.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

 

 

U Crkvi je u posljednjih nekoliko godina bilo mnogo govora o “razlučivanju”. Uistinu, papa je, u svojoj apostolskoj pobudnici Amoris Laetitia, koristio taj pojam više od trideset puta. I ovih dana je papa Franjo na susretu sa novoređenim biskupima govorio o potrebi razlučivanja. Vlč. Tomislav Ivančić je na jednom predavanju iznio nekoliko bitnih točaka kod razlučivanja:

 

1. Duh Božji nikada ne vodi od ljubavi – već nas otvara u sebi prema ljubavi.
– Zli duh – uvijek prema mržnji, zavisti, ljubomori, svađi, potiče pravdašenje – biti u pravu (pametovanje) – suprotstavlja se ljubavi i milosrđu.

2. Duh Božji s obzirom na mir – poklanja mir, snagu i sigurnost, nije zahtjevan, žustar niti nestrpljiv, nikada nas ne stavlja u pritisak, ne koristi strah i prijetnju, a to iz mene osjećaju i drugi.
– Zli duh – budi nemirnu savjest, postavi te pod pritisak, budi lažnu ambicioznost, prijeti kaznama, postavlja zahtjeve koje u tebi prouzrokuju nemir i strah.

3. Duh Božji s obzirom na put kojim nam je ići – uvijek razumnim putem, ON daje jasne upute, 100 puta te nježno opomene ako zaboraviš te upute, vodi te za ruku kao dijete, dopušta da u slobodi budeš pravo Božje dijete, Isus je PUT, ISTINA I ŽIVOT.
– Zao duh – bira zamršene putove, komplicira, užas, nejasno se izražava – želi izazvati pretjerane reakcije.

Advertisements

4. Duh Božji s obzirom na zapovjedi – Duh nikada ne vodi protiv Božjih i prirodnih zakona i zapovijedi.
– Zao duh – daje besmislene i neprirodne upute.

5. Duh Božji s obzirom na rast u vjeri – Duh Sveti dopušta da rastemo – to je proces, Njegova su vremena, daje ti pobude, nuka te, nadahnjuje te, vodi sve čvršćem razmišljanju i vjeri (ne gledaj za plug).
– Zao duh – prisiljava te pod moraš to i to, stvara atmosferu straha, ukazuje na teškoće i propuste i ne možeš ići naprijed.

6. Duh Božji s obzirom na djelovanje – Duh Sveti daje poticaje na djelovanje, ON nas budi ako želimo ljenčariti, dopušta da ti sudjeluješ u onomu što radiš, a ON je pomoćnik u onome što radiš.
– Zao duh – paralizira rad, vodi u pasivnost, odbija te od bilo kakve suradnje, važne obveze nevažne i obrnuto.

7. Duh Božji s obzirom na grijeh – daje da osjetiš gdje je grijeh, ON pokazuje pogreške i slabosti tako da se rado želiš promijeniti. Duh Sveti te uvijek vodi pozitivnom, da vidiš ljubav i dobrotu. DS uvijek poklanja nadu, hrabrost (pokaj se i obuci nove haljine – sila odozgor), daje nam oslobađajuće upute. DS je u tebi i nježno s puno ljubavi ti pokazuje nepravdu, neistine, nepravilnosti i manjak ljubavi.
– Zao duh – čini te ogorčenim, sitničavim, bjesnim, pogreške prikazuje tako da ne vidiš izlaska, čini te nekorisnim i bespomoćnim, uzrokuje strah, a dovodi te do bezvoljnosti i do očaja.

8. Duh Božji o Isusu – ON JE RIJEČ, Duh Sveti vodi samo k Isusu, budi pravu poniznost – služenju ljudima i Isusu, ne traži izvanredna djela i pothvate – MIR, POVJERENJE, LJUBAV, vodi te polako prema djelovanju iz ljubavi prema Isusu.
– Zao duh – uvijek od Isusa čak i kada dobro traži, hvali tebe u molitvi, a ne Isusa, želi nas rastrojiti besmislenim zahtjevima, uzrokuje nemir i nervozu.

9. Duh Božji s obzirom na izmirenje – uvijek vodi praštanju, pokazuje ti put kako ćeš se osloboditi grižnje savjesti, vodi ispovijedi i pomirenju i čini te osjetljivim prema bližnjima .
– Zli duh – uvijek ukazuje na našu pravednost, vodi tvrdoglavosti, govori –„ti valjda ti imaš pravo nešto tražiti“ i predstavlja ti grijehe kao teške zločine koji se ne mogu oprostiti ni sebi ni drugima.

DUH SVETI UVIJEK VODI K BITNOME, RAZUMJETI ISUSA KAO LJUBAV (pokopati dio sebe dan po dan) S ONOM SNAGOM KOJA JE U MENI.

 

 


Podijelite ovo s prijateljima!