližnjima i prijateljima.


Bog te poziva u samoću, u šutnju da govori tvome srcu. Riječ mora pasti u tebe kao u dobru zemlju.
Pošto si uzeo Bibliju, stavi je pred sebe s poštovanjem i zazovi Duha Svetoga. Bez zaziva Duha Svetoga božansko čitanje postaje neko proučavanje mudrosti ali ne Božanske mudrosti.
Otvori Bibliju i čitaj odlomke, ne samo jednom, nego više puta, i ne čitaj samo očima nego budi pozoran i pokušaj utisnuti u srce taj odlomak. Ne žuri se. Čitanje neka bude opušteno jer se čitanje obavlja slušanjem ! Riječ mora biti slušana.


Razmatraj – to znači produbiti poruku što si je pročitao i koju ti Bog hoće priopčiti. To iziskuje napor, umor.
Ne misli da ćeš ondje naći što već znaš, to je preuzetnost. Budi ponizan pa ponekad priznaj da si malo ili ništa shvatio. Razumjet ćeš kasnije. Ako si nešto shvatio “preživaj ” riječi u svome srcu i potom ih primjenjuj na sebe, na svoje stanje i ne propusti obaviti ispit savjesti.

Advertisements


Divi se onome koji govori tvome srcu, čudi se riječi što je tako stavljena u tvoje srce, dopusti da te Riječ, povuče, preobrazi u sliku Sina Božjega. Oblikuj svoj život prema životu njegova Sina.
Zadrži ono što si vidio, čuo, okusio u božanskom čitanju, čuvaj to u svome srcu, idi među ljude i daj im ponizno taj mir i taj blagoslov što si ga promio. Bog te treba u svijetu da načini ” novo nebo i novu zemlju”.

LECTIO DEVINA – Razmatranje Božje riječi


Podijelite ovo s prijateljima!