.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

papa franjo 11Mi kršćani ne iščekujemo određeno vrijeme ili mjesto, već idemo ususret jednoj osobi: Isusu – rekao je papa Franjo u današnjem podnevnom nagovoru, osvrćući se na evanđeosko čitanje u kojem Isus govori o zbivanjima posljednjih vremena ljudske povijesti. Isusov govor u njemu sadrži apokaliptičke elemente – ratove, gladi, kozmičke katastrofe, ali oni nisu bitni čimbenici poruke. Jezgra Isusova govora je on sam; otajstvo njegove osobe, njegove smrti i uskrsnuća i njegova povratka na kraju vrèmena.

Naš konačni cilj susret je s uskrslim Gospodinom – nastavio je Sveti Otac, pitajući koliko često o tome razmišljamo: Jednoga dana ću susresti Gospodina licem u lice. Zbog toga – napomenuo je Papa – problem nije “kada” će se zbiti znakovi posljednjih vremena, već da nas nađu spremne. Ne radi se o tome da znamo “kako” će se zbiti te stvari, već “kako” nam se ponašati, danas, dok ih iščekujemo. Pozvani smo živjeti u sadašnjosti, izgrađujući našu budućnost u miru i povjerenju u Boga.

Prispodoba o smokvi koja pušta lišće, kao znak da je ljeto blizu, govori nam da nas perspektiva očekivanja krajnjih vremena ne odvaja od sadašnjega života, već nas potiče gledati na naše dane kroz leću nade. Nada – primijetio je papa Franjo – najmanja je od kreposti, ali je i najjača. A naša nada ima lice: lice uskrsloga Gospodina. Isusov trijumf na koncu vremena bit će trijumf križa, dokaz da je žrtvovanje samoga sebe iz ljubavi prema bližnjemu, nasljedujući Krista – kako je rekao Papa – jedina pobjedonosna snaga i jedina čvrsta točka usred svjetskih previranja i tragedija.

Gospodin Isus nije samo vrhunac našeg zemaljskog hodočašća, nego je i stalno prisutan u našim životima. Zbog toga, kad govori o budućnosti i usmjerava nas na nju, uvijek nas ponovno vraća u sadašnjost. On se suprotstavlja lažnim prorocima, vidjeocima koji predviđaju skori kraj svijeta te fatalizmu. Isus želi odvratiti svoje učenike od znatiželje o datumima, od predviđanjâ i horoskopâ te nam pažnju usmjeriti na današnjicu – ustvrdio je Sveti Otac, dodajući: Želio bih vas pitati – svako neka odgovori u sebi… Koliko vas čita dnevno horoskop? Kad ti dođe želja da pročitaš horoskop, gledaj na Isusa koji je s tobom. To je bolje; to će ti više koristiti.
Isusova prisutnost nas poziva na pažnju i budnost, isključuje kako nestrpljivost, tako i uspavanost, kako bijeg u budućnost, tako i zatvorenost u aktualnosti i svjetovnost. Napomenuvši da ni u naše vrijeme ne nedostaje prirodnih i moralnih katastrofa, Papa je podsjetio da sve prolazi, a samo Gospodinova riječ ostaje kao naše svjetlo i vodilja. On nam uvijek oprašta zato što je uz nas. Samo je potrebno gledati u njega i preobrazit će nam srce – zaključio je Papa.

Advertisements

 

Izvor: radio Vatikan


Podijelite ovo s prijateljima!

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*