.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

 

Dragi prijatelji, evo prekrasnog promišljanja vlč.Dražena Radigovića…

 

UČINAK NEGATIVNOG GOVORA NA NAŠE ŽIVOTE

 

Shvatite: kad se svađate i u ljutnji izgovarate oštre riječi, uvrede, kad psujete i proklinjete, isto je kao da ste vojsku demona pustili na tu osobu da ju unište; kao da ste s lanca pustili bijesne pse koji će je gristi, ujedati, ranjavati, dok je ne rastrgaju. Tako se silno zlo događa po našim lošim riječima! One imaju užasne učinke! To ne smijemo činiti ni neprijatelju, a kamoli svom bračnom drugu, ili svome djetetu, ili bilo kojem članu svoje obitelji.

Zar doista želite da vaše bližnje uništi vojska demona, i rastrgaju bijesni psi, poslani od samoga sotone? Ako želite, onda se nastavite svađati, vrijeđati, zlo govoriti i proklinjati. I eto pakla u vašoj kući i obitelji.

Advertisements

Želite li pak da ljubav vlada, treba da ste sijači Božjih riječi, sijači ljubavi, sijači pozitivnih i blagih riječi. Jer takve riječi imaju pozitivan učinak. One oslobađaju vojsku Božjih anđela koji se dolaze boriti u vašu korist. Oslobađaju snagu Božjega Kraljevstva koja ima moć otjerati od vas zlo i njegove aktivnosti usmjerene protiv vas.

I još je važno razumjeti: KAD TI BIJESNI DEMONI ZAVRŠE SA SVOJOM ŽRTVOM, OKREĆU SE PROTIV VAS, KOJI STE IH OSLOBODILI!

Tako, na kraju i sami nastradate od zla koje ste oslobodili. Zato Isus kaže da ni svoje neprijatelje ne smijemo proklinjati, nego naprotiv – blagoslivljati! Budemo li ih proklinjali, oslobodit ćemo silu zla koja će uništiti najprije njih, a onda i nas. Važno je razumjeti da se ”sve vraća”! Ako činite dobro, onda vam se ono vraća. Ako činite zlo, vraća vam se zlo. Zato nas Bog potiče da vrlo oprezno rukujemo jezikom, odnosno riječima.

 

OGOVARANJE – UNIŠTAVA DRUGE I VAS

U tom smislu, možete razumjeti kako je opasna snaga ogovaranja i mrmljanja. A oni su danas jako prošireni – i u svjetovnom društvu, ali i u kršćanskim krugovima i zajednicama.

 

NEMA NIŠTA GORE OD KRŠĆANINA KOJI OGOVARA BRATA KRŠĆANINA – govoreći zlo ili loše o njemu.

Ogovarati možemo iz zavisti, ili iz povrijeđenosti. Iz bilo kojeg razloga to činili, to je teški grijeh jer ima razornu snagu! Koliko puta se dogodilo da smo ogovaranjem narušili nečiji ugled ili pokvarili nečiji dobar glas. Jer dok ogovaramo, mi pričamo loše stvari o nekoj osobi, koju želimo ocrniti. Doduše, govorimo istinu o njoj, ali u njenoj odsutnosti i ne može se braniti. K tome, u ogovaranju govorimo s ciljem da je ocrnimo. (KLEVETA je kad govorimo lažno protiv druge osobe!)

Treba biti svjestan da ni jedan čovjek nije savršen. Svaki od nas ima dobre i loše stvari. Moguće je da pred sobom imamo jednu divnu osobu, koja svakako ima i svojih slabosti. Ogovaranjem te osobe činimo da svu pažnju drugih stavimo na njezine mane, slabosti i nedostatke. I tada toliko zaprljamo sebe i oči tih ljudi kojima smo je ogovarali, da svi postanemo slijepi za ono dobro u njoj. Više uopće nismo kadri vidjeti na njoj ono dobro i pozitivno.

Tako: OGOVARANJEM NAŠE OČI POSTANU TAMNE I ZLE. A AKO SU NAM OČI BOLESNE, ČITAVA NAŠA DUŠA JE BOLESNA, jer više ne možemo vidjeti svjetlo, niti milost koju Bog čini u nama i u drugima.

 

TAKO NAS OGOVARANJE ZATVARA ZA BOŽJU MILOST!

Ako na tu spoznaju dodamo još i ono što smo gore napomenuli – da kroz takve naše riječi ogovaranja oslobađamo vojsku demona na osobe koje ogovaramo – možete zamisliti pod kakvim pritiskom može biti ta osoba koju ogovaramo i u kakvoj duhovnoj borbi!

I sam sam često iskusio zle posljedice ogovaranja. Moram vam reći da mi ni jednom nije bilo nimalo lako! Kad su me drugi ogovarali i klevetali, lažno sudili i optuživali, osjetio sam – doslovno, kao da me netko probada s tisuću strijela, kao da je netko pustio čopor bijesnih pasa koji me napadaju i ujedaju. Morao sam puno snage uložiti u borbu protiv toga, umjesto da sam tu snagu trošio u širenje Božjeg Kraljevstva. A što je najtužnije: te sile zla oslobodila su moja braća koja su trebala stajati uz mene .

 


Podijelite ovo s prijateljima!