.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

  okultno

 

Okultna veza skriveni je demonski utjecaj koji priječi ili blokira napredak duhovnog života pojedinca. Ova vrsta duhovnog ropstva može se dogoditi kada osoba traži nadnaravne spoznaje, zaštitu ili moć uz pomoć okultnih sredstava. Na primjer, uobičajeni načini traženja okultne moći su vračanje i magija; uobičajeni načini traženja okultnih spoznaja su proricanje i spiritizam. Spiritizam se odnosi na konzultiranje duhova ili duša pokojnih kako bismo nešto saznali ili dobili.

Postoji mnogo oblika proricanja koji uključuju korištenje astrologije, tarot karata, čitanje iz dlana, vidovitost i gatanje iz pijeska ili nasumce označenih točaka (prema engl. rječniku, op. prev.) – svaki od njih može ljudima dati netočna ili iskrivljena saznanja o ljudima i događanjima.

Bog u Pismu strogo zabranjuje takve prakse (Pnz 18,10-12), budući da one predstavljaju odbijanje da se pouzdamo u njega i pokušaj manipuliranja duhovnim snagama u vlastite svrhe. Katekizam također jasno izjavljuje da su sve takve prakse teški grijeh, i onda kada se one obavljaju radi ozdravljenja (#2117).

Razlog zašto je uključivanje u okultno tako opasno je taj što to može svezati i podložiti osobu zlim duhovima. Ovi duhovi mogu upotrijebiti uključivanje neke osobe u okultno tako da ju dovedu do očigledne koristi, samo da bi tu osobu uveli u dublje duhovno ropstvo. Na primjer, dvanaestogodišnja je djevojčica uvijek bila bolesna. Netko joj je dao amulet da ga nosi oko vrata. Bolest je odmah nestala, ali dijete je palo u depresiju, prestalo se smijati i pokušalo samoubojstvo. Sotona može tijelo zadržati u očiglednom zdravlju da bi dušu poslao u pakao.

Advertisements

 

Uzroci okultnih veza

Navodimo neke od korjenitih uzroka okultnih veza: radnje kojima se poziva demone i potiče duhovne veze, na primjer, posvećenje sotoni i krvna prisega; iniciranje u vudu, ezoterija u tajnim društvima, New Age, slobodno masonstvo, ili rozenkrojcerski redovi.

Istočnjačka duhovnost i energetske prakse kao što su yoga, tai chi, feng shui, mantre, transcendentalna meditacija, zen, reiki, ili otvaranje čakri.
Konzultiranje vračara i slušanje njihovih savjeta; vidovnjaka, vještica, astrologa, hipnotizera, čitača karata, šamana i okultnih ozdravitelja.
Nošenje amuleta, talismana, zodijačkih znakova, rogova, fetiša, privjesaka, jujua, zečjih stopa, ‘ludih stijena’, zemisa, prstena ili magičnih predmeta za koje kažu da imaju energiju. Sudjelovanje u seansama s okruglim stolovima, oko ploča za primanje poruka od raznih duhova (ouija ploče), kugle za proricanje sreće, igre perli ili igranje uloga. Proučavanje i čitanje okultnih knjiga, knjigâ o sotonizmu i zodijačkih horoskopa. Duhovno vezivanje ili seksualni odnosi s majstorima okultnih praksi. Tvrdoglava povezanost s lakim i smrtnim grijesima. 

 

Utjecaji okultnih veza

Okultna je veza duhovno uništenje. Ona slabi vjeru, ona ubija želju za slavljenjem Boga, za naviještanjem Isusa kao Gospodina i jedinog posrednika, za molitvom Djevici Mariji. Ona stvara tjeskobu i uzrujanost kada se osoba nađe na svetim mjestima. U euharistijskoj prisutnosti mogu joj u razum doći opsjene misli. Osoba može početi sustavno kritizirati hijerarhiju Katoličke crkve. Sudjelovanje u okultnom može prouzročiti seksualne perverzije, alkoholizam, zlouporabu droga, okrutnost prema voljenoj osobi i na kraju depresiju i težnju za samoubojstvom. Nakon što mlađa djeca sudjeluju u spiritističkim seansama, imaju noćne more i ne mogu jesti ili učiti.

 

Kako se osloboditi?

Oslobođenje je dostupno kroz molitvu učinjenu u vlasti imena Isusa Krista. Ali osoba koja je sudjelovala u okultnom, najprije se mora radikalno opredijeliti za obraćenje. Trebalo bi poduzeti sljedeće korake: priznati svoje grijehe okultizma i ispovjediti ih Gospodinu, koristeći pritom sakrament pomirenja (ispovijedi). Odbaciti ili spaliti svaki simbol okultizma ili okultne knjige koje imate (v. Dj 19,19 i Pnz 7,25).

Obnoviti svoj krsni zavjet da se odričete Sotone, njegovih djela i sveg njegova zavođenja, osobito se odričući bilo kojeg oblika okultizma u koji ste bili uključeni. Uz pomoć neke osobe koja je zrela i ispunjena Duhom, izgovoriti molitvu izbavljenja da prekinete duhovno ropstvo, upotrijebiti svoju vlast koju ste primili na krštenju da odbijete zle duhove u ime Isusovo. Konačno, posvetiti se Isusu i ispuniti se Duhom Svetim. Isus je upozorio da to nije dovoljno da bi se istjerali zli duhovi. „A kad nečisti duh iziđe iz čovjeka, luta bezvodnim mjestima tražeći spokoja, ali ne nalazi! Tada rekne: ‘Vratit ću se u kuću odakle iziđoh’. I došavši, nađe je praznu, pometenu i uređenu. Tada ode i uzme sa sobom sedam drugih duhova, gorih od sebe, te uđu i nastane se ondje. Na kraju bude s onim čovjekom gore nego na početku. Tako će biti i s ovim opakim naraštajem.” (Mt 12,43-45). Ako želimo iskusiti potpunu i vječnu slobodu, moramo pustiti da se naš um i srce ispuni Istinom koja je Isus Krist. Ovo se događa kroz često primanje sakramenata, svakodnevnu molitvu i čitanje Svetog pisma, zdravu formaciju i trajni međusobni odnos s drugim katolicima s kojima smo iskreni i odgovorni.
Isus je došao uništiti djela đavla i osloboditi zatočene (1 Iv 3,8; Lk 4,18). Nitko, tko se obratio njemu u pokajanju i pouzdanju, nije osuđen da ostane u duhovnom ropstvu.

 

ICCRS prima mnogo pitanja o Katoličkoj karizmatskoj obnovi i mi dajemo sve od sebe kako bismo odgovorili na njih uz pomoć Doktrinarnog vijeća. Njegovi članovi ljubazno posvećuju svoje vrijeme provjeravanju referenci i potvrđivanju izvora. Neka pitanja i odgovori na njih objavljuju se u ovom dijelu Glasnika vodstva ICCRS-a. Pitanja su odabrana po načelu relevantnosti i sveopće korisnosti onima koji su uključeni u Katoličku karizmatsku obnovu.

Doktrinarno vijeće ICCRS-a, na čijem je čelu trenutno dr. Mary Healy, u konzultaciji je s teolozima i stručnjacima iz cijeloga svijeta. Ako imate pitanje o KKO-u, molimo pošaljite ga na: newsletter@iccrs.org.

Autor: Doktrinarno vijeće ICCRS-a.
Izovr: Kristofori

 

 

baner za oslobodjenje 3

 

MOLITVE ZA OZDRAVLJEENJE I OSLOBOĐENJE

 

 

 


Podijelite ovo s prijateljima!

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*