.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

Mons. Zlatko Koren je u HKR-ovoj emisiji “Halo, velečasni?” u petak odgovarao na pitanja slušatelja o doniranju organa.

Pitanje slušateljice: Moj suprug darovao je svoje tijelo, nakon smrti, Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Poslije će njegovi ostaci biti kremirani i pokopani. Zanima me što Crkva misli o doniranju organa za medicinske svrhe?

Mons. Koren podsjeća da je Crkva uvijek čuvarica života, od začeća do prirodne smrti. “Katolička kultura se od početka s posebnom pažnjom odnosila prema pokojnicima. Nakon smrti se mogu darovati neki organi koji će nekome omogućiti kvalitetniji život. Ali na ovom je području uvijek jako važno paziti da ne dođe do kakve zloporabe, eksperimentiranja, nepoštivanja osobnosti preminuloga ili nevjerovanja u uskrsnuće tijela”, upozorava mons. Koren.

Međutim, kako je rekao, uvijek je za to da se pokojnikovo tijelo pokopa u grob nad kojim će se članovi obitelji moći pomoliti i zapaliti svijeću. Crkva prihvaća i kremiranje, osim ako bi bilo izravno usmjereno protiv vjere u uskrsnuće tijela.

Advertisements

Izvor: HKM


Podijelite ovo s prijateljima!