.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

papa franValja se čuvati zakonoznanaca koji sužuju Božje obzore i njegovu ljubav čine malenom – jedna je od misli u propovijedi pape Franje, koju je održao tijekom mise služene 15. listopadau Domu Sveta Marta, u kojoj je govorio o zapovijedi ljubavi i napasti želje za nadziranjem spasenja.

Jedna od stvari koju nam je svima nama, kršćanima, najteže shvatiti jest besplatnost spasenja u Isusu Kristu – rekao je Sveti Otac ističući da je već sveti Pavao imao velikih teškoća nastojeći učiniti da ljudi njegova doba shvate da je „besplatnost spasenja“ pravi nauk. Navikli smo se čuti da je Isus Božji Sin koji je došao iz ljubavi kako bi nas spasio, i koji je umro za nas. To smo toliko puta čuli da smo se navikli na to – ponovio je Papa te dodao – Kada uđemo u Božje otajstvo te bezgranične ljubavi, ostajemo zadivljeni i možda radije to ne shvaćamo. Činiti ono što nam Isus kaže da učinimo, dobro je i valja to napraviti; ali, to je moj odgovor na spasenje koje je besplatno, koje dolazi iz besplatne Božje ljubavi – napomenuo je Papa.

Čini se da je i Isus pomalo ljut na te zakonoznance, jer im upravlja oštre riječi. ‘Uzeste ključ znanja: sami ne uđoste, a spriječiste one koji htjedoše ući’ – kazao je Sveti Otac navodeći riječi iz Evanđelja te dodao – Odnijeli ste ključ besplatnosti spasenja. Ti su zakonoznanci samo mislili da je moguće spasiti se poštujući sve zapovijedi, a tko to nije činio, taj je bio osuđen. Na taj su način sužavali Božje obzore, a Božju ljubav činili malenom, po mjeri svakoga od nas. To je – dodao je – borba koju i Isus i Pavao vode kako bi očuvali nauk.

Naravno, postoje zapovijedi, ali sažetak svega jest „ljubiti Boga i ljubiti bližnjega“ – primijetio je Sveti Otac te istaknuo da smo tim ponašanjem ljubavi na visini besplatnosti spasenja, jer ljubav je besplatna. Ako kažem ‘volim te’, ali iza toga postoji neki moj interes, to nije ljubav, to je onda interes – upozorio je Papa. Zbog toga Isus kaže: ‘Najveća je zapovijed ovo: ljubiti Boga cijelim svojim životom, svim srcem svojim, svom snagom svojom, a bližnjega kao samoga sebe’. To je jedina zapovijed koja je na visini besplatnosti Božjega spasenja – kazao je papa Franjo te napomenuo da je izvor ljubav; obzor je ljubav. Ako si zatvorio vrata i odnio ključ ljubavi, nećeš biti dorastao besplatnosti spasenja koju si primio. Ta borba za nadzor spasenja, odnosno uvjerenje da se spašavaju samo oni koji čine te stvari, nije završila s Isusom i Pavlom – primijetio je Sveti Otac.

Advertisements

Podsjetivši potom da se ove godine slavi 500. obljetnica rođenja svete Terezije Avilske, čiji se liturgijski spomen slavi danas, Papa je kazao da je ona bila mistikinja, žena kojoj je Gospodin dao milost da shvati obzore ljubavi. I nju su sudili pismoznanci njezina doba – kazao je Sveti Otac te istaknuo – Koliko je svetih bilo progonjeno zbog ljubavi, zbog besplatnosti spasenja, zbog nauka. Mnogo ih je bilo, sjetimo se Ivane Orleanske – podsjetio je Papa.

Ta borba nije završena; to je borba koju nosimo u sebi. Stoga će nam biti dobro upitati se danas: vjerujem li da me Gospodin besplatno spasio? Vjerujem li da ne zaslužujem spasenje? A ako nešto zaslužujem, vjerujem li da je to po Isusu Kristu i po onomu što je On učinio za mene? – kazao je Papa te potaknuo da si danas postavimo ta pitanja jer ćemo – kako je rekao – samo tako biti vjerni toj tako milosrdnoj ljubavi: ljubavi oca i majke, jer i Bog kaže da je On za nas poput majke. Ljubav, veliki obzori, bez granicâ, bez ograničenjâ. I ne dopustimo da nas dovedu u zabludu pismoznanci koji ograničavaju tu ljubav – istaknuo je na kraju papa Franjo.

 

Radio Vatikan

 

 

KATEHEZE I PROPOVJEDI PAPE FRANJE

 

papa Frano.PNG 

 

 

 

 

 


Podijelite ovo s prijateljima!

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*