.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

Samo po Duhu Svetom postajemo stvarni kršćani, bez njega smo samo "salonski kršćani"

 

Duh Sveti pokreće Crkvu, ali je nepoznat mnogim kršćanima, ako ne i „raskošni uznik“ – upozorio je Sveti Otac u propovijedi na jutrošnjoj svetoj misi u kapeli Doma Sveta Marta. Papa je istaknuo da smo po Duhu Svetom stvarni a ne virtualni „salonski kršćani,” a potaknuo je vjernike da omoguće Duhu da ih vodi na putu slobode.

„Nismo ni čuli da postoji Duh Sveti“, tako su govorili neki učenici, veli Poslanica Efežanima, podsjetio je Papa Franjo govoreći o Duhu Svetom u kršćanskom životu. I danas se događa to što se dogodilo tim učenicima, premda su vjerovali u Isusa, nisu znali tko je Duh Sveti – kazao je Papa.

Duh vodi Crkvi i potiče nas da svjedočimo Isusa
Mnogi vele da su iz Katekizma naučili da je Duh Sveti u „Presvetom Trojstvu, više od toga o Duhu Svetomu ne znaju ništa, stoga se pitaju što on čini. Duh Sveti pokreće Crkvu, djeluje u Crkvi, u našim srcima; njegova je zasluga da se kršćanin razlikuje od druge osobe, On ujedinjuje sve. On nas vodi naprijed, otvara vrata i potiče da svjedočimo Isusa. Čuli smo na početku mise: „Primit ćete Duha Svetoga i bit ćete mi svjedoci u cijelom svijetu“. Duh Sveti nas potiče da hvalimo Boga, da molimo, On u nama moli, uči nas da Boga zovemo: „Oče“. On nas izbavlja iz bijede u koju nas želi odvesti svjetovni duh – kazao je Papa dodajući:
Duh je protagonist žive Crkve, djeluje u Crkvi. Opasno je „ako to ne živimo, ako nismo na visini poslanja Duha Svetoga, kada vjeru svodimo na moral, na etiku. Ne treba se zaustavljati samo na pokoravanju Božjim zapovijedima, i ništa više od toga, to je kazuistika i hladni moral – istaknuo je papa Franjo.

Ne treba Duga Svetog pretvarati u „luksuznoga uznika“
Kršćanski život nije etika već susret s Isusom Kristom, a Duh Sveti nam omogućuje taj susret. U svojem životu, u svojem srcu Duha Svetoga držimo kao „luksuznoga uznika“; ne omogućujemo mu da nas vodi, da nas pokreće. On čini sve, podsjeća nas na Isusove riječi, objašnjava nam Isusove stvari. Duh Sveti stvara krjeposne kršćane a ne virtualne, „salonske kršćane“. On čini stvarne kršćane, on uzima život kakav je, s proroštvom raspoznavanja znakova vremena vodi nas naprijed. On je treća osoba Presvetoga Trojstva – ustvrdio je Papa.

Advertisements

Djelovanje Duha Svetoga u našem životu
Bilo bi dobro ovaj tjedan razmišljati o tomu kako Duh Sveti djeluje u našem životu, pitati se je li nas naučio put slobode. Potiče li me da izađem iz sebe, bojim li se? Kako se odnosim prema hrabrosti koju mi daje da izađem svjedočiti Isusa? Potom, podnosim li strpljivo kušnje? Duh Sveti daje i strpljivost – kazao je Papa dodajući:

Razmislimo u ovom tjednu pripreme za svetkovinu Duhova, vjerujemo li zaista u Duha Svetoga? Pokušavamo li s njim razgovarati: „Znam da si u mojem srcu, da si u srcu Crkve, da ti vodiš Crkvu, da nas ujedinjuješ u našoj različitosti“… Molimo ga da nam udijeli milost poslušnosti. Ovaj tjedan mislimo na Duha Svetoga i razgovarajmo s njim – potaknuo je Sveti Otac.

 

Izvor: Radio Vatikan

 

 

 

 


Podijelite ovo s prijateljima!