.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

Foto: Luka Gerlanc/Cropix

‘To je naša stoljetna praksa‘: svi su pravoslavni vjernici nosili maske, pazilo se na razmak i da ne bude gužve, ali su dijelili istu žlicu tijekom sakramenta

Tijekom liturgije koja je na pravoslavni Božić održana u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjega u Zagrebu, svi su vjernici nosili maske, pazilo se na razmak i na to da ne bude gužve.

Ipak, oni koji su gledali liturgiju, koju je prenosila Hrvatska radiotelevizija, bili su iznenađeni kad su vidjeli kako su vjernici tijekom sakramenta dijelili istu žlicu kojom su jeli žito. Kako je u epidemiološki kritičnoj situaciji u Hrvatskoj takav način pričešćivanja iznimno opasan, kontaktirali smo Mitropoliju zagrebačko-ljubljansku, piše Jutarnji.

‘SVJESNI SMO OPASNOSTI’

Advertisements

FOTO: TANJUG/AP
  • Način primanja Svetog Pričešća u Pravoslavnoj crkvi stoljećima je isti i ne predstavlja nikakvu tajnu. Iako je bilo polemika na tu temu na početku krize koju je izazvala aktualna pandemija, pravoslavni se nisu odrekli svoje stoljetne prakse smatrajući to suštinskim izrazom svoje vjere i identiteta – rekao nam je izvor iz Mitropolije.

Na našu primjedbu da je to iznimno opasno u situaciji kad se omikron širi bez nadzora, rečeno nam je da pravoslavni vjernici u crkvama poštuju epidemiološke mjere.

  • Svjesni smo svih opasnosti koje ova pandemija donosi sa sobom i u potpunosti zastupamo stav da je potrebno držati se svih epidemioloških mjera, što i činimo. O tome je Crkva više puta nedvosmisleno svjedočila i pozivala vjernike da budu odgovorni prema sebi i drugima, ali, u isto vrijeme, da čuvaju neprocjenjivi dar slobode. Dovoljno je samo pročitati ovogodišnju Božićnu poslanicu koju su potpisali svi episkopi Srpske pravoslavne crkve, na čelu s patrijarhom Porfirijem – rekao je izvor iz Mitropolije.

Pandemija koronavirusa utjecala je na način obavljanja vjerske službe diljem svijeta te primorala vjerske institucije da privremeno promijene neke tradicionalne prakse. I dok su katolički svećenici uglavnom odustali od običaja da hostiju dijele na usta, u pravoslavnom svijetu od početka pandemije vodi se žestoka rasprava između epidemiologa i crkvenih poglavara.

Liječničke naputke da odustanu od dijeljenja zajedničke žličice još u proljeće 2020. godine odbile su grčka, ruska, ukrajinska, bugarska, gruzijska i rumunjska pravoslavna crkva. Ni srpska pravoslavna crkva nije odustala od tradicije, iako su liječnici upozorili da dijeljenje zajedničke žlice može pospješiti širenje koronavirusa. Smatra se da je tradicija zajedničke žlice nastala kao običaj tijekom 7. stoljeća u Bizantu te je postala norma u istočnim crkvama do 11. stoljeća.


Podijelite ovo s prijateljima!