.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

 

molitva 3U propovijedi na današnjoj Svetoj Misi u kapeli Doma Sveta Marta, Sveti je Otac potaknuo na molitvu za milost da se ne bježi od Križa. Komentirajući Isusove riječi: Sin će Čovječji biti predan ljudima u ruke, Papa je rekao da apostoli nisu shvatili o čemu Isus govori, a nisu se ni usudili govoriti o tomu. Smatrali su da je bolje o tomu ne govoriti, da je bolje ne razumjeti istinu o kojoj je govorio Isus – kazao je Papa.

Apostoli su se bojali Križa. I Petar se bojao, stoga je pokušao posredovati kod Gospodina: Ne, Gospodine, to ne! Bojao se Križa. I ne samo oni, nego se i Isus bojao Križa. Znao je što ga čeka. Toliko se bojao da se krvavim znojem znojio, da je gotovo rekao isto što i Petar… „Oče, neka me mimoiđe ovaj kalež. Ali neka bude volja tvoja!“ U tomu se razlikovao od Petra – ustvrdio je papa Franjo.

Križa se strašimo i u naviještanju evanđelja, ali pravilo je „da učenik nije veći od učitelja“. Pravilo veli da bez prolijevanja krvi nema otkupljenja, bez Križa nema plodnoga apostolskog rada. Možda mislimo, svatko od nas može misliti: „Što će biti sa mnom? Kakav će biti moj križ?“ Mi to ne znamo, ali ćemo ga imati. Moramo moliti za milost da se ne strašimo križa. Istina je da križ zastrašuje. Ali nasljedovanje Krista završava na križu. Dolaze mi na um Isusove riječi upućene Petru: Ljubiš li me? Pasi ovce moje!, a na kraju : „Vodit ćete tamo kamo ne želiš ići! To je obećanje Križa – istaknuo je Sveti Otac.
Sveti je Otac zaključio propovijed misleći na Blaženu Djevicu Mariju. Njegova je majka bila uz njega raspetog na Križu. Možda bi dobro da od nje prosimo milost ne da se ne bojimo, jer je strah neizbježan, nego da od Križa ne bježimo. Ona je uz Križ bila i stoga zna kako se uz Križ mora stajati – zaključio je Sveti Otac.

 

28.9.2013. hr.radiovaticana.va

Advertisements


Podijelite ovo s prijateljima!

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*