.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

Odabir udaljenosti od Boga jest vječno prokletstvo – kazao je Papa u propovijedi na jutrošnjoj misi u kapeli Doma Sveta Marta. Papa je rekao da nikada ne treba razgovarati s đavlom, zavodnikom i varalicom, već poniznim srcem na Posljednjem sudu treba se približiti susretu s Gospodinom.

Đavao, zavodnik, uništava život, s njima nikada ne treba razgovarati
U ove posljednje dane liturgijske godine, Crkva završava promišljanje o svršetku svijeta, a Sveti Otac o tomu govori komentirajući čitanje iz Otkrivenja svetoga Ivana. Kakav će biti Posljednji sud, konačni susret s Isusom? Prvi će biti suđen „zmaj, stara zmija, to jest đavao“, kojeg Anđeo, sišao s neba, okovana baca u Bezdan „da više ne zavodi narode, jer on je zavodnik“ – istaknuo je papa Franjo.

Sotona je više nego lažac, otac je laži, rađa laž, varalica je. Uvjerava te da ćeš biti kao Bog ako pojedeš jabuku. Tako ti je prodaje, a ti je kupiš i na koncu te prevari, zavede, uništi život. Što valja učiniti da nas vrag ne prevari? Uči nas Isus: s đavlom nikada ne treba zapodijevati razgovor, sa sotonom se ne razgovara. Kako je Isus postupao s đavlom? Tjerao ga je, pitao ga kako se zove, ali s njim nije razgovarao – rekao je Papa dodajući:
Ni u pustinji s njim nije razgovarao svojim riječima, jer je bio svjestan opasnosti. U odgovorima đavlu branio se Božjom riječju, riječju Svetoga pisma. Nikada dakle ne treba voditi dijalog s tim lašcem, varalicom, koji traži našu propast i koji će zbog toga biti bačen u Bezdan – istaknuo je Sveti Otac dodajući da se u ulomku iz Otkrivenja pojavljuju duše mučenika, „poniznih“ koji su svjedočili Isusa Krista a nisu štovali đavla i njegove sljedbenike, „novac, svjetovnost, ispraznost“, dajući život za to – rekao je Papa.

Vječno prokletstvo je udaljenost od Boga, ne dvorana za mučenje
Gospodin će po djelima njihovim suditi „velike i malene“, piše u Otkrivenju, a osuđeni će biti bačeni u „ognjeno jezero“, a to je „druga smrt“ o kojoj je Papa govorio. Vječno prokletstvo nije neka dvorana za mučenje, već smrt. U Kraljevstvo Božje neće ući oni koji su se udaljili od Gospodina, koji su išli svojim putom. Udaljavajući se od Gospodina, prolaze ispred njega i sami se udaljuju. Vječno prokletstvo je stalno udaljavanje od Gospodina. Prokletstvo je vječna udaljenost od Boga koji daje sreću, koji nas žarko ljubi, to je „oganj“, „put vječnoga prokletstva – ponovio je Papa.

Advertisements

Ponizno otvaranje srca Isusu daje spasenje
Ako „svoje srce otvorimo“, kako želi Isus, a ne idemo svojim putom, imat ćemo „radost spasenja“, „novo nebo i novu zemlju“ o čemu govori prvo čitanje. Papa je pozvao da se s pouzdanjem prepustimo Isusu da nas „zamiluje i da nam oprosti“. Nada otvara srce susretu s Isusom. Čeka nas susret s Isusom. To je lijepo, vrlo lijepo! A On od nas traži da budemo ponizni i da govorimo: ‘Gospodine’. Dovoljna je ta riječ, a ostalo će On učiniti – zaključio je papa Franjo.

 

Izvor: Radio vatikan

 


Podijelite ovo s prijateljima!

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*