.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

 

Kršćanin ne može biti žalostan – istaknuo je Sveti Otac u propovijedi na jutrošnjoj svetoj misi u kapeli Doma Sveta Marta. Papa je istaknuo da u životnim patnjama kršćanin zna živjeti i nadati se u Gospodina, te da privrženost materijalnim dobrima naposljetku donosi žalost. Zahvaljujući Kristovu uskrsnuću, kršćanin živi u radosti i čuđenju. Komentirajući Prvu poslanicu svetoga Petra apostola, Papa je kazao da nam se u životnim kušnjama ne oduzima radost koja potječe iz onoga što je Bog učinio s nama: preporodio nas u Kristu i dao nam nadu“.

Radost Evanđelja, osobna iskaznica kršćanina
Možemo kročiti prema nadi koju su prvi kršćani oslikavali kao sidro na nebu. Mi držimo konop i idemo tamo, prema nadi koja nam daje radost. Kršćanin je muškarac ili žena s radošću u srcu. Ne postoji kršćanin bez radosti. Žalosni kršćani nisu kršćani, premda kažu da jesu. Njima nedostaje nešto – ustvrdio je Papa.

Radost je osobna iskaznica kršćanina; radost Evanđelja, radost jer nas je Krist odabrao, spasio, preporodio, radost koja se rađa iz nade da nas Isus čeka, koja se u životnim patnjama očituje kao mir, jer smo sigurni da je Isus s nama – istaknuo je Papa dodajući da kršćanin pouzdanjem u Boga umnožava tu radost. Bog se uvijek sjeća svojega saveza, a kršćanin zna da Bog misli na njega, da ga ljubi, prati i čeka, to je prava radost – rekao je papa Franjo.

Bogatstvo na kraju donosi žalost
Osvrćući se na ulomak iz misnoga evanđelja koji govori o Isusovu susretu s bogatim mladićem, rekao je da bogati mladić nije mogao srce otvoriti radosti i da je odabrao žalost jer je posjedovao mnoga dobra. Bio je privržen dobrima. Isus nam je rekao da se ne može služiti dvojici gospodara; ili služiš Bogu ili bogatstvu. Po sebi dobara nisu zlo, ali je služenje bogatstvu zlo. Siromašak je otišao žalostan… – kazao je Papa te dodao:
Kada u našim župama, zajednicama, našim ustanovama vidimo osobe koje se nazivaju kršćanima, žele biti kršćani ali su žalosni, onda nešto nije u redu. Takvima moramo pomoći da nađu Isusa, da odbace žalost kako bi se mogli radovati zbog Evanđelja, imati evanđeosku radost – primijetio je papa Franjo.
Govoreći o radosti i čuđenju, rekao je da se čuđenje pojavljuje pred objavom, pred Božjom ljubavlju, pred djelovanjem Duha Svetoga. Kršćanin je muškarac ili žena čuđenja. Tu riječ susrećemo na kraju evanđelja kada Isus objašnjava apostolima da ga mladić nije mogao slijediti jer je bio privržen bogatstvu. Apostoli su pak pitali: „Tko se onda može spasiti?“ Njima pak Isus odgovara: „Ljudima je nemoguće, ali ne Bogu!“ – rekao je Papa.

Advertisements

Tražiti vječnu radost
Kršćanska je radost dakle „radost čuđenja“, jer smo po Božjoj snazi i snazi Duha Svetoga spašeni od privrženosti stvarima, od mnogih svjetovnosti koje nas odvajaju od Isusa. Molimo Boga da nam udijeli čuđenje pred Njim, pred darovanim nam duhovnim dobrima; da nam s čuđenjem podari životnu radosti te da spokojno podnosimo teškoće; da nas očuva od traženja radosti u stvarima koje na posljetku ražalošćuju: mnogo obećavaju a neće nam dati ništa. Dobro se sjećajte: kršćanin je muškarac ili žena koji se raduju u Gospodinu; muškarac ili žena čuđenja – zaključio je papa Franjo.

 

 


Podijelite ovo s prijateljima!

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*