.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

 

Treba poticati laike da se sve više uključuju u naviještanje evanđelja, u znaku Drugoga vatikanskog sabora – istaknuo je Sveti Otac u govoru sudionicima plenarne skupštine Papinskog vijeća za laike, koje je danas primio u audijenciju.

Govoreći o reformi koja će ujediniti Vijeće za laike s Vijećem za obitelj i Papinskom akademijom za život, istaknuo je da se reforma zbiva zbog obnovljenoga povjerenja u poslanje laika u Crkvi.
Završava jedno važno razdoblje, a otvara se novi obzor za poslanje laika u Crkvi. Na posljednjoj plenarnoj skupština Vijeća za laike, Papa je prije svega zahvalio svima koji rade u Vijeću, koje je želio Drugi vatikanski sabor i naročito blaženi papa Pavao VI. Zahvala je iskrena, a ne oproštajni govor za Vijeće – primijetio je Papa.

Ne trebaju laici koje ‘opunomoćuje’ hijerarhija
Govoreći o plodovima pedesetogodišnjega djelovanja Vijeća, od Svjetskih dana mladih, do pojavljivanja novih laičkih udruga i sve važnije uloge žena u Crkvi, Papa je članovima vijeća rekao da ih je Sabor zadužio da potiču vjernike laike da se sve više uključuju u evangelizacijsko poslanje Crkve, ne po „punomoći“ hijerarhije, jer je sudjelovanje u spasiteljskom poslanju Crkve njihov apostolat, za koji su svi po krštenju i potvrdi određeni od samoga Gospodina (usp. LG, 33). Po krštenju dakle svaki vjernik laik postaje Gospodinov učenik-misionar, sol zemlje, svjetlo svijeta, kvasac koji iznutra preobražava stvarnost – ustvrdio je Papa.

Reforma Kurije uzima u obzir i nove izazove za laike
Po krštenju se ulazi u Crkvu, a ne po svećeničkom ili biskupskom ređenju. Svi smo pak ušli na ista vrata. Imajući u vidiku ono što je učinjeno, vrijeme je da se s nadom ponovo gleda u budućnost. Stvarnost nam donosi nove izazove. Odatle projekt reforme, poglavito združivanje vašeg Vijeća s Vijećem za obitelj i Papinskom akademijom za život – rekao je Papa dodajući:
Pozivam vas da prihvatite ovu reformu, u koju ćete biti uključeni, kao znak vrjednovanja i zahvalnosti za rad koji obavljate i kao znak obnovljenoga povjerenja u zvanje i poslanje laika u današnjoj Crkvi. Novo će tijelo kao kormilo za nastavak plovidbe imati apostolske pobudnice ‘Christifideles laici’, ‘Evangelii gaudium’ i ‘Amoris laetitia’, budući da mu je obitelj i obrana života povlašteno područje rada – istaknuo je Sveti Otac.

Advertisements

Potrebni su laici u izlau da stignu do udaljenih i potrebitih
U kontekstu Jubileja milosrđa, Crkva je pozvana da bude „u trajnom izlasku“, evangelizacijska zajednica, koja zna hrabro ići naprijed, u susret, tražiti udaljene i stići na raskrižja ulica da poziva isključene. Za vašu skoru budućnost predlažem vam binom: Crkva u izlasku – laikat u izlasku – rekao je Papa.

I vi dakle podignite pogled i gledajte ‘van’, na brojne udaljene od našega svijeta, na obitelji u teškoći i potrebne milosrđa, na brojna neistražena područja apostolata, na brojne laike dobra i velikodušna srca koji bi svoje snage, vrijeme, sposobnosti rado stavili na raspolaganje Crkvi kad bi ih njihovi pastiri i crkvene ustanove s ljubavlju i odanošću vrjednovali i pratili – primijetio je Papa

Laici s pogledom uprtim u budućnost
Potrebni su nam dobro pripremljeni laici, vođeni iskrenom i jasnom vjerom, čiji je život prožet osobnim i milosrdnim susretom s ljubavlju Isusa Krista. Potrebni su nam laici koji riskiraju, koji se ne boje prljati ruke, koji se ne boje pogriješiti, koji idu naprijed. Potrebni su nam laici s viđenjem budućnosti, koji nisu zatvoreni u malenosti života. A mladima sam rekao da su nam potrebni laici sa životnim iskustvom, koji ne prestaju sanjati. Mladima su danas potrebni snovi starih koji su kadri sanjati i dati nam snage za nove apostolske pothvate – zaključio je Papa.

 


Podijelite ovo s prijateljima!

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*