.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

(Mk 10,2-16) Kako bi brak trajao zauvijek, dan za danom ga treba graditi na ovih sedam riječi.

OPROST: muž i žena su dva nesavršena bića koja često jedno drugo vrijeđaju grubim i sebičnim riječima, gestama i djelima. Svaki put kada se međusobno uvrijede, trebaju imati poniznosti da jedno drugome iskreno kažu: “Oprosti mi” i “već sam ti oprostio/la”. Brak je škola ljubavi. Tko ne zna tražiti oprost i tko ne želi praštati, ne zna ljubiti.

NJEŽNOST: Tko ljubi, nije agresivan, nasilan i prepotentan. Obilježje ljubavi je nježnost. Jedan nježni dodir, poljubac i zagrljaj govore i znači mnogo više od seksualnog čina koji se upražnjava bez nježnosti. Nježnost je ganutost u prisustvu drugog.

HVALA: Tko ljubi, zna reći hvala. Ljubav nije dar koji se podrazumijeva. Zahvalnost za ono što se prima je božanska.

Advertisements

VJERNOST: Ne samo u trenucima radosti i blagostanja, već i u trenucima kušnje, bolesti i nerazumijevanja. Vjernost ne samo u djelima, već i u mislima, pogledima i riječima. Bračni drug koji se hrani pornografijom je preljubnik. Preljub je teška uvreda dostojanstvu Sakramenta braka.

PLODNOST: Supružnici koji se zatvaraju daru djece počinjaju teški grijeh protiv Boga Oca i Stvoritelja. Tražena i željena neplodnost čini brak slabim u uzajamnoj ljubavi. Pobačaj je uzrok tolikim razvodima.

ČAST: Ogovarati svog supružnika s prijateljima ili rodbinom znači činiti da izgleda loše i učiniti ga/ju predmetom suda i osude. Iako joj je muž imao mnogo poroka, Sveta Monika, Augustinova majka, nikad ga nije ogovarala; niti s najboljim prijateljicama.

MOLITVA: Bez molitve nema oprosta, nježnosti, vjernosti, plodnosti, zahvalnosti, ni časti. Ako muž i žena ne mole zajedno, njihovo jedinstvo postaje teško, nemoguće, rekao bih. Ljubav dolazi odozgor. I treba ju tražiti od Boga koji je beskrajna ljubav. Amen. Aleluja.

(O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva)

Podijelite ovo s prijateljima!