.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Draga braćo i sestre
U nedjelju 14. svibnja u poslijepodnevnim satima imat ćemo seminar i molitve za članove naše zajednice. Radi se o seminaru na temu Duh Sveti i karizme te moltva za izlijevanje Duha Svetoga za sve članove zajednice. Gost će nam biti svećenik don Mijo Grozdanić koji ima dugogodišnje iskustvo u Karizmatskoj obnovi u Duhu Svetom. Potičem vas da prilagodite svoje obveze i da svi budemo na tom seminaru i molitvi za izlijevanje Duha Svetoga.

Cilj Seminara je pripremiti vjernika kako bi se svjesno i slobodno otvorio Bogu i Njemu predao vlastiti život. Molitva za novi izljev Duha Svetoga je zapravo glavna svrha seminara. Radi se o posebnoj milosti koja predstavlja srce naše zajednice.

Prije samoga Seminara ulazimo u molitvu DEVETNICE Duhu Svetom nastojeći da kroz tih devet dana molimo krunicu i litanije Duha Svetoga te da budemo na svetoj Misi kroz te dane (ako smo u mogućnosti). Savjetuje se prije toga dana tj. kroz vrijeme devetnice obaviti temeljnu (životnu) ispovjed.

Devetnica Duhu Svetom (počinje u petak 5.5.)

Advertisements

  https://www.rastimougospodinu.com/index.php/component/content/article/77-zjednica-rug/1398-kurunica-duhu-svetom-i-litanije.html 

 

Seminar i molitva za izljev Duha Svetoga

Dugogodišnji aktivni član Obnove u Duhu, p. Rufus Pereira u vezi ovakvog Seminara kaže slijedeće: “Seminar novoga života u Duhu”, nije ništa drugo nego temeljno naviještanje Evanđelja kako bi se doživjelo iskustvo koje se naziva “krštenje u Duhu Svetomu”.

Cilj ovog seminara jest svjesno i slobodno otvaranje osobe za molitvu po kojoj doživljava dublje iskustvo Božje blizine, a nazivamo ga «izljev Duha Svetoga». U vezi ove molitve papa Ivan Pavao II. rekao je: «Evo tajne obnavljajućeg iskustva ‘izljeva Duha Svetoga’, koje je tipično iskustvo koje definira proces rasta predložen članovima vaših grupa i zajednica».

 

Jedan od aktualnih teologa obnove, Raniero Cantalamessa, u svojoj knjizi, postavlja sljedeće pitanje:
«U čemu se sastoji izljev Duha Svetoga i kako djeluje? U izljevu postoji otajstvena dimenzija koja se ne vidi. Vidljivi dio, molitvena zajednica, sastoji se od tri stvarnosti: bratske ljubavi, polaganja ruku i molitve. Ti elementi nisu sakramentalni, nego su jednostavno crkveni. U svemu tome sigurno je samo jedno: ne daju braća Duha Svetoga, ne, braća Duha ne daju, nego ga samo zazivaju da dođe na brata ili sestru za koje mole. U tom kontekstu, izljev Duha nije sakrament, ali jest događaj, i to duhovni događaj, jer se događa u Duhu Svetomu».
U svom djelu o Duhu Svetomu, R. Laurentin, o toj molitvi kaže sljedeće: «Primiti izljev Duha Svetoga zapravo znači postati potpuno svjestan prisutnosti Svetoga Duha u vlastitu životu».

Umirovljeni biskup Marijan Oblak, govoreći o crkvenom pokretu Obnova u Duhu i o molitvi za izlijevanje Duha Svetoga, kaže: «Ostala je značajka tog pokreta sastajanje skupine Kristovih vjernika koji zajedno mole i na svakoga pojedinog člana zazivaju novo izlijevanje Duha Svetoga. To se naziva ‘krštenje u Duhu’, da članovi u svjetlu i u snazi Duha doista zažive svoje krštenje, da se po primljenu daru stave na raspolaganje Kristu i u službu Crkvi i braći».

Dakle, ta molitva kroz koju se prima nesakramentalni izljev Duha Svetoga, jest temeljni događaj u Karizmatskom pokretu. Ona obnavlja sakramentalni život članova i daje im novo vjersko iskustvo, te nov duhovni polet.

 Otac Bentivegna, teolog talijanske Obnove u Duhu piše o „izljevu“ da je to „ jedna posebna manifestacija Duha koja se, kao takva, razlikuje od spomenutih zahvata kojima isti Duh djeluje u sakramentima“.

Zanimljivo je i razmišljanje fra Ive Pavića: „ Govori se o „izljevanu“ Duha koje ne dolazi izvana, nego iznutra poput žive vode. Duh Sveti je već u nama po krštenju, samo ga treba „osloboditi“. To znaći: ne radi se o primanju Duha Svetoga, već o njegovu oslobađanju u čovjeku“.

U travnju prošle godine, održan je međunarodni skup o molitvi izlijeva Duha Svetoga ili krštenje u Duhu, koji je organizirao ICCRS ( međunarodna katolička karizmatska služba) i CFCCCF (katoličko bratstvo karizmatskih zajednica i udruga, zajedno s Papinskim Vijećem za Laike, na kojem je sudjelovalo pedesetak biskupa, teologa i predstavnika Obnove iz raznih zemalja svijeta.

 

Dan molitve za „izljev Duha“

Na odabrani dan organizira se duhovna obnova za zajednicu koja bi trebala još više oraspoložiti sudionike seminara za primanje milosti Duha Svetoga. Dan „izlijeva Duha“ bi trebao imati slijedeće dijelove ili teme:
– molitva slavljenja,
– pouka o „izljevu Duha“,
– obnova krsnih obećanja,
– predanje života pred cijelom zajednicom

Najvažnija molitva je zazivanje Duha Svetoga na pojedinog brata ili sestru koju treba moliti bez dramatiziranje, posve mirno i staloženo. Treba izbjegavati pobožne i moralne preporuke. Moli se pojedinačno nad svakom osobom.

Preporučuje se da laici ne polažu ruke na glavu osobi nad kojom se moli, oni mogu izraziti bratsku ljubav i podršku bez polaganja ruku ili pažljivim dodirom na ramena. Molitelji neka budu otvoreni karizmi proročke riječi i neka se primljena riječ ili citat iz Svetog Pisma zapiše ili snimi i da osobi nad kojom se moli.

Za vrijeme te molitve ostali članovi zajednice mole pred Presvetim oltarskim Sakramentom.

(Duhovna obnova završava slavljenjem Svete Mise, nakon koje novi članovi zajednice mogu posvjedočiti i podijeliti iskustvo primanja molitve za izljev Duha Svetoga). 

 

Molitvena zajednica dar Božji našemu životu, Gospodin nas poziva na duhovni rast baš u određenoj zajednici i da se kroz prihavaćanje drugih braće i sestara učimo služiti poradi Gospodina i rasti u zajedništvu, vjeri, nadi i ljubavi.

 

Neka Gospodin osposobi naše srce da primimo puninu milosti Duha Svetoga, neka nas po Duhu Svetom jača, prosvjetljuje, upravlja, vlada nad nama, vodi nas i posvećuje! Neka užeze naše srce ljubavlju Duha Svetoga i napuni ga dubokom poniznošću, blagošću, strpljivošću, odanošću, predanjem, jakošću i svetošću!
Neka nam Marija koja je zaručnica Duha Svetoga izmoli od Oca Nebeskoga sedam darova i dvanaest plodova Duha Svetoga i neka nam Bog po ovom seminaru i molitvi udijeli sva dobra i odvrati od nas svako zlo!

 

Rastimo zajedno u Gospodinu!

 


Podijelite ovo s prijateljima!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •