.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

Svetost nije povlastica malobrojnih, nago poziv svih – podsjetio je papa Franjo prije nekoliko godina u jednom nagovoru prije molitve Anđeo Gospodnji, na blagdan Svih svetih, dodajući da je cilj našeg življenja Raj a ne smrt.

Sveci nisu nadljudi, niti su se savršeni rodili. Oni su kao i mi; osobe koje su prije ulaska u nebesku slavu živjele normalnim životom, s radostima i bolima, mukama i nadama; oni su prijatelji Božji, jer su u svojem zemaljskom životu živjeli u dubokom zajedništvu s Bogom. U licu su malene i prezrene braće gledali lice Božje, a sada izravno gledaju Božju ljepotu – kazao je papa Franjo dodajući: Kada su upoznali Božju ljubav, svim su je srcem slijedili, bezuvjetno i iskreno; svoj su život istrošili služeći drugima, bez mržnje su podnosili patnje i nevolje, a dobrom su odgovarali na zlo, šireći radost i mir. Nikada sveci nisu nikoga mrzili, jer ljubav dolazi od Boga, – razumijete li ovo dobro? – a otkud dolazi mržnja? Dolazi li od Boga? Ne, dolazi od đavla. A sveci su se udaljili od đavla – kazao je Sveti Otac.

Ističući da su sveci muškarci i žene koji u srcu nose radost i prenose je drugima, Papa je rekao da svetost nije povlastica malobrojnih, nisu je dobili u nasljedstvo. Svi smo u krštenju stekli nasljedstvo svetosti. Svi su pozvani na svetost. Svi su dakle pozvani hoditi putom svetosti, a taj put ima ime i lice, a to je Isusovo lice. Isus Krist nas uči kako postati sveti – rekao je Papa.

Komentirajući blaženstva o kojima govori misno evanđelje, Papa je rekao da je Kraljevstvo nebesko za one koji se ufaju u Božju ljubav, za sve koji imaju jednostavno srce i ne smatraju se pravednima, koji ne sude druge, koji s trpećima trpe, a raduju se s radosnima, za krotke i milosrdne, za sve koji nastoje biti mirotvorci – kazao je Papa.

Advertisements

Sveci nam danas vele da se ufamo u Boga, jer je uvijek vjeran. Svojim nas svjedočanstvom hrabre da se ne strašimo ići protiv struje, ili da će nas ismijavati kad govorimo o Bogu i o Evanđelju; svojim nam životom svjedoče da oni koji vjeruju Bogu i njegovoj riječi već na ovoj zemlju kušaju utjehu Božje ljubavi, a stostruko veću utjehu u vječnosti – rekao je Sveti Otac dodajući da upravo to tražimo za svoju pokojnu braću i sestre.
Crkva je mudro povezala blagdan Svih sveti s Dušnim danom. Zahvaljivanju Bogu i štovanju svetaca pridružujemo svoju molitvu za duše svih koji su iz ovoga svijeta prešli u život vječni – kazao je Papa te nakon Anđeoskog pozdravljenja dodao: Duhovno ću biti sjedinjen sa svima koji ovih dana pohađaju grobišta, gdje počivaju vjerni mrtvi i čekaju dan uskrsnuća. Naročito ću moliti za žrtve nasilja, za kršćane koji su u progonima izgubili život – kazao je Papa te podsjetio na tragediju u Nigeru.
Posebno ću moliti za našu braću i sestre: muškarce, žene i djecu, pomrle od gladi i žeđe u nigerskoj pustinji, tražeći uvjete boljega života. U novinama smo ovih dana gledali sliku okrutne pustinje – kazao je Papa, a potom pozdravio sudionike utrke koju svake godine na blagdan Svih svetih organizira zaklada Don Bosco. Sveti bi Pavao rekao da je kršćanski život trka za nagradu svetosti. Vi nam dajete lijep primjer – zaključio je Sveti Otac.

 

Izvor: Radio Vatikan


Podijelite ovo s prijateljima!

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*