.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

papa franPut svetosti je put sreće, to je put kojim je išao Isus Krist. Tko njime hodi, ulazi u život vječni – rekao je papa Franjo slaveći jučer popodne misu na rimskom groblju Verano, na svetkovinu Svih svetih. Papa je tom prigodom položio bijelu ružu na grobnici jedne rimske obitelji, u znak sjećanja na sve preminule vjernike u Rimskoj biskupiji.

Sveti nam prethode u nebeskoj domovini, prate nas i ohrabruju da ustrajemo na našem zemaljskom hodočašću. Tim riječima je Sveti Otac pozvao ljude da se odvaže poći putem istinskoga blaženstva. Taj put je Isus. Tko njime ide ulazi u život vječni. To je težak put zato što ide protiv struje – primijetio je Papa – ali nam Gospodin kaže da su oni koji tim putem idu sretni.

Blaženi siromasi duhom, jer – kako je objasnio papa Franjo – oni imaju „ogoljeno“ srce, oslobođeno svjetovnih stvari; srce koje iščekuje Kraljevstvo Božje. Blaženi koji tuguju jer „tko nikada nije okusio tugu i bol, nikada neće okusiti utjehu“. Radosni mogu biti oni koji su sposobni suosjećati, koji mogu u srcu osjetiti bol u svojem životu i u životu drugih. Oni će biti sretni, zato što ih nježna ruka Boga Oca tješi i grli – ustvrdio je Papa.

 
Ako smo često nestrpljivi, živčani, uplakani i pretenciozni, evanđelje nam kaže da su blaženi oni koji su krotki, poput majki i očeva s djecom koja ih „izluđuju“ – kazao je Sveti Otac, napomenuvši da je Isus prije nas prošao tim putem. Još kao dijete podnio je progon i izgnanstvo, a kao odrastao proživio je klevete, stupice, lažne optužbe pred sudom – i sve je to podnio s krotkošću. Iz ljubavi prema nama podnio je čak i križ.

Advertisements

Blaženi su zatim gladni i žedni pravde za druge i za sebe: oni će se nasititi jer – kako je rekao papa Franjo – spremni su prihvatiti pravednost koju samo Bog može dati. Blaženi milosrdni jer znaju opraštati, ne sude svima i sve, nego se pokušavaju staviti u tuđe cipele. Svakome je čovjeku potrebno oproštenje: priznati se grješnikom nije formalnost, već čin istine. Ako drugima možemo pružiti oprost koji mi sami tražimo, onda smo blaženi – kazao je Sveti Otac.

 
Sveti su osim toga strpljivi mirotvorci, istinski sinovi Oca nebeskoga, koji je u svijet poslao svojega Sina kako bi sijao mir za čovječanstvo. Nisu radosni oni koji siju razdor ili koji uvijek traže prigode za prijevare. Stoga – zaključio je papa Franjo – molimo Gospodina, po primjeru svetih, za milost da budemo jednostavne i ponizne osobe, za milost da znamo plakati, da budemo krotki, zalažemo se za pravednost i mir i, ponad svega, za milost da dopustimo Bogu te nam oprosti, kako bismo postali sredstva njegova milosrđa.

Sveti je Otac, kao i obično na dan kad se čitava Crkva spominje svih vjernih mrtvih, oko 18 sati sišao u Vatikanske katakombe i molio na grobovima svojih prethodnika. Sutra će pak u bazilici svetoga Petra s početkom u 11 sati i 30 minuta predvoditi misu zadušnicu za kardinale i biskupe, preminule tijekom ove godine.

 

 


Podijelite ovo s prijateljima!

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*