.

Rastite u milosti i spoznanju Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava i sada i do u dan vječnosti! Amen! (2. Petrova 3,18)

Podijelite ovo s prijateljima!

Prenosimo poziv don Ivana Stojanovića, hrvatskog misionara u Gani, za pomoć pri izgradnji katoličkog vrtića i školi u Gani.

“Dragi prijatelji misija i svi socijalno osjetljivi ljudi, pozdrav iz Tatale misije!

Tatale je mali gradić (selo po europskim standardima) smješten na Sjeveru Gane svega nekoliko km od države Togo. Središte je Tatale-Sangul općine koja ima 176 sela i zaselaka koja nemaju ceste, struje, vode i pošte, a mnoga sela su i bez škole. Škole koje postoje, skoro su pa nikakve. Većina ih je napravljena od blata i učitelji/ce koji ovdje dođu, kad vide stanje škole i uvjete u kojima rade, vrate se odakle su i došli.

Oni koji ostaju neredoviti su u školi i slabo poučavaju tako da djeca nakon 6 godina osnovne škole i 3 godine niže srednje (u hrvatskom školskom sustavu, od 5. do 8. razreda) ne znaju ni čitati ni pisati.

Od 2016. godine salezijanci su preuzeli Tatale misiju kojoj pripadaju oko 2/3 sela općine Tatale-Sanguli. U 5 godina pastoralnog i odgojnog rada utemeljili smo 40 novih katoličkih zajednica u selima gdje je Katolička Crkva nestala ili nikad nije postojala. Ovo je još uvijek prva evangelizacija. Iako je Tatale misija teška njiva za oranje, ipak imamo nekakvog uspjeha.

Advertisements

Uz evangelizaciju usko je vezan odgoj, svestran razvoj (mlade) osobe: fizički, duhovni, intelektualni…

I tome smo posvetili puno pažnje pa smo, uz pomoć prijatelja misija, darovali 40-tak sela arteškim bunarima (djeca sada mogu ići u školu, inače su morali ići po vodu ponekad i kilometrima udaljenu od sela). U četiri vrlo udaljena sela izgradili smo osnovne škole.

Sve je to kap vode u moru kolike su potrebe. Što se tiče seoskih škola, postoji jedan veliki problem: nema dovoljno učitelja, koji i jesu nisu redoviti i ne poučavaju dobro… zato je nepismenost u Tatale misiji 98%.

Često smo razmišljali što nam je činiti kako bi pomogli djeci i mladima?

Poduzeli smo sljedeće korake:
1. Izgradili knjižnicu, gdje mogu učiti
2. Organizirali poučavanje engleskog i matematike (sudjelovala je i profesorica iz Hrvatske)
3. Otvorili zanatske tečajeve za srednjoškolce i mlade koji ne mogu nastaviti školovanje (nisu položili maturu, nemaju novca, oženjeni/udati)
4. Gradimo srednju zanatsku školu
5. Pomažemo školovanje više od 250 djece.

I? Sad smo postali svjesni i 100 posto uvjereni kad bismo imali PRIVATNI KATOLIČKI VRTIĆ I PRIVATNU KATOLIČKU OSNOVNU ŠKOLU znatno bismo poboljšali/ podigli intelektualnu razinu, disciplinu i sve druge aspekte koji su povezani uz školu.

A i evangelizacija djece i mladih bi bila temeljitija i uspješnija. Imali bismo dovoljno vremena da im pomognemo da postanu dobri kršćani i zauzeti/odgovorni građani.

FMM sestre (Franjevke Marijine misionarke) naše su susjede i sve su u odgojnom/školskom i medicinskom polju. One su prve otvorile kliniku u Tatale koja je prerasla u bolnicu (sada u rukama države).

Rado bi one preuzele odgovornost za vrtić i osnovnu školu jer imaju potrebne kvalifikacije, a u Gani su prisiljene ići u mirovinu sa 60 godina. One me već duže vrijeme mole za pomoć. Sve su domaće pa ne mogu doći do donatora. Obećao sam im pomoći ukoliko bude moguće.

Zato se, evo, obraćam vama, dragi prijatelji misija, ali i svim ljudima dobrog i plemenitog srca; pomozite Tatale misiji da dobije privatni katolički vrtić i osnovnu školu da pokažemo svima da djeca mogu postići vrhunske rezultate ako im se posveti dovoljno pažnje i dobro ih se poučava u redovito vrijeme nastave.

Iako su djeca siromašna, učitelji ih nemilosrdno “gule” za izvanredne iliti dodatne satove (obično prije ispita).

Nadam se da ćemo uz vašu darežljivost uskoro imati i vrtić i osnovnu školu u mjestu Tatale. Zato sam se u dopisu obratio svima. Vi ga slobodno proslijedite na adrese: župnika, poduzetnika, obrtnika… mnogi bi nas mogli ugodno iznenaditi.

Pružimo priliku svima ČINITI DOBRO.

Zahvalni,

don Ivan Stojanović, misionar u Gani”

Više informacije pronađite OVDJE.

Don Ivana Stojanovića možete kontaktirati na e-mail adresu sspptatale@gmail.com.


Podijelite ovo s prijateljima!