.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

Je li se vama kada dogodilo da ste se zavjetovali a da ste zavjet prekinuli i niste ga ispunili onkako kako ste obećali? Naprimjer; zavjetovali ste se da ćete svaki dan moliti krunicu i litanije za neke nakane do jednog određenog vremena, ali se dogodi da ne izmolite jedan ili više dana, pa se pitateje to to spada pod teški grijeh i jeste li dužni to ispovijediti?

Prije svega, svaka težnja za dubljim duhovnim razvitkom je za pohvalu. Zavjet je, kako kaže Katekizam, promišljeno i slobodno Bogu dano obećanje o mogućem i većem dobru, te se mora ispuniti iz kreposti bogoštovlja. Kod ovakovg slučaja ipak bi se trebao razmisliti jesu li zavjeti dati slobodno i promišljeno ili je to ipak bila sama pobožna nakana za vrijeme hodočašća. Teško je govoriti u kategorijama težine grijeha što to znači neispunjen zavjet, osobito ako je on kontinuiran. Preporučio bih vam ipak da u ispovijedi to spomenete. A ako vam svakodnevno izvršenje takvog zavjeta predstavlja veću teškoću, tada ga u ispovijedi zamijeniti nekim lakšim zavjetom koji je vama prikladniji.

 

 

BVB don Damir Stojić

 


Podijelite ovo s prijateljima!